,

Καρπούζι: 7 απλοί τρόποι να επιλέξουμε το πιο νόστιμο

Κάποιες απλές οπτικές (και ακουστικές) ενδείξεις είναι το μόνο που χρειάζεστε....

Καρπούζι: 7 απλοί τρόποι να επιλέξουμε το πιο νόστιμο

Λίγα πράγματα είναι πιο απογοητευτικά από το να φέρνουμε στο σπίτι ένα άγευστο καρπούζι. Για να αποφύγουμε να νιώσουμε ξανά τις τύψεις της σπατάλης ενός καρπουζιού, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να διαλέγουμε ένα ώριμο καρπούζι. Μερικές απλές οπτικές (και ακουστικές) ενδείξεις είναι το μόνο που χρειάζεστε για να διασφαλίσετε ότι θα φεύγετε από το μανάβικο με το πιο γλυκό και γευστικό καρπούζι κάθε φορά.

Καρπούζι: 7 απλοί τρόποι να επιλέξουμε το πιο νόστιμο

Εξετάζουμε τον χρωματισμό του καρπουζιού

Ο χρωματισμός του καρπουζιού συνιστά ένδειξη της ωριμότητας του καρπού. Θα πρέπει να διαλέξετε ένα καρπούζι που έχει έντονο, συνεπές σχέδιο ραβδώσεων. Οι πράσινες λωρίδες πρέπει να έχουν βαθύ, σκούρο πράσινο χρώμα, ενώ οι ανοιχτές λωρίδες πρέπει να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Επιπλέον, επιλέξτε ένα καρπούζι με θαμπή εμφάνιση. Εάν το καρπούζι είναι πολύ γυαλιστερό, είναι πιθανότατα άγουρο.

Advertisment

Εξετάζουμε το σημείο επαφής που είχε με το χώμα

Πιθανώς ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της ποιότητας του καρπουζιού είναι η κηλίδα που φέρει από το χωράφι. Επιθεωρήστε το καρπούζι σας και εντοπίστε το μεγάλο, αποχρωματισμένο σημείο στην επιφάνεια.. Το σημάδι αυτό δείχνει πού «καθόταν» το καρπούζι στο έδαφος καθώς ωρίμαζε. Κατά κανόνα, το χρώμα πρέπει να είναι κιτρινωπό. Αν είναι λευκό ή ανοιχτό κίτρινο, ίσως να θέλετε να επιλέξετε ένα άλλο.

Ελέγχουμε το κοτσάνι

Για να επιλέξετε ένα καρπούζι που είχε αρκετό χρόνο για να ωριμάσει, χρειάζεται να επιθεωρήσετε το στέλεχος του, το οποίο πρέπει να είναι ξηρό και κίτρινο-καφέ. Ένα πράσινο κοτσάνι μπορεί να σημαίνει ότι το καρπούζι δεν έχει ακόμη ωριμάσει και θα στερείται γεύσης και γλυκύτητας.

Το χτυπάμε

Αν και οι υπόλοιποι πελάτες στο μανάβικο μπορεί να σας ρίξουν ένα περίεργο βλέμμα, το να χτυπήσετε το καρπούζι σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο. Χτυπήστε ελαφρά το φρούτο σας και ακούστε τον ήχο που κάνει. Αν ο ήχος ακούγεται βαθύς και κούφιος, αυτό υποδηλώνει ότι το φρούτο έχει περισσότερο νερό και είναι πιθανότατα πιο ώριμο. Αντίθετα, αν το χτύπημα ακούγεται πιο πυκνό, μπορεί να είναι ένδειξη ότι η φλούδα είναι πολύ παχιά και το φρούτο σας δεν έχει ωριμάσει πλήρως.

Advertisment

Επιλέγουμε το πιο βαρύ για το μέγεθός του

Σηκώστε το καρπούζι για να ελέγξετε το βάρος του. Καθώς το σηκώνετε, θα πρέπει να το αισθάνεστε βαρύτερα από ό,τι φαίνονται. Όσο πιο πυκνό είναι για το μέγεθός του, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα να επιλέξετε τελικά ένα πιο γλυκό καρπούζι.

Επιλέγουμε το σωστό σχήμα

Αναζητήστε ένα καρπούζι με πιο στρογγυλό και ομοιόμορφο σχήμα, σε αντίθεση με ένα οβάλ καρπούζι. Τα πιο στρογγυλά είναι πιο γλυκά, ενώ τα πιο οβάλ τείνουν να είναι υδαρή και λιγότερο γευστικά. Επίσης, φροντίστε να ελέγξετε την επιφάνεια για τυχόν ακανόνιστα κομμάτια και αποφύγετε και αυτά.

Αγοράζουμε όταν είναι η εποχή τους

Όσο κι αν θέλουμε να τρώμε καρπούζι όλο το χρόνο, η καλύτερη εποχή για να αγοράσουμε αυτό το φρούτο είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής του, η οποία διαρκεί μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Τώρα είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή να απολαύσετε αυτό το χαμηλών θερμίδων, ενυδατικό και υγιεινό φρούτο όλο το καλοκαίρι.

Πηγή:

www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-to-pick-watermelon

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε
Μπορούν τα ανθοϊάματα Μπαχ να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;
Δυόσμος, Δεντρολίβανο, Βασιλικός | Τα φυτά που αξίζει να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση