Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματά της;

Τα κυριότερα πρώτα συμπτώματά της και ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη.

Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματά της;

Η δυσανεξία στη γλουτένη συχνά συγχέεται με την κοιλιοκάκη, αλλά αποτελούν διαφορετικές παθήσεις. Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση και μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημά μας. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη, δεν είναι σαφείς οι λόγοι που εμφανίζεται η δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα ή να βλάπτει την γαστρεντερική οδό.

Επίσης, πολλές φορές συγχέουμε τη δυσανεξία στη γλουτένη με την αλλεργία στο αλεύρι. Η αλλεργία στο αλεύρι μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας, καθώς ορισμένα συμπτώματα βλάπτουν την αναπνοή ή προκαλούν έλλειψη συνείδησης, κάτι που δεν συμβαίνει στην κοιλιοκάκη ή στη δυσανεξία στη γλουτένη.

Advertisment

Τα συμπτώματα, λοιπόν, της τελευταίας είναι λιγότερο σοβαρά από της κοιλιοκάκης ή της αλλεργίας στο αλεύρι και ο κόσμος γνωρίζει λιγότερα για την πάθηση αυτή. Εδώ, θα εστιάσουμε στα κυριότερα πρώτα συμπτώματά της και ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη.

7 συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη

1. Διάρροια και δυσκοιλιότητα

Όσοι εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη αναφέρουν εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας ως συχνό σύμπτωμα. Τις περισσότερες φορές αποτελούν όντως σύμπτωμα της δυσανεξίας, αλλά αν συνεχίζονται για πολλές μέρες, μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας σοβαρότερης πάθησης. Τα άτομα με κοιλιοκάκη επίσης εμφανίζουν διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να έχουν δυσάρεστες οσμές, καθώς η πάθηση προκαλεί ανικανότητα απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων.

2. Φούσκωμα

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα είναι το φούσκωμα. Νιώθουμε συνεχώς το στομάχι μας γεμάτο, κάτι που προκαλεί άβολα συναισθήματα. Επίσης, συχνή είναι και η συσσώρευση αερίων. Η υπερκατανάλωση φαγητού αποτελεί έναν από τους συχνότερους λόγους εμφάνισης φουσκώματος, αλλά υπάρχουν και άλλοι. Όσοι εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη νιώθουν φουσκωμένοι ακόμα κι αν δεν έχουν φάει πολύ.

Advertisment

3. Κοιλιακός πόνος

Παρομοίως, είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο. Αλλά και πάλι όσοι αναφέρουν δυσανεξία στη γλουτένη συχνά βιώνουν κοιλιακό άλγος και χωρίς κανένα φανερό λόγο.

4. Κόπωση

Η κόπωση είναι άλλο ένα σύμπτωμα που δύσκολα όμως αναγνωρίζεται από τον κόσμο, καθώς φυσικά υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την εμφάνισή της (και μη ιατρικοί). Όσοι εμφανίζουν αυτή τη δυσανεξία όμως έχουν μια επίμονη αίσθηση κούρασης που κάνει δυσλειτουργική την καθημερινότητά τους.

5. Ναυτία

Η ναυτία συνήθως εμφανίζεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη. Η ναυτία μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά αν εμφανίζεται συχνά μετά την κατανάλωση γλουτένης, αποτελεί σημάδι δυσανεξίας σε αυτή.

6. Πονοκέφαλοι

Οι συχνοί πονοκέφαλοι επίσης αποτελούν συχνό σύμπτωμα της δυσανεξίας στην γλουτένη.

7. Άλλα συμπτώματα

Υπάρχουν φυσικά και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει τακτικά κάποιος με δυσανεξία στη γλουτένη. Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

–  Πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις

–  Κατάθλιψη ή άγχος

– Σύγχυση

–  Οξύς κοιλιακός πόνος

–  Αναιμία

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε

– Αλεύρι

– Σίκαλη

– Ζυμαρικά

– Μαγιά

– Ψωμί και σφολιατοειδή

– Κράκερς

– Δημητριακά

– Μπισκότα

– Βάφλες, κρέπες

– Μπύρα

– Βύνη

Πηγές: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850429

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.13155

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4596973/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση