,

«Αθεράπευτος» ρομαντισμός: Τι σημαίνει και πώς μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή ενός ατόμου

Οι απελπισμένα ρομαντικοί συχνά ερωτεύονται την ιδέα κάποιου και όχι το πραγματικό πρόσωπο.

«Αθεράπευτος» ρομαντισμός: Τι σημαίνει και πώς μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή ενός ατόμου

Το συναίσθημα της ρομαντικής αγάπης είναι ανυπέρβλητο. Για κάποιους, η επιθυμία να την έχουν είναι τόσο ισχυρή που αναγκάζονται να τη δημιουργήσουν στο μυαλό τους και με ανθρώπους με τους οποίους δεν υπάρχει. Αλλά όχι μια οποιαδήποτε συνηθισμένη αγάπη. Η εκδοχή που αξίζει στα παραμύθια είναι πολύ πιο δελεαστική για έναν αθεράπευτα ρομαντικό. Μπορεί να είστε ένας από αυτούς, αν αντιλαμβάνεστε ότι συνεχώς ονειρεύεστε μεγαλειώδεις εκδηλώσεις λατρείας και μια σχέση που προκαλεί πεταλούδες στο στομάχι και συναγωνίζεται το αγαπημένο σας φανταστικό ζευγάρι. Πώς μπορεί να επηρεάσει την ερωτική μας ζωή μια τέτοια προσδοκία;

Τι είναι ο «αθεράπευτος» ρομαντισμός

Ένας αθεράπευτα ρομαντικός διατηρεί μια ουτοπική, συναισθηματική προοπτική για την αγάπη, ανεξάρτητα από αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος ή αντιθετικές πληροφορίες. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αυτό το άτομο λατρεύει τον έρωτα και τον θεωρεί μια άκρως ευτυχισμένη εμπειρία, ακόμη κι όταν δεν είναι. Ο όρος «απελπισμένος ή αθεράπευτος» υποδηλώνει την έκδηλη και έντονη προθυμία τους να διατηρήσουν αυτή την άποψη, ανεξάρτητα από τις αντιφατικές συνθήκες που προκύπτουν.

Advertisment

Οι απελπισμένα ρομαντικοί συχνά ερωτεύονται την ιδέα κάποιου και όχι το πραγματικό πρόσωπο. Έχουν ήδη δεσμευτεί στο ότι θα είναι ερωτευμένοι και απλά «τοποθετούν» κατά κάποιον τρόπο έναν/μία σύντροφο στη θέση που έχουν κρατήσει γι’ αυτόν/ή. Υπάρχει συναισθηματική επένδυση από την πρώτη μέρα.

Μπορεί να ακούγεται υπέροχο να ερωτεύεστε με ευκολία και να έχετε πάντα μια ευνοϊκή άποψη για τις σχέσεις. Αυτό είναι σίγουρα πιο παραγωγικό από μια αρνητική προσέγγιση. Ωστόσο, η πραγματικότητα σπάνια ταιριάζει με τις φαντασιώσεις μας, και εκεί μπορεί να δυσκολεύονται οι απελπισμένα ρομαντικοί.

Ποια είναι τα συνήθη χαρακτηριστικά του αθεράπευτου ρομαντισμού

1. Δεν αντιλαμβανόμαστε νωρίς τα προειδοποιητικά σημάδια

Καθώς οι αθεράπευτα ρομαντικοί παρασύρονται από την ιδέα του έρωτα, έχουν την τάση να προσπερνούν τα έντονα αρνητικά σημάδια. Τα σημάδια ότι ίσως αυτό το άτομο δεν είναι ο καλύτερος σύντροφος για εσάς είναι πάντα εκεί. Απλώς παραβλέπετε τα πιθανά προβλήματα μέχρι να διαλυθεί η ευφορία αρκετά ώστε να δείτε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τις κόκκινες σημαίες μέσα από ροζ γυαλιά.

Advertisment

2. Ερωτευόμαστε γρήγορα και έντονα

Αν αναπτύσσετε συναισθήματα στα αρχικά στάδια όλων των σχέσεών σας, το πιθανότερο είναι ότι σας ελκύει περισσότερο η ιδέα παρά ο σύντροφός σας. Θα μπορούσε να είναι σχεδόν οποιοσδήποτε στην άλλη πλευρά – τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια, επειδή δεν πρόκειται γι’ αυτούς. Πρόκειται για την προσθήκη του χαμένου κομματιού στο προκαθορισμένο παζλ σας. Όταν εξιδανικεύουμε το άλλο πρόσωπο, δεν το βλέπουμε όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως θέλουμε να είναι.

3. Έντονη ονειροπόληση

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να προβλέπουν πού θα ήθελαν να παντρευτούν ή το πιθανό τραγούδι του γάμου τους. Όταν αυτές οι σκέψεις γίνονται συχνές και λεπτομερείς χωρίς επικείμενη αιτία (π.χ. αρραβώνας), τότε βρισκόμαστε στη χώρα των φαντασιώσεων.

4. Βρισκόμαστε σε μονόπλευρες σχέσεις

Οι σχέσεις δεν είναι πάντα ένα 50/50 δούναι και λαβείν. Μερικές φορές είναι 60/40 ή 70/30. Αλλά αν φαίνεται να βρίσκεστε πάντα στη βαρύτερη πλευρά της κλίμακας, οι σύντροφοί σας ίσως να μην επενδύουν αρκετά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συναισθήματά σας και οι επακόλουθες ενέργειές σας είναι λίγο βιαστικές. Ή προσπαθείτε πολύ σκληρά να υλοποιήσετε το όραμά σας.

5. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία

Οι αθεράπευτα ρομαντικοί κυνηγούν την ευτυχία τους με τρομερή αυταπάρνηση. Έχουν την τάση να επενδύουν τα πάντα στο πρόσωπο με το οποίο βγαίνουν, σε σημείο που αρχίζουν να παραμελούν τους φίλους τους, ακόμα και τα δικά τους ενδιαφέροντα ή χόμπι. Αφιερώνετε όλο το χρόνο, την ενέργεια και την προσπάθειά σας για να κυνηγήσετε τον «ονειρεμένο» έρωτα, τόσο πολύ που χάνετε τον εαυτό σας στην πορεία.

6. Έχει πάντα αρνητικά αποτελέσματα ο «αθεράπευτος» ρομαντισμός;

Δεν είναι κακό να είναι κανείς αθεράπευτα ρομαντικός και να πιστεύει στην αληθινή αγάπη. Το πρόβλημα προέρχεται από την έλλειψη επίγνωσης του τι είναι. Αν κάποιος ερωτεύεται πολύ αυτόν με τον οποίο βγαίνει, δηλαδή σχεδιάζει και φαντασιώνεται το μέλλον από την αρχή, αλλά δεν έχει την επίγνωση ότι το κάνει, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Οι αθεράπευτα ρομαντικοί είναι επιρρεπείς σε δύσκολους χωρισμούς επειδή επενδύουν τόσα πολλά στη σχέση τόσο γρήγορα. Νιώθουν ότι χάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους κατά τη διάρκεια του χωρισμού. Και είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να επιστρέφουν στον/στη πρώην τους ή να μπουν σε μια νέα σχέση πολύ γρήγορα. Ο χωρισμός είναι μια μεγάλη πτώση από τον ιδεαλιστικό έρωτα που ίσως επιθυμούν να αποφύγουν.

Επίσης, συχνά μόλις υπάρξουν ενδείξεις ότι αυτό δεν είναι το παραμύθι που οραματίζονται, συνήθως εγκαταλείπουν τη σχέση πρόωρα, νιώθοντας ότι δεν είναι γραφτό να γίνει. Αλλά δεν αλλάζουν την αντίληψή τους για την αγάπη. Έτσι ο κύκλος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται.

Με άλλα λόγια, οι αθεράπευτα ρομαντικοί μπορεί να θέτουν συνέχεια τον εαυτό τους σε επαναλαμβανόμενες καταστάσεις απογοήτευσης. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι απελπισμένοι ρομαντικοί δεν μπορούν τελικά να βρουν αυτό που ψάχνουν. Το επίπεδο γνώσης είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει αν αυτή η οπτική για την αγάπη αποδίδει αρνητικά ή θετικά αποτελέσματα.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/hopeless-romantic

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση