,

Από ηλιακές εκρήξεις μέχρι Βόρειο Σέλας: Οι καλύτεροι φωτογράφοι Αστρονομίας για το 2021

Ο διαγωνισμός, που διανύει πλέον το 13ο έτος διεξαγωγής του, θεωρείται ευρέως ο κορυφαίος διαγωνισμός αστροφωτογραφίας στον κόσμο.

Από ηλιακές εκρήξεις μέχρι Βόρειο Σέλας: Οι καλύτεροι φωτογράφοι Αστρονομίας για το 2021

Το Royal Museums Greenwich αποκάλυψε τη λίστα των υποψηφίων για τον φωτογράφο αστρονομίας της χρονιάς. Από τα λαμπερά σεληνιακά φωτοστέφανα στη Σουηδία μέχρι τα νεφελώματα της Καλιφόρνιας, οι φετινές επιλογές είναι πιο εκθαμβωτικές από ποτέ.

Ο διαγωνισμός, που διανύει πλέον το 13ο έτος διεξαγωγής του, θεωρείται ευρέως ο κορυφαίος διαγωνισμός αστροφωτογραφίας στον κόσμο. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο Greenwich σε συνεργασία με το περιοδικό BBC Sky at Night Magazine και με 4500 συμμετοχές από 75 χώρες, η είσοδος στη μικρή λίστα αποτελεί κατόρθωμα υψηλού κύρους.

Advertisment

Η λίστα των υποψήφιων φωτογράφων αστρονομίας της χρονιάς

Andrew McCarthy

iliakes-ekrixeis-mexri-voreio-selas-kaliteroi-fwtografoi-astronomias-2021

Η φωτογραφία τραβήχτηκε αρχικά ασπρόμαυρη και αργότερα έγινε επεξεργασία των χρωμάτων και η ζωηρότητά της σηματοδότησε το εντυπωσιακό ξεκίνημα ενός νέου ηλιακού κύκλου.

Yovin Yahathugoda

Advertisment

Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στο Valensole της Γαλλίας, ονομάζεται «Αρμονία». Το έργο του Liebermann δείχνει έναν λαμπερό Γαλαξία χαμηλά στον ουρανό πάνω από ένα χωράφι λεβάντας.

Stefan Liebermann

Μετά από ένα μήνα αναμονής για τις τέλειες συνθήκες, ο φωτογράφος απαθανάτισε αυτό το λαμπερό θαύμα, μια εντυπωσιακή φούσκα που περιβάλλει ένα αστέρι.

Markus van Hauten

iliakes-ekrixeis-mexri-voreio-selas-kaliteroi-fwtografoi-astronomias-2021

 

Τραβηγμένη τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό αυτής της παγωμένης ισλανδικής σπηλιάς, αυτή η εικόνα που απεικονίζει το Βόρειο Σέλας μέσα από αυτόν τον παγωμένο σχηματισμό ήταν μια μακρόχρονη φιλοδοξία για τον φωτογράφο.

James Rushforth

Φωτισμένη από την πορτοκαλί λάμψη της φωτορύπανσης από κοντινές κατοικίες και από ένα διερχόμενο όχημα, μια στιγμή που συμβαίνει μία φορά κάθε 6800 χρόνια καταγράφηκε όμορφα στο Stonehenge του Ηνωμένου Βασιλείου.

Zhang Xiao

iliakes-ekrixeis-mexri-voreio-selas-kaliteroi-fwtografoi-astronomias-2021

Διαχωρισμένο από μια σειρά αρχιτεκτονικής σε στυλ Χούι, ένας μαργαριταρένιος Γαλαξίας αντανακλάται στη λίμνη Yuezhao στο αρχαίο χωριό Hongcun της Κίνας. Στο βάθος δεσπόζει το διάσημο βουνό Huangshan.

Péter Feltóti

Η δίχρωμη επεξεργασία που επέλεξε ο φωτογράφος δείχνει ένα ρομαντικό χρώμα μεταξύ των εκπομπών οξυγόνου και του άλφα υδρογόνου. Εδώ φαίνονται τα απομεινάρια μιας γιγάντιας έκρηξης σουπερνόβα, μέρος του τεράστιου συμπλέγματος του νεφελώματος Veil.

Larryn Rae

Είναι από την Ισλανδία και απεικονίζει το Βόρειο Σέλας στα καλύτερά του. Αντικατοπτρίζεται στις εκβολές του ποταμού από κάτω, η φωτεινή απεικόνιση του ουρανού τραβήχτηκε πρώτα και στη συνέχεια ο φωτογράφος έγινε η φιγούρα στον επικίνδυνο πάγο. Το αποτέλεσμα είναι μια λαμπερή αντανάκλαση της απεραντοσύνης του φυσικού κόσμου.

Jiajun Hua

Η λήψη έγινε με θέα την επιχειρηματική συνοικία της Σαγκάης, όπου ο ήλιος ανατέλλει μόνο κατά τη διάρκεια ενός σπάνιου χρονικού διαστήματος λίγων εβδομάδων κάθε χρόνο. Τραβηγμένη με τέσσερις διαφορετικές λήψεις, η φωτογραφία δίνει μια σπάνια ματιά στη μεγαλοπρέπεια του ήλιου μας πάνω από το πολύβουο Lujiazui.

Anthony Sullivan

Εδώ, αυτός ο φυσικός βραχώδης σχηματισμός Durdle Door στο Lulworth του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπροβάλλει περήφανα κάτω από την «ομπρέλα» του λαμπερού Γαλαξία μας. Ο Κρόνος και ο Δίας βρίσκονται στην αριστερή πάνω πλευρά της φωτογραφίας.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/07/11/from-solar-flares-to-aurora-borealis-the-best-photos-from-the-astronomy-photographer-of-th

Κεντρική φωτογραφία: Péter Feltóti

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση