, ,

Στατικές vs δυναμικές διατάσεις: Ποιες είναι οι διαφορές και πώς να επιλέγουμε τις κατάλληλες

Η ευλυγισία και η κινητικότητα είναι αναπόσπαστα κομμάτια μιας μακράς και υγιούς ζωής. Οι διατάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ.

Στατικές vs δυναμικές διατάσεις: Ποιες είναι οι διαφορές και πώς να επιλέγουμε τις κατάλληλες

Η ευλυγισία και η κινητικότητα είναι αναπόσπαστα κομμάτια μιας μακράς και υγιούς ζωής. Οι διατάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ. Βελτιώνουν το εύρος της κίνησης σε κάθε άρθρωση· το φτωχό εύρος κίνησης μπορεί να περιορίσει την ευλυγισία και τελικά να εμποδίζει το άτομο να κινείται επαρκώς.

Οι τεχνικές των διατάσεων – μαζί με τη γενική δραστηριότητα και παρεμβάσεις όπως η φυσικοθεραπεία και χειροπρακτική – προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε κάθε ηλικία. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και προκαθορισμένη δραστηριότητα για καλύτερη ευλυγισία. Ο καλύτερος τρόπος διατάσεων για τον καθένα εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το επίπεδο της φυσικής κατάστασης στο οποίο βρισκόμαστε, τον τρόπο ζωής, τραυματισμοί ή ασθένειες, φύλο και στόχοι άσκησης.

Advertisment

Όμως, δύο από τις πιο προσβάσιμες και ευρέως μελετημένες μέθοδοι για βελτίωση της ευλυγισίας είναι οι στατικές και οι δυναμικές διατάσεις. Η ξεκάθαρη και εμφανής διαφορά ανάμεσα στις δύο μορφές διατάσεων βρίσκεται στην ίδια τους την ονομασία.

Οι στατικές διατάσεις γίνονται χωρίς κίνηση. Απλώς κρατάμε μια διάταση και μετά χαλαρώνουμε με ένα μικρό διάλειμμα. Οι διπλώσεις μετά την άσκηση είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Ουσιαστικά, η άρθρωση δεν κινείται, απλώς γίνεται η διάταση σε ένα σταθερό σημείο, στο οποίο νιώθουμε μια πολύ ήπια ενόχληση (αλλά όχι πόνο).

Οι δυναμικές γίνονται κατά την κίνηση. Αλλιώς, ονομάζονται δυναμική προθέρμανση και χρησιμοποιούνται περισσότερο στην αρχή μιας προπόνησης ως ένας τρόπος να προετοιμάσουμε το σώμα για τη γυμναστική.

Advertisment

Αν και οι δυναμικές διατάσεις μπορεί να σας φαίνονται το κλασικό είδος διατάσεων που έχετε συνηθίσει, στόχος τους είναι να ξεδιπλώνουν το φυσικό εύρος της κίνησης. Αυξάνουν τη ροή του αίματος και προετοιμάζουν τους μύες μας. Κάποια παραδείγματα είναι οι περιφορές χεριών και η πρόσθια προβολή με εναλλαγή.

Πότε χρησιμοποιούμε το κάθε είδος διατάσεων

Οι στατικές διατάσεις είναι μια εξαιρετική προπόνηση ευλυγισίας που μπορεί να συμπεριληφθεί στο τέλος της γυμναστικής μας ρουτίνας ή αμέσως μετά την προθέρμανση των μυών. Ένας από τους κύριους στόχους είναι να χαλαρώσουμε όλο μας το σώμα, να μειώσουμε την απόκριση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και του μυϊκού τόνου.

Όμως, οι στατικές διατάσεις χρειάζεται να αποφεύγονται ως μέσο προθέρμανσης, δηλαδή πριν από την προπόνηση. Δεν μας προστατεύουν από πιθανούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Κι αυτό επειδή οι στατικές διατάσεις δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, ούτε και αυξάνουν τη ροή αίματος στους μύες. Ουσιαστικά, κάνουμε διάταση σε έναν κρύο μυ και σε μια άρθρωση που δεν έχει κινηθεί.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να εκτελέσουμε δυναμικές διατάσεις οποιαδήποτε στιγμή και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές όταν γίνονται πριν από μια αθλητική διαδικασία ή γυμναστική. Βελτιώνουν την επίγνωση του σώματος, συστέλλουν συγκεκριμένους μύες και προετοιμάζουν το νευρικό μας σύστημα για περαιτέρω κίνηση και προσπάθεια.

Μπορούμε να εκτελέσουμε μια δυναμική διάταση για κάποιες επαναλήψεις ή για έναν συγκεκριμένο χρόνο, δηλαδή για 10 μέχρι 20 επαναλήψεις ή για 20 μέχρι 40 δευτερόλεπτα πριν περάσετε στην επόμενη κίνηση.

Πηγή: thehealthy.com/exercise/static-vs-dynamic-stretching

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Περπάτημα: 5 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό με μόλις 30 λεπτά την ημέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση