,

7 μύθοι που πιστεύουμε για την ευτυχία και μας απομακρύνουν από αυτή

Όταν αρχίζετε να ορίζετε συγκεκριμένες απαιτήσεις και όρους για να επιτρέψετε την ευτυχία στη ζωή σας, τότε χάνετε πολλές ευκαιρίες.

7 μύθοι που πιστεύουμε για την ευτυχία και μας απομακρύνουν από αυτή

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την ευτυχία και αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν στην πραγματικότητα να μας αποτρέψουν από το να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και να απολαμβάνουμε τη ζωή. Εδώ είναι μερικoί από τους μύθους που πιστεύουμε και λέμε στον εαυτό μας για την ευτυχία και που μπορεί να μας απομακρύνουν τελικά από αυτήν.

7 μύθοι που πιστεύουμε για την ευτυχία και μας απομακρύνουν από αυτή

1. «Κάτι δεν πάει καλά με μένα, αν δεν είμαι ευτυχισμένος συνεχώς»

Όχι, δεν πάει τίποτα λάθος με εσάς αν δεν είστε ευτυχισμένοι όλη την ώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος όλη την ώρα. Στην πραγματικότητα, ένα προσωρινό αίσθημα ευχάριστης ζάλης ή το να είμαστε ενθουσιασμένοι από τη ζωή συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως ευτυχία. Η αληθινή ευτυχία είναι περισσότερο κάτι σαν εσωτερική γαλήνη.

2. «Αν έχω πολλά χρήματα, θα είμαι ευτυχισμένος»

Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλά πράγματα, αλλά αφού καλυφθούν οι βασικές σας ανάγκες, οι βελτιώσεις που συνοδεύουν την αύξηση του εισοδήματος δεν κάνουν πραγματικά τόσο μεγάλη διαφορά. Μια διάσημη μελέτη του Princeton το 2010 διαπίστωσε ότι η συναισθηματική ευημερία δεν αυξάνεται για τους ανθρώπους που κερδίζουν πάνω από 75.000 δολάρια/ έτος. Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών διαπίστωσε ότι ο αριθμός αυτός είχε ανέβει στα 85.000 δολάρια. Αλλά το θέμα είναι το ίδιο: Ό,τι κι αν κερδίζουμε πάνω από αυτό το ποσό έχει προφανώς πολύ μικρή επίδραση στο πηλίκο της ευτυχίας μας.

3. «Για να είμαι ευτυχισμένος, πρέπει να είμαι κάτι παραπάνω από απλώς εντάξει»

Όταν αρχίζετε να προσδιορίζετε συγκεκριμένες απαιτήσεις και όρους για να επιτρέψετε την ευτυχία στη ζωή σας, τότε χάνετε πολλές ευκαιρίες στο πέρασμα των χρόνων. Πρόκειται για τους όρους τύπου «Όταν»: Όταν πάρω αυτό που θέλω, τότε μόνο μπορώ να είμαι ευτυχισμένος. Το πρόβλημα είναι ότι η γραμμή τερματισμού είναι ένας κινούμενος στόχος, καθώς η ζωή αλλάζει διαρκώς και το ίδιο συμβαίνει και με τις επιθυμίες μας.

4. «Αν έχω μια ολοκληρωμένη ζωή, τότε δεν θα είμαι ποτέ δυστυχισμένος»

Τα πάντα έχουν έναν κύκλο ζωής, και τα συναισθήματα πληρότητας δεν διαφέρουν. Θα χρειαστεί να αναζητήσετε διαφορετικά είδη ικανοποίησης καθώς η ζωή σας αλλάζει και το σώμα σας γερνά. Και η δυστυχία, όπως και η ευτυχία, είναι μόνο προσωρινή.

5. «Αν δεν αναζητώ συνεχώς την ευτυχία, θα είμαι λυπημένος»

Όχι, αλλά ίσως να είστε ικανοποιημένοι. Όταν η ζωή μας είναι πραγματικά εκτός ελέγχου, νιώθουμε άγχος. Όταν δεν είναι εκτός ελέγχου, μπορεί να δημιουργήσουμε το δικό μας άγχος πιέζοντας τον εαυτό μας να είναι ευτυχισμένος, και αυτό είναι αρκετά επιβαρυντικό για την ψυχή. Αντί να αναζητάτε την ευτυχία, νιώστε την ικανοποίηση στη ζωή σας. Είναι πιο εύκολο να τη βρείτε και διαρκεί πολύ περισσότερο.

6. «Όταν η ζωή θα είναι και πάλι φυσιολογική, τότε θα μπορώ να είμαι και πάλι ευτυχισμένη».

Σκέφτηκα ότι πρέπει να ασχοληθώ άμεσα με αυτό το συγκεκριμένο «όταν», επειδή φαίνεται να αποτελεί κινητήρια δύναμη στη ζωή μας στις μέρες μας. Τα πράγματα δεν μπορούν ποτέ να είναι όπως ήταν. Έχουμε περάσει πάρα πολλά, όλος ο κόσμος είναι τραυματισμένος και δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα μοιάζει το νέο φυσιολογικό. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται να προσπαθήσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Έχει να κάνει με το να μάθουμε να αγαπάμε και να απολαμβάνουμε αυτό που έχουμε.

7. «Όταν βρω την αληθινή αγάπη, τότε θα είμαι ευτυχισμένος»

Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος μύθος που λέμε στους εαυτούς μας για την ευτυχία, και χρειάζεται να γνωρίζετε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η αγάπη είναι το καλύτερο πράγμα στον πλανήτη, αλλά και το πιο επώδυνο, γι’ αυτό προετοιμαστείτε. Θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί με αυτά που ζητάτε.

Η αληθινή ευτυχία δεν είναι ποτέ μια σταθερά στο σύμπαν κανενός. Αν καταφέρουμε να την αγγίξουμε για λίγο, είμαστε τυχεροί. Το να είμαστε λυπημένοι επειδή δεν είμαστε ευτυχισμένοι δεν πρόκειται να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, αλλά το να είμαστε ευγενικοί και να κάνουμε τη ζωή των άλλων καλύτερη θα το κάνει. Η ευτυχία δεν είναι πάντα διαθέσιμη, αλλά η καλοσύνη είναι πάντα κάπου εδώ κοντά.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/emotional-fitness/202108/7-myths-about-happiness

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε