Η στενή σχέση ανάμεσα στη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την υγεία των πνευμόνων

Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υγεία των πνευμόνων

Η στενή σχέση ανάμεσα στη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την υγεία των πνευμόνων

Ως γιατροί, ένα από τα καθήκοντά μας είναι να αναφερόμαστε στις αρνητικές επιδράσεις επικίνδυνων τάσεων στην κοινωνία, όπως τη χρήση του καπνού ή την επιδεινωμένη ποιότητα του αέρα. Μία γιατρός που ασχολείται με αυτό είναι η Heather Zar, που εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων του Ερυθρού Σταυρού στο Cape Town, η οποία μέσα από πρωτοποριακές έρευνες γεφυρώνει όχι μόνο το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά και ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έρευνα Drakenstein Child Health ξεκίνησε το 2012 και αποτελεί ένα φιλόδοξο project που έχει ως στόχο να φωτίσει την αθέατη σύνδεση ανάμεσα στη ρύπανση και στην υγεία των πνευμόνων μας, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ακόμα και στα βακτήρια που εισέρχονται στον οργανισμό μας.

Advertisment

Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υγεία των πνευμόνων

Το Drakenstein είναι μια περιοχή στην ενδοχώρα, στην ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής, και όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής είναι φτωχοί, ζουν σε ένα ημι-αστικό περιβάλλον, και εκτίθενται σε ένα πλήθος ρύπων εσωτερικού χώρου και μολυσματικών φορέων. Η Zar και οι συνάδελφοί της επέλεξαν το Drakenstein, αλλά στην πραγματικότητα, η έρευνα θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε κομμάτι της Νότιας Αφρικής ή γενικά της Αφρικής.

Η Zar και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να μελετήσουν τα παιδιά πριν καν γεννηθούν. Οι πιθανές επιδράσεις στους πνεύμονες ενός παιδιού ξεκινούν από την κοιλιά της μητέρας του, οπότε η ερευνητική ομάδα έψαξε μητέρες που βρίσκονταν στην 20η – 28η εβδομάδα κύησης, με στόχο να μελετήσουν τις συνήθειες των παιδιών τους μέχρι την ηλικία των 5, αλλά επίσης και τις συνήθειες των μητέρων και ολόκληρου του σπιτιού.

Οι συνήθεις ύποπτοι για την υγεία των παιδιών ήταν παρόντες στα σπίτια της περιοχής: συσσώρευση ρύπανσης εσωτερικού χώρου από το κάπνισμα και μαγείρεμα με βιοκαύσιμα. Η ομάδα της Zar μελετά επίσης τη διατροφή των μητέρων και των μωρών τους, τα γονίδια των μωρών και των γονιών και τα ψυχοκοινωνικά ζητήματα τα οποία δυσκολεύουν τις οικογένειες. Τέλος, η ομάδα αναλύει το μικροβίωμα των παιδιών, ένα νέο πεδίο έρευνας στη μελέτη της παιδικής πνευμονίας.

Advertisment

Τι δείχνουν μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα

Τα ζευγάρια μητέρα- παιδί που συμμετέχουν στην έρευνα είναι 1.140 και έχουν ήδη διαμορφωθεί κάποια αποτελέσματα από την μελέτη Drakenstein Child Health. Έδειξαν ότι πολλά παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα τοξικό περιβάλλον – το 1/3 των γυναικών κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη και το 56% των νεογέννητων είχαν ανιχνεύσιμη κοτίνη (προϊόν της νικοτίνης). Υπήρχε επίσης υψηλό επίπεδο έκθεσης σε βιοκαύσιμα στα σπίτια τους.

Τα επίπεδα της πνευμονίας ήταν υψηλά στο σύνολο του δείγματος, παρά το γεγονός ότι τα μωρά είχαν επαρκώς εμβολιαστεί. Ανάμεσα στα μωρά που εμφάνισαν πνευμονικές λοιμώξεις, η πνευμονική τους λειτουργία, που εξετάστηκε στον 1ο χρόνο ζωής, ήταν μικρότερη συγκριτικά με τα μωρά που δεν είχαν εμφανίσει καμία λοίμωξη.

Η μειωμένη πνευμονική λειτουργία έχει αποδειχθεί ότι θέτει τα παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας ξανά στο μέλλον, όπως και ανάπτυξης άσθματος. Αλλά υπάρχουν και άλλες επιπλοκές γι’ αυτά τα παιδιά πέρα από τους πνεύμονες. Τα δεδομένα δείχνουν καθαρά ότι η μειωμένη πνευμονική λειτουργία στους ενήλικες οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά άνοιας και γνωστικής εξασθένισης αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσθέσουν κι άλλες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με την πιθανή σχέση ανάμεσα στις αναπνευστικές λοιμώξεις, την ρύπανση και την επίδραση αυτών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αν πράγματι οι συσχετίσεις είναι ισχυρές, θα μας δώσουν άλλον έναν πολύτιμο λόγο για να καθαρίζουμε όλοι τον αέρα που αναπνέουμε, ειδικά μέσα στο σπίτι μας.

Και η βελτίωση του αέρα δεν είναι ζήτημα μόνο των σπιτιών, αλλά γενικά του αέρα που αναπνέουμε. Έχει να κάνει άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές των χωρών που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης σε αυτή. Αν καταφέρουμε να δεσμευτούμε στη χρήση καθαρών ενεργειακών πηγών, θα πετύχουμε κάτι για πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια ύπαρξης του ανθρώπινου πολιτισμού: θα ζούμε επαρκώς χωρίς όμως παράλληλα να ρυπαίνουμε τον αέρα που αναπνέουμε.

Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα ρίξει φως στις μακροχρόνιες συνέπειες που έχουν οι ρύποι στη συνολική υγεία ενός ανθρώπου ακόμα και πριν αυτός ο άνθρωπος γεννηθεί. Τα ευρήματα της ομάδας συνδυασμένα με δεδομένα άλλων μελετών μπορούν να μας αποκαλύψουν το μέγεθος της καταστροφής που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε σε εμάς και στα παιδιά μας και έτσι να κινητοποιηθούμε ουσιαστικά.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/connection-between-climate-change-pollution-and-lung-health

data.unicef.org/topic/child-survival/under-five-mortality/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση