«Ανάμεσα σε εμπόδια»: Στρατηγικές διαχείρισης των δυσκολιών που οδηγούν στην κατάκτηση των στόχων

Μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες μας σε επιτυχίες και αν ναι ποιες στρατηγικές αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες στη διαχείριση των αντιξοοτήτων;

«Ανάμεσα σε εμπόδια»: Στρατηγικές διαχείρισης των δυσκολιών που οδηγούν στην κατάκτηση των στόχων

Βρίσκεστε σε μια βάρκα, χαμένοι κάπου στον απέραντο ωκεανό. Έχετε την επιλογή να μείνετε αγκιστρωμένοι στο ίδιο ακριβώς σημείο, μεμψιμοιρώντας για το άδικο πεπρωμένο σας και ικετεύοντας μια θεϊκή δύναμη να επέμβει.

Υπάρχει, όμως, και μια εναλλακτική λύση: Μπορείτε να κάνετε κουπί προς τη στεριά, σώζοντας εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Στην πραγματικότητα άλλωστε, όσο πυκνή ομίχλη και αν σκεπάζει τον ορίζοντά μας, πάντοτε υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος δράσης!

Ένα εκπληκτικό εγχειρίδιο υπέρβασης των εμποδίων

Ο συγγραφέας του best seller «ανάμεσα σε ηλίθιους» Thomas Erikson επιστρέφει και μας εκπλήσσει ευχάριστα με το νέο του βιβλίο «ανάμεσα σε εμπόδια», που αποδεικνύεται ένα εκπληκτικό εγχειρίδιο υπέρβασης των εμποδίων.

Μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες μας σε επιτυχίες και αν ναι ποιες στρατηγικές αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες στη διαχείριση των αντιξοοτήτων;

Ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή: Όσο δε ζούμε απομονωμένοι σε μια γυάλα, αναπόφευκτα θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ξαφνική καταιγίδα, έναν δύστροπο συνεργάτη, έναν κυκλοθυμικό σύντροφο. Αφού λοιπόν αδυνατούμε να εξαφανίσουμε τις δυσκολίες από την καθημερινότητά μας τι μπορούμε να κάνουμε; Μα φυσικά να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη του εαυτού μας!

Αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη του εαυτού μας

Η πρώτη ευθύνη μας έγκειται στον έλεγχο των ενεργειών μας. Ας υποθέσουμε πως ξεκινήσαμε δίαιτα αλλά ο συνάδερφος έχει την ονομαστική του γιορτή και έτσι έρχεται στο γραφείο με ένα κουτί γλυκά, που κατά διαβολική σύμπτωση είναι και τα αγαπημένα μας. Θα φαινόταν τουλάχιστον αγένεια να μη φάμε και έτσι υποκύπτουμε στον πειρασμό. Τι, άραγε, υπονόμευσε τη δίαιτά μας πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό και την απροθυμία μας να παραμείνουμε πιστοί στη δέσμευσή μας;

Η δεύτερη ευθύνη μας αφορά όλα εκείνα που δεν κάνουμε. Πιθανόν, ο σύντροφός μας να αργεί να επιστρέψει από τη δουλειά τον τελευταίο καιρό και εμείς να νιώθουμε παραμελημένοι. Γιατί όμως αποφεύγουμε να του εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, συσσωρεύοντας μέσα μας ένα σωρό πικρίες που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν κάποτε σε έκρηξη θυμού; Στην πραγματικότητα, φοβόμαστε να διακινδυνεύσουμε όσα έχουμε και έτσι αρκούμαστε σε ημίμετρα, κλείνοντας τα μάτια στα προμηνύματα της καταιγίδας.

Και ύστερα υπάρχει και η τρίτη μας ευθύνη, που σχετίζεται αποκλειστικά με τη δική μας αντίδραση σε όσα συμβαίνουν. Ενδεχομένως λοιπόν να αποδίδουμε τις επαγγελματικές η προσωπικές μας αποτυχίες στα δύσκολα παιδικά μας χρόνια, ωστόσο μονάχα αν εγκαταλείψουμε τον ρόλο του θύματος θα καταφέρουμε να απαγκιστρωθούμε από το παρελθόν, παρεμβαίνοντας στο σενάριο της ζωής μας.

«Ανάμεσα σε εμπόδια»: Στρατηγικές διαχείρισης των δυσκολιών που οδηγούν στην κατάκτηση των στόχων

Βγαίνοντας από τη ζώνη ασφαλείας μας

Ο Thomas Erikson μας ενθαρρύνει να παραμερίσουμε τις δικαιολογίες και να αναλάβουμε δράση. Είμαστε έτοιμοι να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε έφτασε η στιγμή να οργανωθούμε.

Μια καλή ιδέα είναι η κατάρτιση μιας λίστας με τις αιτίες της γκρίνιας μας και ύστερα η εστίαση στην εξεύρεση λύσεων. Άλλωστε, η προσωπική ωρίμανση επιτυγχάνεται όταν παύουμε να γυρεύουμε αποδιοπομπαίους τράγους για τα κακώς κείμενα της καθημερινότητάς μας και αναλαμβάνουμε το τιμόνι του πεπρωμένου μας.

Τα μαθήματα πίσω από τις προκλήσεις

Πώς λοιπόν θα καταστούμε κύριοι του μέλλοντός μας; Αφού αποδεχτούμε τις δυσκολίες ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής, χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να τις παρατηρήσουμε ψύχραιμα. Είναι πράγματι τόσο μεγάλη η πρόκληση; Τι μαθαίνουμε μέσα από αυτή;

Στην πραγματικότητα κάθε μικρή αντιξοότητα αποδεικνύεται πολύτιμη, καθώς μας προπονεί να αποκτήσουμε εκείνες τις δεξιότητες που θα μας φανούν χρήσιμες στις μεγάλες τρικυμίες.

Η σκέψη ως κλειδί στη διαχείριση των κρίσεων

Σύμμαχος ή εχθρός μας στη διαχείριση των κρίσεων στέκεται η σκέψη μας, αφού εκείνη προκαλεί τα συναισθήματα που μας οδηγούν σε συγκεκριμένη δράση. Για παράδειγμα, εάν έχουμε μια πιεστική προθεσμία στη δουλειά η σκέψη πως δεν θα τα καταφέρουμε μας προξενεί άγχος και το άγχος πιθανόν να μας κατευθύνει σε σπασμωδικές ενέργειες.

Αφήνοντας πίσω τις κακές συνήθειες

Αναμφισβήτητα, ο καθένας από εμάς, αναλόγως της ιδιοσυγκρασίας του, ορίζει διαφορετικά την αναποδιά και αντιδρά με τον δικό του προσωπικό τρόπο σε αυτήν. Πώς όμως θα πάψουμε να υπονομεύουμε οι ίδιοι τις προσπάθειές μας για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής;

Αν εξασκηθούμε στην αναγνώριση των αμυντικών μηχανισμών που μας κρατούν πίσω, τότε σταδιακά θα επιλέγουμε συνειδητά την αποδέσμευση από τις επιβλαβείς μας συνήθειες και την εδραίωση πιο ωφέλιμων συμπεριφορών.

Η εικόνα της προσωπικής μας επιτυχίας

Για να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας μακρινός στόχος στον ορίζοντα. Ας κλείσουμε λοιπόν τα μάτια και ας αναρωτηθούμε με τι ισοδυναμεί η επιτυχία για εμάς: Μπορεί να έχει να κάνει με ένα συναίσθημα ή με κάποιο πιο ορατό επίτευγμα. Αφού ορίσουμε με σαφήνεια την εικόνα της προσωπικής μας επιτυχίας, ήρθε η ώρα σπάσουμε αυτό που επιθυμούμε σε μικρότερα, διαχειρίσιμα κομμάτια. Πλέον είμαστε πανέτοιμοι για ουσιαστικές μετατοπίσεις.

Η αλλαγή στάση ζωής

Το βιβλίο “ανάμεσα σε εμπόδια” μας υπενθυμίζει πως, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που θα συναντήσουμε στην πορεία μας, ο πιο δύσκολος αντίπαλος παραμένει ο ίδιος μας ο εαυτός. Και για να υπερβούμε τις προκλήσεις, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε το θάρρος και την επιμονή μας. Η αλλαγή στάσης ζωής δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση αλλά συνιστά τον κώδικα που ξεκλειδώνει την κλειδαριά των απύθμενων δυνατοτήτων μας. Είμαστε λοιπόν πρόθυμοι για ένα ταξίδι στα αστέρια της αυτοπραγμάτωσης;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε