,

Πώς τα διαφορετικά είδη καφέ επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας

Οι περισσότερες έρευνες έχουν βρει ότι ο καφές έχει ορισμένα ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό μας, αρκεί να μην το παρακάνουμε.

Πώς τα διαφορετικά είδη καφέ επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας

Αν είστε λάτρεις του καφέ, ξέρετε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας χαρίζει περισσότερη ευδαιμονία και ενέργεια το πρωί. Βέβαια είναι νόστιμος, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Με τον καφέ να τρέχει στις φλέβες μας, νιώθουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα μέσα στη μέρα.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν βρει ότι ο καφές έχει ορισμένα ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό μας, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Ο καφές σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Και κάποιες έρευνες έχουν βρει ακόμα και πως μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Advertisment

Οπότε δεν χρειάζεται να σταματήσουμε την κατανάλωση καφέ. Αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο καφές έχει ορισμένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως τρέμουλο, άγχος ή στομαχόπονο. Αν θέλετε παρ’ όλα αυτά να απολαμβάνετε τον καφέ σας χωρίς όμως τις αρνητικές παρενέργειες, οι παρακάτω πληροφορίες μπορεί να σας βοηθήσουν.

Η επίδραση της καφεΐνης

Αρχικά, ο οργανισμός διαφέρει στον καθένα μας και έτσι μεταβολίζουμε διαφορετικά την καφεΐνη. Οπότε αν και ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει 4 φλιτζάνια καφέ μετά το μεσημεριανό, νιώθει υπέροχα και κοιμάται επαρκώς, ένα άλλο άτομο πίνει ελάχιστη ποσότητα το πρωί και παρ’ όλα αυτά υποφέρει από τρέμουλο και αδυνατεί να κοιμηθεί το βράδυ.

Δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε ακριβώς πώς αντιδρούμε στον καφέ, παρά μόνο αν εσείς το παρατηρήσετε μόνοι σας. Η καφεΐνη έχει ορισμένες οργανικές επιδράσεις στο σώμα. Μία από τις ισχυρότερες είναι η ικανότητά της να ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για να παράγει αδρεναλίνη από τους αδένες. Η αδρεναλίνη είναι μια ισχυρή ορμόνη που είναι μέρος της απόκρισης «μάχη- φυγή». Η απελευθέρωσή της στο αίμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό και όλα αυτά προκαλούν τρέμουλο.

Advertisment

Ως γενικός κανόνας, όσο υψηλότερο το ποσοστό καφεΐνης στον καφέ σας, τόσο πιθανότερο είναι να βιώσετε αυτά τα συμπτώματα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αν και υπολογίζουμε την ένταση του καφέ ανάλογα με τις δόσεις, στην πραγματικότητα οι δύο δόσεις (που χρησιμοποιούν στον φρέντο εσπρέσο για παράδειγμα) έχει σημαντικά λιγότερη καφεΐνη από έναν μεγάλο γαλλικό καφέ. Αν λοιπόν προτιμάτε τον cold brew, θα λάβετε 200 mg καφεΐνης από 473 ml. Αν προτιμάτε καφέ φίλτρου, θα λάβετε 325 mg για την ίδια ποσότητα.

Η επίδραση της οξύτητας

Αν και ο σημαντικότερος παράγοντας επίδρασης στο σώμα και στον εγκέφαλο είναι η καφεΐνη, αν έχετε στομαχικά προβλήματα ενώ πίνετε καφέ, η περιεκτικότητα σε οξέα μπορεί να αποδειχτεί εμπόδιο.

Όσοι έχουν ευαισθησία στον οισοφάγο, στο στομάχι και στους εντερικούς ιστούς, είναι και ευαίσθητοι σε αρκετά όξινα ροφήματα, όπως ο καφές, επειδή η οξύτητα προκαλεί μια αίσθηση καύσου όταν έρχεται σε επαφή με τον ευαίσθητο ιστό. Αν αυτό το προφίλ ταιριάζει σε εσάς, δοκιμάστε είδη καφέ που είναι λιγότερο όξινα. Για παράδειγμα, ο εσπρέσο ερεθίζει λιγότερο αυτά τα όργανα, επειδή περιέχει μια ουσία – N-methylpyridium – που παράγεται μόνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Τι προσθέτουμε στον καφέ

Κάτι άλλο που περιπλέκει το θέμα του καφέ είναι τι προσθέτουμε σε αυτόν. Για παράδειγμα, αν βάλουμε αρκετό γάλα σε αυτόν, αυξάνουμε την οξύτητά του. Προσθέτουμε επίσης ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, βούτυρο και διάφορα έλαια και όλα αυτά επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι όλα τα παραπάνω προκαλούν αύξηση του βάρους και πιθανότατα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24510512

https://www.caffeineinformer.com/caffeine-content/starbucks-cold-brew

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296361/

Other Healthy Beverage Options

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;
Γκρανόλα: Η διατροφική της αξία, τι να προσέξουμε πριν την καταναλώσουμε και 2 σπιτικές συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση