Tartalife: Ιταλική πρωτοβουλία συμβάλλει στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών από αλιευτικά δίχτυα

Οι αλιευτικές δραστηριότητες θεωρούνται ο σημαντικότερος ανθρωπογενής παράγοντας θνησιμότητας για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Tartalife: Ιταλική πρωτοβουλία συμβάλλει στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών από αλιευτικά δίχτυα

Η επαγγελματική αλιεία αποτελεί την κύρια απειλή για την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών: κάθε χρόνο περίπου 130.000 χελώνες ενδέχεται να πιαστούν κατά λάθος στη Μεσόγειο. Το έργο TartaLife, στο οποίο συμμετέχουν και οι 15 ιταλικές περιφέρειες που βρίσκονται πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, στοχεύει στη μείωση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων που προκαλούνται από πελαγικά παραγάδια, τράτες βυθού και σταθερά δίχτυα μέσω της διάδοσης τεχνικών καινοτομιών των αλιευτικών εργαλείων. Άλλος ένας στόχος είναι η μείωση της θνησιμότητας μετά την παγίδευση μέσω εκπαιδεύσεων για τους αλιείς και της ενίσχυσης των κέντρων πρώτων βοηθειών/διάσωσης των θαλάσσιων χελωνών.

Οι βασικές απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες

Ο αντίκτυπος των αλιευτικών δραστηριοτήτων θεωρείται ο σημαντικότερος ανθρωπογενής παράγοντας θνησιμότητας για τους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η διατήρηση της Caretta caretta αποτελεί προτεραιότητα, η οποία περιλαμβάνεται στο Παράρτημα (App.) II/IV του Habitat Directive (Οδηγιών για τους οικοτόπους) και προστατεύεται από διάφορες διεθνείς συμβάσεις. Πρόκειται για ένα στρατηγικό ζήτημα που αφορά σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, με την επαγγελματική αλιεία να αποτελεί την κύρια απειλή για την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών.

Advertisment

Στη Μεσόγειο, τα επιφανειακά παραγάδια, τα παρασυρόμενα δίχτυα και τα δίχτυα τράτας βυθού που βρίσκονται στη Μεσόγειο αποτελούν τις κύριες απειλές για την επιβίωση του είδους αυτού, ακόμη και αν πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι επιπτώσεις των σταθερών εργαλείων (δίχτυα και δίχτυα τράτας).

Πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για την τυχαία αλίευση περίπου 130.000 θαλάσσιων χελωνών κάθε χρόνο στη Μεσόγειο, η οποία προκαλείται από παραγάδια (70.000), τράτες βυθού (40.000) και σταθερά δίχτυα (περίπου 23.000), με περισσότερους από 40.000 εκτιμώμενους θανάτους- τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλα τα υπάρχοντα σκάφη και υποεκτιμούν τον αριθμό των μικρών σκαφών, κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής: επομένως, ένας πιο ρεαλιστικός αριθμός μπορεί να οριστεί σε 200.000 αλιεύματα και 70.000 θανάτους.

Η προσέγγιση της Tartalife μείωσε τον αριθμό των θαλάσσιων χελωνών που αλιεύονται έως και 40%

Καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα στον κόσμο, έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό αλίευσης θαλάσσιων χελωνών. Για να μειωθεί ο αριθμός των θαλάσσιων χελωνών που παγιδεύονται στα αλιευτικά δίχτυα κατά μήκος 15 ιταλικών παράκτιων περιοχών, η TARTALIFE ενθάρρυνε 1.290 τοπικούς αλιείς να χρησιμοποιούν κυκλικά αγκίστρια αντί για τα παραδοσιακά αιχμηρά. Αυτό μείωσε τον αριθμό των θαλάσσιων χελωνών που πιάνονται έως και 40%.

Advertisment

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας LED ως αποτρεπτικό μέσο, πτυσσόμενα «δοχεία» για την αντικατάσταση των διχτυών και ειδικές συσκευές αποκλεισμού των χελωνών, οι οποίες εμπόδισαν την τυχαία παγίδευσή τους. Επίσης, εγκαινίασαν μια πιστοποίηση ποιότητας “Turtle Safe” για τα αλιευτικά σκάφη και σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες αποτέλεσαν στόχο 6.000 εκδηλώσεων, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια χελώνα.

Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Αν και κάθε παρεμπίπτον αλίευμα είναι κάτι τρομερό, το πρόγραμμα TartaLife αποτελεί σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην πρόοδο και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία αυτή έχει αναγνωριστεί και το έργο προτάθηκε και κέρδισε το βραβείο LIFE 2021 LIFE Citizens’ Prize.

Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Δημιουργήθηκε το 1992 και έχει συγχρηματοδοτήσει χιλιάδες έργα. Τα βραβεία LIFE αναγνωρίζουν τα πιο καινοτόμα, εμπνευσμένα και αποτελεσματικά έργα LIFE σε τρεις κατηγορίες: δράση για το κλίμα, περιβάλλον και προστασία της φύσης.

Πηγή: brightvibes.com/2332/en/italian-initiative-helps-prevent-sea-turtles-from-dying-in-fishing-nets

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
AthensTrees | Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων που δείχνει όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση