,

13 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι μπορεί να είμαστε χειριστικοί στις σχέσεις μας

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι αν ζητούσαν πραγματικά αυτό που χρειάζονται, η απάντηση θα ήταν αρνητική.

13 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι μπορεί να είμαστε χειριστικοί στις σχέσεις μας

Η χειραγώγηση έχει πολλές μορφές και είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζουμε. Από το περιστασιακό παθητικό-επιθετικό σχόλιο μέχρι την πλήρη έκρηξη του gaslighting ως φαινόμενο, σχεδόν όλοι μας μπορεί να γίνουμε χειριστικοί σε κάποιο βαθμό. Έτσι, το mindbodygreen απευθύνθηκε στους ειδικούς και προσδιορίζει πώς είναι η χειραγώγηση, τις χειριστικές συμπεριφορές που χρειάζεται να προσέχουμε και φυσικά πώς μπορούμε να τις σταματήσουμε.

Πώς εκφράζεται η χειραγώγηση

Η χειραγώγηση είναι μια νοητική τακτική που χρησιμοποιείται για να ξεγελάσουμε κάποιον ώστε να κάνει αυτό που θέλουμε. Προσπαθούμε κατά κάποιο τρόπο να τον παραπλανήσουμε για να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, είτε για να μας δώσει κάτι, είτε για να κάνει κάτι για εμάς – χωρίς όμως να το πούμε ευθέως, αλλά με «υπόγειους» τρόπους.

Advertisment

Υπάρχουν τόσες πολλές συμπεριφορές που μπορούν να θεωρηθούν χειριστικές, με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας. Η χειραγώγηση πηγάζει από το ότι δεν είμαστε σε θέση να αναλάβουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας και να τα χειριστούμε με ώριμο τρόπο.

13 είδη χειριστικών συμπεριφορών

– Gaslighting

– Παθητική επιθετικότητα

Advertisment

– Λεκτική κακοποίηση

– Ψέματα

– Τιμωρία μέσω της στέρησης στοργής ή σεξ

– Ακραίες εκφράσεις αγάπης

– Έπαινοι

– Παράπονα

– Δημιουργία τύψεων

– Παθητικο-επιθετική ανάρτηση στο διαδίκτυο

– Προβολική ταύτιση

– Προσποίηση αθωότητας

– Κατηγορίες

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται χειριστικοί

Πώς γίνεται, λοιπόν, κάποιος χειριστικός; Σύμφωνα με το mindbodygreen, «οι άνθρωποι αυτοί είναι πεπεισμένοι ότι αν ζητούσαν πραγματικά αυτό που θέλουν και χρειάζονται, η απάντηση θα ήταν αρνητική». Συχνά, μπορεί να προκύψει από τη μη ικανοποίηση των αναγκών μας καθώς μεγαλώνουμε, ακόμα και από το γεγονός ότι η χειραγώγηση έχει γίνει πρότυπο για εμάς από την οικογένεια.

Η χειραγώγηση είναι με πολλούς τρόπους ένας μηχανισμός άμυνας. Όσο περισσότερο έχετε υποστεί τραύμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσετε αυτό το τραύμα, να δουλέψετε με αυτό το τραύμα και να μην πέσετε στις παγίδες των συνεπειών του.

Για ορισμένους τύπους προσωπικότητας – όπως οι κοινωνιοπαθείς και οι ναρκισσιστές – η χειραγώγηση είναι απλώς μέρος του πακέτου, αλλά γενικά, υπάρχει ένα φάσμα, και στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερο το τραύμα, τόσο περισσότερες δυνατότητες έχει ένα άτομο να πάρει μια στροφή προς το χειρότερο όσον αφορά στις χειριστικές συμπεριφορές.

Πώς να σταματήσουμε να είμαστε χειριστικοί

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε πώς υπήρξαμε χειριστικοί και, από εκεί και πέρα, να αναρωτηθούμε ποιος πόνος από κάτω θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει. Η επόμενη ερώτηση είναι: Πώς θα μπορούσα να είμαι σε θέση να φροντίσω τον εαυτό μου όσον αφορά σε αυτόν τον πόνο; Και το τελικό στάδιο είναι η αλληλεπίδραση από ένα πιο υγιές σημείο.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Αν είστε σε σχέση, η θεραπεία ζεύγους είναι επίσης μια καλή ιδέα. Και φροντίστε να μιλήσετε με τον θεραπευτή σας για τους λόγους για τους οποίους νιώθετε ότι δεν αξίζετε μια υγιή αγάπη.

Επειδή τα μοτίβα χειραγώγησης γίνονται συνήθεια, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κάνετε «επανεκκίνηση» – αλλά όχι αδύνατο. Οι ειδικοί προτείνουν να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους με τους οποίους είμαστε πιο κοντά και να τους ζητήσουμε να μας πουν (ευγενικά) αν έχουν παρατηρήσει από εμάς τέτοιες συμπεριφορές.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/am-i-manipulative

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία
Ν' αγαπάς, για να φωτίζεται ο κόσμος σου…
Αγάπη Εαυτού: Το μεγάλο άλμα προς μια ζωή γεμάτη Φως
«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση