Ανθρακούχο νερό: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας η συχνή κατανάλωσή του

Οι συνειδητοποιημένοι ως προς την υγεία καταναλωτές στρέφονται στο ανθρακούχο νερό ως εναλλακτική λύση για ένα ποτό χωρίς ζάχαρη, αποφεύγοντας άλλα αναψυκτικά και χυμούς.

Ανθρακούχο νερό: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας η συχνή κατανάλωσή του

Το ανθρακούχο νερό έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Είναι πλέον μια βιομηχανία σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να αυξάνεται περισσότερο από 12 τοις εκατό ετησίως μέχρι το 2028, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2021 από την Grand View Research.

Ένας από τους λόγους αυτής της έκρηξης είναι ότι οι συνειδητοποιημένοι ως προς την υγεία καταναλωτές στρέφονται προς το ανθρακούχο νερό ως εναλλακτική λύση για ένα ποτό χωρίς ζάχαρη, αποφεύγοντας ανθρακούχα αναψυκτικά και χυμούς. Αυτά τα ανθρακούχα ποτά μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε την πολυπόθητη ενυδάτωση, κάτι που είναι σημαντικό δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.

Ο μέσος ενήλικας καταναλώνει μόλις λίγο περισσότερο από τέσσερα φλιτζάνια νερό την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health. Δεν υπάρχει επίσημη οδηγία για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα, αλλά η Mayo Clinic συνιστά στους άνδρες να καταναλώνουν 15,5 φλιτζάνια και στις γυναίκες 11,5 φλιτζάνια συνολικών υγρών την ημέρα, εκ των οποίων περίπου το 20% θα προέρχεται από τα τρόφιμα. Συνεπώς, για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους να πίνουν περισσότερο νερό, το ανθρακούχο νερό είναι μια ελκυστική επιλογή.

Τι περιέχει το ανθρακούχο νερό

Παρόλο που το ανθρακούχο νερό μπορεί να ακούγεται φανταχτερό, γενικά είναι απλώς νερό εμποτισμένο με διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση. Είναι επίσης γνωστό ως seltzer. Άλλα είδη ανθρακούχου νερού, όπως το ανθρακούχο μεταλλικό νερό, η σόδα και το τονωτικό νερό, έχουν λεπτές διαφορές που τα διαφοροποιούν από το seltzer. Το ανθρακούχο μεταλλικό νερό είναι φυσικά εμπλουτισμένο με μεταλλικά στοιχεία και μπορεί να είναι φυσικά ή τεχνητά ανθρακούχο.

Η σόδα μπορεί επίσης να περιέχει ίχνη μετάλλων, όπως νάτριο και κάλιο, αλλά αυτά συνήθως προστίθενται από τους κατασκευαστές. Το τονωτικό νερό, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό για κοκτέιλ, είναι γνωστό ότι περιέχει κινίνη ή κινιδίνη, μια ουσία με πικρή γεύση που προέρχεται από το φλοιό δέντρων. Για να αντισταθμιστεί η γεύση της κινίνης, στο τονωτικό νερό προστίθενται γλυκαντικά όπως ζάχαρη ή σιρόπι φρουκτόζης.

Για να κάνουν το απλό ανθρακούχο νερό πιο ελκυστικό, οι εταιρείες συχνά προσθέτουν γεύσεις. Μπορεί να εντοπίσετε τις λέξεις «φυσικές γεύσεις» στις ετικέτες των προϊόντων, αλλά υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς το τι σημαίνει αυτό. Όταν οι εταιρείες προσθέτουν τεχνητά αρώματα στο ανθρακούχο νερό, αυτά είναι συχνά με τη μορφή τεχνητών γλυκαντικών. Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορούν να φέρουν τα ονόματα ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη-K, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη και στέβια.

Η αλήθεια για το ανθρακούχο νερό και την επίδρασή του στην υγεία μας

Υπάρχουν κατηγορίες σχετικά με το ανθρακούχο ποτό, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016 στο Journal of the American Dental Association συνέλεξε δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα pH 379 ποτών και διαπίστωσε ότι δύο ανθρακούχα μεταλλικά νερά γνωστών εταιριών είχαν ένα χαμηλό ποσοστό δυναμικού διάβρωσης. Είχαν 5,25 pH και 4,96 pH αντίστοιχα, ενώ τα γνωστά αναψυκτικά είχαν είχε 2,37 pH (ένα χαμηλό pH υποδηλώνει υψηλότερο δυναμικό διάβρωσης- το μη αλκοολούχο νερό έχει ουδέτερο 7 pH). Έτσι, ενώ το ανθρακούχο νερό δεν είναι τόσο ασφαλές για το χαμόγελό μας όσο το μη ανθρακούχο νερό, δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κανονικό αναψυκτικό ή ο χυμός – επιπλέον, είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία συμβάλλουν στην οδοντική φθορά, όπως προκύπτει από μελέτη του Oxford Journal of Public Health που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στη συνέχεια, υπήρχε η ανησυχία ότι τα ανθρακούχα ποτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Σε μια μελέτη σε τρωκτικά, τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Η μελέτη αυτή, ωστόσο, η οποία δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Obesity Research and Clinical Practice, αντιμετώπισε την κριτική ότι τα ευρήματα σε αρουραίους δεν εφαρμόζονται απαραίτητα στον άνθρωπο και άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί στην πραγματικότητα να έχει την αντίθετη επίδραση στην όρεξη και το βάρος. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσαν ότι το ανθρακούχο νερό βοήθησε τους συμμετέχοντες να μείνουν προσωρινά χορτάτοι, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Nutritional Science and Vitaminology.

Η συνήθεια του ανθρακούχου νερού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους προωθώντας την ενυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στη διαχείριση του βάρους, επειδή το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια μεταξύ πείνας και δίψας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να μην θέλετε να πίνετε ανθρακούχο νερό είναι αν είστε επιρρεπείς σε στομαχικές διαταραχές. Οι φυσαλίδες μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα φουσκώματος ή αέρια και μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα που σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιμείνετε στο σκέτο νερό.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/lacroix-sued-sparkling-water-healthy

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε