7 διαφορετικοί τύποι χορτοφαγίας και πώς να βρούμε τον κατάλληλο τύπο για εμάς

Η χορτοφαγία μπορεί να περιλαμβάνει έναν αριθμό παραλλαγών, όπως η πλήρης αποχή από ζωικά προϊόντα ή απλά η απουσία ζωικής σάρκας, ψαριών και θαλασσινών.

7 διαφορετικοί τύποι χορτοφαγίας και πώς να βρούμε τον κατάλληλο τύπο για εμάς

Ίσως να θεωρείτε ότι η χορτοφαγία θα κάνει καλό στην υγεία σας. Ίσως θέλετε να σταματήσετε να τρώτε ζώα. Ή ίσως ανησυχείτε για το περιβάλλον και θέλετε να κάνετε το χρέος σας για να το σώσετε. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη χορτοφαγία, πράγμα που είναι υπέροχο – αλλά σίγουρα θα πρέπει πρώτα να κάνετε την έρευνά σας.

Η χορτοφαγία μπορεί να περιλαμβάνει έναν αριθμό παραλλαγών, όπως η πλήρης αποχή από ζωικά προϊόντα -συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως το γάλα και το μέλι- ή απλά η απουσία ζωικής σάρκας, ψαριών και θαλασσινών.

Advertisment

Χορτοφαγία (Lacto-Ovo)

Οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια ή θαλασσινά, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι και αυγά. Δεδομένου ότι περιλαμβάνει μια σειρά από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά και οι φακές, είναι ένας αρκετά βιώσιμος τρόπος διατροφής, αν θέλετε να αποκλείσετε όλο το κρέας από τη διατροφή σας.

Ημι-χορτοφαγική διατροφή

Πρόκειται για ένα περισσότερο ευέλικτο χορτοφαγικό διατροφικό πρότυπο, όπου η πρόσληψη είναι κυρίως χορτοφαγική, αλλά τα άτομα καταναλώνουν κοτόπουλο, μπριζόλα ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό προϊόν όταν το επιθυμούν. Το μοτίβο είναι λιγότερο κρέας και περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Αυτό είναι το λιγότερο περιοριστικό χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής και θα μπορούσε επίσης να ονομαστεί «κυρίως φυτική διατροφή» – δηλαδή, τα λαχανικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου πολλές φορές, αλλά όχι πάντα.

Ψαρο-χορτοφαγική διατροφή (pescatarian)

Ο pescatarian τρώει ψάρι, μαζί με αυγά και γαλακτοκομικά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να πάρετε λίγη επιπλέον πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Διαφημίζεται επίσης ως μια εξαιρετική δίαιτα για τη λήψη άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που στηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα οποία συμπληρωματικά τα βρίσκουμε επίσης σε τρόφιμα όπως οι σπόροι chia ή τα καρύδια.

Advertisment

Γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή

Σε αυτό τον τύπο απέχουμε από αυγά, κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και ψάρια, αλλά τρώμε γαλακτοκομικά. Στην Ινδία, για παράδειγμα, η γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή είναι συνώνυμη με τη χορτοφαγία στο σύνολό της, καθώς ο Ινδουισμός θεωρεί τα αυγά και τα προϊόντα αυγών ζώα.

Ωο-χορτοφαγία

Οι ωο-χορτοφάγοι περιλαμβάνουν αυγά και προϊόντα αυγών στη διατροφή τους, αλλά δεν τρώνε γαλακτοκομικά ή άλλες ζωικές πρωτεΐνες, όπως θαλασσινά, ψάρια, πουλερικά και κρέας. Πολλοί χορτοφάγοι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να επιλέξουν να τρώνε με αυτόν τον τρόπο.

Vegan

Μια vegan διατροφή σημαίνει αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από ζώα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ούτε και μέλι. Εκτός από τη διατροφή, οι περισσότεροι vegans απέχουν επίσης κι από άλλα είδη προϊόντων ζωικής προέλευσης στην καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα, δεν φορούν δερμάτινα ή γούνινα είδη ή δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που περιλαμβάνουν συστατικά ζωικής προέλευσης, όπως η ζελατίνη.

Ωμο-χορτοφαγία

Αυτή είναι συχνά η πιο αυστηρή μορφή χορτοφαγικής διατροφής. Ένας ωμο-χορτοφάγος αποκλείει τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Δεν υπάρχει μαγείρεμα και τα άψητα τρόφιμα περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, βότανα και σπόρους, με την πεποίθηση ότι τα ωμά και ελάχιστα μαγειρεμένα τρόφιμα παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Οι ωμο-χορτοφαγικές δίαιτες έχουν συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά δεν υπάρχει ομοφωνία για το αν ένας τύπος χορτοφαγικής δίαιτας μπορεί να είναι πιο υγιεινός από έναν άλλο.

Ποιο είδος χορτοφαγίας είναι κατάλληλο για εσάς

Μπορεί να ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά ακούστε τη διαίσθησή σας και το σώμα σας. Ίσως κάποιοι θρησκευτικοί ή ηθικοί λόγοι σας ενθαρρύνουν να γίνετε εντελώς χορτοφάγοι, ή μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα να συμπεριλαμβάνετε πού και πού στη διατροφή σας ένα κομμάτι μπριζόλας. Ίσως κάνετε πολλές προπονήσεις με βάρη, οπότε αισθάνεστε ότι χρειάζεστε πρωτεΐνες από πουλερικά και θαλασσινά – ή ίσως απλά το να προσθέτετε τα αυγά στο μενού, σας είναι αρκετό. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στα επίπεδα ενέργειας και συνάμα ικανοποίησης από το διατροφικό σας πρόγραμμα.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/types-of-vegetarians

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση