4 βήματα βελτίωσης της επικοινωνίας σας για μια υγιέστερη, δυνατότερη σχέση

Υπάρχουν δύο άτομα σε μια σχέση. Και χρειάζονται και οι δύο για να λειτουργήσει αυτή σωστά ή για να παγιδευτεί σε έναν αρνητικό κύκλο.

4 βήματα βελτίωσης της επικοινωνίας σας για μια υγιέστερη, δυνατότερη σχέση

Τσακώνεστε ποτέ με το/τη σύντροφό σας για το πιο ασήμαντο πράγμα στον κόσμο και ξαφνικά βρίσκεστε να αναφέρετε όλα τα άσχημα πράγματα που εκείνος ή εκείνη έχει κάνει, από τότε που είστε μαζί;

Όλοι το έχουμε κάνει αυτό, λιγότερο ή περισσότερο! Και αποτελεί φυσική συνέπεια του να μην έχουμε λύσει πραγματικά τα παρελθοντικά μας ζητήματα.
Πολλές φορές, απλά τα αφήνουμε να πέσουν κάτω ή συμβιβαζόμαστε για να μην συνεχιστεί ο καυγάς.

Advertisment

Πιστεύουμε ότι αν σταματήσουμε να μιλάμε γι’ αυτό και αφήσουμε το χρόνο να περάσει, η αιτία του καυγά θα εξαφανιστεί μαγικά. Οι πληγές χρειάζονται επούλωση και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να μιλήσουμε γι’ αυτό που τις προκάλεσε και να το επεξεργαστούμε.

Με τον καιρό, αυτά τα πληγωμένα συναισθήματα μπορούν να μετατραπούν σε πικρία. Κι αυτή η πικρία θα καραδοκεί, περιμένοντας την επόμενη φορά που θα νιώσουμε λιγότερο σημαντικοί ή που δεν θα μας προσέχει ο/η σύντροφός μας, για να επανέλθει με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση.

Σ’ αυτό το σημείο, συνήθως ξεκινά το παιχνίδι των κατηγοριών, όπου όλα συμβαίνουν εξαιτίας του άλλου. Κι έτσι καταλήγουμε σε φαύλους κύκλους χωρίς τέλος ή λύση. Κι όμως, υπάρχουν δύο άτομα σε μια σχέση. Και χρειάζονται και οι δύο για να λειτουργήσει αυτή σωστά ή για να παγιδευτεί σε έναν αρνητικό κύκλο, ο οποίος θα συνεχίζεται, όσο και οι δύο είστε αντιδραστικοί.

Advertisment

Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό και οι δύο να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεται να δουλέψετε μαζί, ώστε να απομακρυνθείτε από αυτό τον κύκλο και να δημιουργήσετε ένα νέο, θετικό.

4 βήματα που θα ενδυναμώσουν τη σχέση σας

Βήμα 1ο: Αναγνωρίστε το ρόλο σας

Βρίσκεστε και οι δύο μέσα σε αυτό και χορεύετε έναν χορό δράσης – αντίδρασης, όπου επαναφέρετε και πετάτε ο ένας στον άλλο παρελθοντικά λάθη και τραύματα. Έχουμε την τάση να στρεφόμαστε προς τα έξω για το πρόβλημα και για τη λύση του, κάνοντας τον εαυτό μας να νιώθει αδύναμος.

Αν, όμως, αναγνωρίσετε και οι δύο ότι έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τα πράγματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις στιγμές αποσύνδεσης, για να δημιουργήσετε μια ισχυρότερη σχέση.

Βήμα 2ο: Επίγνωση – Αναγνωρίστε την αντίδρασή σας

Χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να αποφασίσουμε την επόμενη κίνησή μας. Νιώθουμε εκείνο το έντονο ερέθισμα, τη συσσωρευμένη ενέργεια μέσα μας που μας στέλνει σε έναν κόσμο μόνιμης αντιδραστικότητας, είτε θέλοντας να δραπετεύσουμε από τη δύσκολη θέση που έχουμε βρεθεί, είτε θέλοντας να τσακωθούμε ακόμα περισσότερο, για να ακουστεί η φωνή μας.

Και η δική σας αντίδραση αποτελεί ερέθισμα για το/τη σύντροφό σας επίσης, οδηγώντας σας σε άλλη μια βόλτα μέσα σε αυτό τον κύκλο. Αλλά να θυμάστε: ο τρόπος που αντιδράτε, μπορεί να σας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το/τη σύντροφό σας, αντί να σας φέρνει κοντά.

Αν αναγνωρίζετε ότι μπαίνετε σε αυτό τον κύκλο αντιδραστικότητας, δώστε προσοχή στην ένταση της αντίδρασής σας. Αν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε, κάντε ένα διάλειμμα.

Πείτε στο/στη σύντροφό σας ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο, πριν πείτε ή κάνετε κάτι που αργότερα μπορεί να μετανιώσετε. Όταν νιώσετε πιο ήρεμοι, όταν εκείνη η εσωτερική τάση θυμού δεν υπάρχει πια, όταν τα βλέπετε όλα πιο καθαρά, προχωρήστε στο 3ο βήμα.

Bήμα 3o: Συνειδητοποιήστε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε

Όσο ηρεμείτε, παρατηρείστε τι συμβαίνει πραγματικά μέσα σας και τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε να πείτε για τον εαυτό σας. Παραδεχτείτε τα συναισθήματά σας και τι τροφοδοτεί όλο τον θυμό και τον εκνευρισμό σας.

Νιώθετε πληγωμένοι και λυπημένοι, επειδή τα συναισθήματα ή σκέψεις δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το/τη σύντροφό σας; Νιώθετε τύψεις, επειδή κάνατε κάτι που τον/τη πλήγωσε;

Νιώθετε ευάλωτοι και αδύναμοι, επειδή φαίνεται πως ό,τι κι αν κάνετε, ποτέ δεν θα είναι αρκετό; Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια από αυτές τις αγωνίες, φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί, αν επικοινωνούσατε αυτές, αντί να γίνεστε αμυντικοί και να κατηγορείτε τον άλλο.

Βήμα 4ο: Αναγνωρίστε τις ανάγκες σας

Προσπαθήστε να επισημάνετε στον εαυτό σας τι χρειάζεστε από το/τη σύντροφό σας. Πώς μπορεί να σας βοηθήσει; Χρειάζεστε οικειότητα; Θα βοηθούσε μια αγκαλιά; Χρειάζεστε να σας ακούει περισσότερο, όταν μιλάτε; Ύστερα, εκφράστε αυτές τις ανάγκες σας ξεκάθαρα.

Δοκιμάστε αυτή την άσκηση με τη σχέση σας και δείτε τι θα συμβεί. Είναι πολλές οι πιθανότητες να βρείτε πραγματικά έναν πολύ διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και σύνδεσης μεταξύ σας.

Αν μάθετε μάλιστα να τον εξασκείτε, μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε έναν θετικό κύκλο, όπου και οι δύο να νιώθετε ουσιαστικά πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο έρωτας μετά τα παιδιά | 3 τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή
5 λάθη επικοινωνίας που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση
Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση