,

8 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κοιμόμαστε

Ο μέσος άνθρωπος περνά το ένα τρίτο της ζωής του στον ύπνο, κάτι που μπορεί να είναι καταπληκτικό ή απαίσιο ανάλογα με το πώς

8 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κοιμόμαστε

Ο μέσος άνθρωπος περνά το ένα τρίτο της ζωής του στον ύπνο, κάτι που μπορεί να είναι καταπληκτικό ή απαίσιο ανάλογα με το πώς εκτιμάτε ο καθένας σας τις ώρες εκείνες. Αρκετοί από εμάς, αν όχι οι περισσότεροι, ανυπομονούμε για τη στιγμή που τελικά θα βρεθούμε στο κρεβάτι μας, ενώ άλλοι νιώθουν ότι αυτός ο χρόνος που ξοδεύουν στον ύπνο είναι χαμένος και θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραγωγικό.

Ωστόσο, ο ύπνος είναι μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού μας και δεν πρέπει να αγνοείται. Η δομή του εγκεφάλου που ελέγχει τις συνήθειες του ύπνου μας είναι το εγκεφαλικό στέλεχος, το οποίο επίσης ελέγχει λειτουργίες όπως η αναπνοή, η κατάποση, ο καρδιακός παλμός, η πίεση του αίματος και η συνείδηση. Αυτές οι λειτουργίες είναι ζωτικής σημασίας για να μας κρατούν ζωντανούς και ο ύπνος ανήκει σε αυτές, αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να έχουμε υγιές σώμα και νου.

Advertisment

Να λοιπόν τι ακριβώς κάνει ο οργανισμός σας όταν κοιμάστε:

1. Υψηλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Μια παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι ο ύπνος είναι πραγματικά σημαντικότατος για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, όταν είμαστε άρρωστοι. Οι συμμετέχοντες που είχαν στερηθεί ύπνου στην έρευνα, δεν παρήγαγαν τα αντισώματα που απαιτούνται για την προστασία ενάντια στην ίωση. Επιπλέον, αν κάποιος στερείται συνεχώς τον ύπνο, είναι πιο πιθανό να υποτροπιάζει σε μολύνσεις. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι κοιμάστε αρκετά, όταν αρρωσταίνετε διότι σίγουρα θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα παλέψει ενάντια στην ασθένεια.

2. Αποτοξίνωση

Ο οργανισμός σας αποτοξινώνεται πλήρως όταν κοιμόμαστε. Αυτή η διεργασία φιλτραρίσματος είναι αυτή που μας κρατά ευδιάθετους και γεμάτους ενέργεια για τη μέρα που έρχεται. Κι έτσι κάποιος που δεν έχει κοιμηθεί μπορεί να αντιδρά περίεργα ορισμένες φορές, επειδή ο οργανισμός του δεν έχει αποτοξινωθεί.

3. Κυτταρική ανανέωση

Ο ύπνος δεν είναι ευεργετικός μόνο για το νου μας, αλλά λειτουργεί υπέρ μας για το σύνολο του οργανισμού μας. Όλα τα κύτταρά μας περνούν από διαδικασία επιδιόρθωσης και ανανέωσης και αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος αποτελεί μια υπέροχη λύση στους τραυματισμούς σας. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που νιώθετε βαρύ και πολύ κουρασμένο το σώμα σας, όταν σας λείπει ύπνος: ο οργανισμός σας δεν είχε την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να αυτο-θεραπευτεί.

Advertisment

4. Αποβολή άχρηστων πληροφοριών

Ο εγκέφαλός σας έχει την ικανότητα να ξεκαθαρίζει τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει όλη τη μέρα και να ξεφορτωθεί εκείνες που του είναι άχρηστες. Αυτό αποτελεί ένα ευτυχές γεγονός, καθώς πολλά από αυτά που επεξεργαζόμαστε μέσα στη μέρα είναι όντως άχρηστα, όπως οι αισθητηριακές πληροφορίες. Όμως, οι λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε αποθηκεύονται στην μακρόχρονη μνήμη.

5. Τινάγματα του σώματος

Τα μυοκλονικά τινάγματα, όπως ονομάζονται, λαμβάνουν χώρα στο πρώτο στάδιο του ύπνου REM. Είναι εκείνο το περίεργο, απότομο τίναγμα που εμείς στον ύπνο μας το νιώθουμε σαν να πέφτουμε από κάπου ψηλά και μας ξυπνά κάποιες φορές σαν ένα έκτακτο τηλέφωνο μέσα στη νύχτα. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή μας επιβραδύνονται και τα τινάγματα αυτά λειτουργούν σαν προειδοποιητικά σήματα από τον οργανισμό σας ότι δεν πεθαίνει.

6. Πτώση της θερμοκρασίας του σώματός σας

Όσο βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο στον ύπνο, ο εγκέφαλός μας κατεβάζει αργά τη θερμοκρασία του σώματός μας, για να αποθηκεύσει ενέργεια και να σταματήσει την απώλεια θερμίδων. Η θερμοκρασία σας μπορεί να κατέβει μέχρι και 2 βαθμούς κατά τον ύπνο REM, μια αρκετά σημαντική πτώση. Ωστόσο, οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί το σώμα χάνει την ικανότητα θερμορύθμισης, όταν κοιμόμαστε.

7. Κίνηση των ματιών

Ο ύπνος REM σημαίνει ταχεία οφθαλμική κίνηση (rapid eye movement). Όταν βρισκόμαστε στο βαθύτατο στάδιο, τον REM επιπέδου 4, τα μάτια μας κινούνται γρήγορα, αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό. Επίσης ονειρευόμαστε κατά τον ύπνο REM, κάτι που μπορεί να εξηγεί την κίνηση των ματιών, αλλά δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα ερευνητικά δεδομένα που να το στηρίζουν πλήρως.

8. Σωματική παράλυση

Ο ύπνος REM επίσης παραλύει το σώμα μας εντελώς για περίπου 20 λεπτά, όταν φτάνουμε στο επίπεδο 4. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή σταματά το σώμα μας από το να κινείται άσκοπα, όταν ονειρευόμαστε (σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσατε να χτυπήσετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο, καθώς κινείστε και μέσα στο όνειρο σας). Ωστόσο, αν και το σώμα σας είναι παραλυμένο, ο εγκέφαλος σας είναι πολύ ενεργός, όταν αποκοιμιέστε· ακόμα πιο ενεργός και απ’ όταν είστε ξύπνιοι!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση