Σησαμέλαιο: 7 λόγοι που αξίζει να το προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας

Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε «υγιεινά για την καρδιά» πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά.

Σησαμέλαιο: 7 λόγοι που αξίζει να το προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας

Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν μυριάδες δυνατότητες μόλις βγουν από τον λοβό. Εκτός από το σησαμέλαιο, οι σπόροι αποτελούν ένα νόστιμο πρόσθετο στα πάντα, από σαλάτες μέχρι ψωμί. Το σησαμέλαιο βρίσκεται επίσης σε αρώματα, καλλυντικά, κρέμες, λιπαντικά, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και διαλύτες για ενδομυϊκές ενέσεις.

Δεν είναι όλα τα λιπαρά. Ορισμένα είναι καλύτερα (ή χειρότερα) για την υγεία μας. Έτσι, όταν πρόκειται για μαγειρικά έλαια, το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι από εμάς ρωτάμε είναι αν και πόσο κακό μπορούν να μας κάνουν. Τα καλά νέα είναι ότι το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε «υγιεινά για την καρδιά» πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται να προσέχουμε την ποσότητα σε σχέση με τις θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας έχει 120 θερμίδες. Ακολουθούν ορισμένα αξιοσημείωτα διατροφικά στοιχεία για μία κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο και στη συνέχεια τα βασικά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει αυτό το νόστιμο έλαιο.

– Θερμίδες: 120

– Κορεσμένα λιπαρά: 1,93 γραμμάρια

– Μονοακόρεστα λιπαρά: 5,4 γραμμάρια

– Πολυακόρεστα λίπη: 5,67 γραμμάρια

– Βιταμίνη Ε: 0,19 χιλιοστόγραμμα

– Βιταμίνη Κ: 1,85 μικρογραμμάρια

7 λόγοι που αξίζει να το προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας

Συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Το σησαμέλαιο περιέχει μια αρκετά ισορροπημένη αναλογία ωμέγα-3, ωμέγα-6 (πολυακόρεστα) και ωμέγα-9 (μονοακόρεστα) λιπαρών οξέων. Έρευνα δημοσιευμένη στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι μια διατροφή που περιέχει αυτά τα υγιεινά λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Το σησαμέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας των φραγμένων αρτηριών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Nature’s Scientific Reports, ποντίκια έλαβαν θεραπεία με σησαμέλαιο για 30 ημέρες και αργότερα τράφηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα ποντίκια ανέπτυξαν λιγότερη συσσώρευση πλάκας σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν εκχύλισμα σησαμέλαιου.

Είναι σημαντικό, όμως, να σημειωθεί ότι η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του στρες και άλλες επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής αποτελούν την καλύτερη άμυνα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις μυκητιάσεων

Η καντιντίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από ζυμομύκητες. Η Candida είναι ένας ζυμομύκητας που φυσιολογικά ζει στο δέρμα, στο στόμα και στο εσωτερικό του σώματος χωρίς να προκαλεί πρόβλημα τις περισσότερες φορές, αλλά μπορεί να βγει εκτός ελέγχου όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Το λινολεϊκό οξύ και τα ελαϊκά οξέα στο σησαμέλαιο παρουσιάζουν αντιμυκητιασική δράση κατά της καντιντίασης στους ανθρώπους και του επιβλαβούς μύκητα στα φυτά, σύμφωνα με το Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences.

Βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες

Οι ελεύθερες ρίζες δεν είναι κάτι που θέλουμε να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σώμα μας. Ορισμένες ουσίες όπως το αλκοόλ, ο καπνός, τα φυτοφάρμακα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και τα τρόφιμα που τρώμε δημιουργούν ελεύθερες ρίζες. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές, προκαλείται οξειδωτικό στρες, το οποίο καταστρέφει το DNA, τα κύτταρα και τις πρωτεΐνες, οδηγώντας σε φλεγμονώδεις καταστάσεις, διαβήτη και άλλες παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα, όπως η σεσαμόλη και η σεσαμινόλη που βρίσκονται στο σησαμέλαιο, μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα κατά της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες.

Πιθανώς να προάγει τη χαλάρωση κατά την ώρα του ύπνου

Οι ειδικοί του ύπνου λένε ότι μια συνεπής ρουτίνα ύπνου μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε για να καταφέρουμε να κοιμηθούμε. Μια υγιεινή ρουτίνα πριν τον ύπνο με τεχνικές χαλάρωσης για να ηρεμήσει ο νους και το σώμα μπορεί να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για έναν καλό ύπνο.

Το αυτομασάζ αποτελεί θεμελιώδες μέρος μιας αγιουρβεδικής πρακτικής υγείας και το σησαμέλαιο επιδρά χαλαρωτικά στην επιδερμίδα. Τρίβοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο στα πόδια σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και να σας βοηθήσει να έχετε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο, σύμφωνα με το International Journal of Molecular Sciences. Απλά φροντίστε να φορέσετε ένα ζευγάρι κάλτσες αφού εφαρμόσετε το λάδι για να αποφύγετε το να γλιστρήσετε σε περίπτωση που σηκωθείτε.

Συνεισφέρει στη διατήρηση της στοματικής υγείας

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Dental Research εξέτασε 20 εφήβους με ουλίτιδα που ξέπλεναν το στόμα τους με στοματικό διάλυμα ή σησαμέλαιο για δέκα ημέρες. Και οι δύο μέθοδοι μείωσαν τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων. Σύμφωνα με μια άλλη μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nigerian Medical Journal, 60 άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και δοκίμασαν είτε το έλαιο, είτε στοματικό διάλυμα, είτε αποσταγμένο νερό. Η χρήση ελαίου βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των βλαβερών βακτηρίων στο σάλιο που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στα δόντια τόσο αποτελεσματικά όσο κι ένα στοματικό διάλυμα.

Βοηθά στη δυσκοιλιότητα

Τα καθαρτικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σκληρά για την κοιλιά μας και απρόβλεπτα. Έλαια όπως το σουσάμι, η ελιά και ο λιναρόσπορος βοηθούν στη λίπανση του εντέρου και στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, αλλά η κατάποση μιας ελαιώδους ουσίας μπορεί να μην αρέσει σε όλους, σύμφωνα με το Journal of Renal Nutrition.

Οι σπόροι σησαμιού μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για εσάς και εξίσου αποτελεσματική, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal for Research in Applied Science and Engineering Technology. Η λιπαρή σύνθεση του σουσαμιού προσθέτει ενυδάτωση στο έντερο.

Βοηθά στη θρέψη των μαλλιών

Έχουμε ακούσει πολλά για το κολλαγόνο στα μαλλιά, αλλά και το σησαμέλαιο έχει να προσφέρει στο τριχωτό της κεφαλής μας. Το σησαμέλαιο περιέχει βιταμίνη Ε, ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που θρέφουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, σύμφωνα με το Global Journal of Health Science. Δοκιμάστε να κάνετε απαλό μασάζ με λίγο σησαμέλαιο στα μαλλιά σας. Στη συνέχεια, καθίστε αναπαυτικά, χαλαρώστε και αφήστε το στα μαλλιά για περίπου 30 λεπτά και λούστε τα ως συνήθως.

Πηγή:

www.thehealthy.com/nutrition/sesame-oil-health-benefits

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε