, ,

Οι διασώστες στη Μ.Βρετανία έχουν ένα νέο βοηθό – ρομπότ που μπορεί να σώσει ζωές

«Οι άνθρωποι μπορεί να κουραστούν όταν εκτελούν ΚΑΡΠΑ με το χέρι, γεγονός που επηρεάζει στη συνέχεια το ρυθμό και την ποιότητα των μαλάξεων...»

Οι διασώστες στη Μ.Βρετανία έχουν ένα νέο βοηθό – ένα ρομπότ που μπορεί να σώσει ζωές

Συνήθως περιορίζεται στο να ακούει κάθε αίτημά σας για μουσική που θα παίζει στο σαλόνι σας ή να συναρμολογεί πράγματα σε ένα εργοστάσιο, αλλά σύντομα η τεχνολογία των ρομπότ θα καταφέρει κάτι σημαντικότερο. Το παραϊατρικό προσωπικό θα αποκτήσει ένα ρομπότ που θα μπορεί να κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και έτσι θα ενταχθεί στις ομάδες πρώτων βοηθειών σε όλη τη νότια Αγγλία.

Για πρώτη φορά, κατασκευάστηκε ένα αυτόματο μηχάνημα που μπορεί να εκτελέσει τη σωτήρια για τη ζωή συμπίεση του θώρακα – ένα ζωτικό μέρος της διατήρησης της ροής οξυγόνου στο σώμα κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής. Ονομάζεται LUCAS-3 και η εκτέλεση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης θα απελευθερώσει τα χέρια των παραϊατρικών για άλλα καθήκοντα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της επιβίωσης των ασθενών.

Advertisment

Η South Central Ambulance Service (SCAS) θα είναι η πρώτη που θα παραλάβει το ρομπότ, το οποίο κοστίζει 12.000 λίρες (14.000 ευρώ περίπου), για την εξυπηρέτηση των περιοχών Hampshire, Berkshire, Buckinghamshire και Oxfordshire. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα SCAS χρηματοδότησε την αγορά 28 τέτοιων ρομπότ με σκοπό τον εξοπλισμό των ασθενοφόρων τους.

Εκπρόσωπος της SCAS δήλωσε: «Η SCAS είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τα ασθενοφόρα της: Μόλις φτάσουν οι παραϊατρικοί και αρχίσουν την ΚΑΡΠΑ ή αναλάβουν από τους παρευρισκόμενους που μπορεί να την έχουν ξεκινήσει, η μετάβαση από τις χειροκίνητες μαλάξεις στο LUCAS μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε επτά δευτερόλεπτα, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των μαλάξεων».

Το LUCAS λειτουργεί μέσω συνδεσιμότητας Bluetooth και εκτελεί ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπευστική αναζωογόνηση) σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, όπως ο χρόνος μεταξύ των μαλάξεων, η δύναμη των μαλάξεων ή ακολουθεί τις οδηγίες των ιατρικών ιδρυμάτων στα οποία ανήκει.

Advertisment

Ο Δρ John Black, ιατρικός διευθυντής στη SCAS εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι η παροχή υψηλής ποιότητας και αδιάλειπτων θωρακικών μαλάξεων κατά την καρδιακή ανακοπή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση μέχρι την είσοδο στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για διάφορους λόγους».

«Οι άνθρωποι μπορεί να κουραστούν όταν εκτελούν ΚΑΡΠΑ με το χέρι, γεγονός που επηρεάζει στη συνέχεια το ρυθμό και την ποιότητα των μαλάξεων, και οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν από δύσκολες τοποθεσίες, όπως από στενές σκάλες, ή από απομακρυσμένα μέρη, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία».

Η μεγάλη μέρα του LUCAS έφτασε επιτέλους, αλλά χρειάστηκε τόσος χρόνος όσο χρειάζεται ένας φοιτητής για να τελειώσει την ιατρική σχολή προτού να είναι έτοιμος για το άλμα στη δράση – η τρέχουσα έκδοση βασίζεται σε ένα μοντέλο που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από το Πανεπιστήμιο του Warwick το 2014. Αν τελικά αυτή η εξέλιξη της τεχνολογίας αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής και χρήσιμη, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια, παρόμοια ρομπότ να εμφανιστούν ως πολύτιμοι βοηθοί των διασωστών σε πολλές άλλες χώρες, ιδανικά και στη δική μας.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/a-robot-that-can-perform-cpr-has-been-developed-and-bought-for-uk-ambulances

Κεντρική φωτογραφία: Lucas CPR

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

2 τρόποι με τους οποίους η ενσυναίσθηση καθορίζει τον τύπο του συντρόφου που επιλέγουμε
6 πάρκα στην Αττική για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά τους
8 σημάδια που σας δείχνουν ότι ο σύντροφός σας φοβάται την δέσμευση
Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου: Το ζωντανό μνημείο της Ορθοδοξίας στο Λουτράκι όπου φυλάσσεται το θαυματουργό σκήνωμά του (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση