, , ,

5 θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο θυρεοειδής για την υγιή λειτουργία του

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία που χρησιμοποιεί ο θυροειδής για την ομαλή του λειτουργία και για την παραγωγή των αντίστοιχων ορμονών. Η χρήση των

5 θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο θυρεοειδής για την υγιή λειτουργία του

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία που χρησιμοποιεί ο θυροειδής για την ομαλή του λειτουργία και για την παραγωγή των αντίστοιχων ορμονών. Η χρήση των σωστών ποσοστών και η ισορροπία των στοιχείων βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας και της ισορροπίας των ορμονών.

Ο αδένας αυτός, χρειάζεται να θυμίσουμε, ότι συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, στη διατήρηση των υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και στη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια για όλο τον οργανισμό. Φυσικά, καθώς ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες, επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία.

Advertisment

5 θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο θυρεοειδής για την υγιή λειτουργία του

1. Ψευδάργυρος

Είναι σημαντικός για την παραγωγή της TSH και για την μετατροπή του FT4 σε FT3. Χρειάζεται επίσης για την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων στομαχικού οξέος, που επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών. Ψευδάργυρος και στομαχικό οξύ συνεργάζονται. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 8-11 mg για ενήλικες. Οι καλύτερες πηγές είναι τα βιολογικά αυγά, η μαύρη σοκολάτα, τα στρείδια και τα δημητριακά.

2. Ιώδιο

Το ιώδιο εντοπίζεται σε κάθε όργανο και ιστό στο σώμα. Δεν είναι μόνο απαραίτητο για την σωστή παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή, αλλά επίσης χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, την υγεία των σιελογόνων αδένων, τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και για την υγεία του ιστού του μαστού, του προστάτη και του δέρματος. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι από 200mcg και πάνω. Το ιώδιο μπορούμε να το πάρουμε από τα θαλασσινά (ειδικά τον μπακαλιάρο, τον γαλέο), από θαλασσινά λαχανικά όπως φύκια, από το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά όπως το φρέσκο τυρί.

3. Τυροσίνη

Η τυροσίνη είναι το αμινοξύ της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης. Παράγεται φυσικά στο σώμα από ένα άλλο αμινοξύ, τη φαινυλαλανίνη. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα και για τα δύο είναι 15mg ανά μισό κιλό. Αυξήστε την κατανάλωσή σας σε άπαχα κρέατα, ψάρι, φακές και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Advertisment

4. Σελήνιο

Το σελήνιο είναι σημαντικό για την μετατροπή της FT4 σε FT3 στο ήπαρ. Βοηθά επίσης στη στήριξη της λειτουργία του θυρεοειδή κατά την παραγωγή ορμονών. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τροφές όπως ο τόνος, το καστανό ρύζι και ο σολομός περιέχουν αρκετό σελήνιο, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει τον υποθυρεοειδισμό.

5. Σίδηρος

Το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να παράξει την TPO (θυρεοειδική υπεροξειδάση), η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η ορμόνη FT4. Όταν το σώμα δεν διαθέτει αρκετό σίδηρο, τα επίπεδα της FT4 πέφτουν και το σώμα εισέρχεται σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού. Σίδηρο βρίσκουμε στα στρείδια, στο σπανάκι, στο κοτόπουλο και σε άλλα είδη κρεάτων, στο κινόα, στα όσπρια και στους κολοκυθόσπορους.

Πηγή:

https://deliciouslyorganic.net/

Με πληροφορίες από omned.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο περίπλοκος ρόλος που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις | Τι έδειξε νέα μελέτη
Τα «έξυπνα» κινητά είναι το νέο τσιγάρο για τους εφήβους
Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Shingles

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση