,

Γιατί παγώνουν τα πόδια μας τον Χειμώνα;

Πιθανές αιτίες για τα κρύα πόδια είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, το άγχος, προβλήματα κυκλοφορίας, νευρικές διαταραχές και άλλα. Μια υποκείμενη πάθηση μπορεί να χρειάζεται

Γιατί παγώνουν τα πόδια μας τον Χειμώνα;

Πιθανές αιτίες για τα κρύα πόδια είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, το άγχος, προβλήματα κυκλοφορίας, νευρικές διαταραχές και άλλα. Μια υποκείμενη πάθηση μπορεί να χρειάζεται θεραπεία, αλλά και οικιακές θεραπείες – όπως η χρήση θερμαντικού μαξιλαριού ή η χρήση παντόφλας – μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε αυτές και διάφορες ιατρικές αιτίες των κρύων ποδιών. Παραθέτουμε επίσης σπιτικές θεραπείες που μπορούν να δοκιμάσουν οι άνθρωποι για να κρατήσουν τα πόδια ζεστά και άνετα.

Advertisment

Αιτίες των κρύων ποδιών

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τα κρύα πόδια, από τις θερμοκρασίες του χειμώνα μέχρι τις διαταραχές της κυκλοφορίας και των νεύρων. Οι αιτίες των κρύων ποδιών περιλαμβάνουν:

Κρύες θερμοκρασίες

Τα κρύα πόδια είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, το να βιώνετε κρύα πόδια σε κανονικές ή ζεστές θερμοκρασίες μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Τα κρύα πόδια είναι μία από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Όταν το σώμα εισέρχεται σε μια ψυχρότερη περιοχή, τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, όπως τα χέρια και τα πόδια, συστέλλονται. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που μειώνει επίσης την ποσότητα θερμότητας που χάνει το σώμα.

Advertisment

Τα άκρα είναι τα μέρη του σώματος που βρίσκονται πιο μακριά από τα ζωτικά όργανα, οπότε η μείωση της ροής του αίματος στα άκρα βοηθά επίσης στη διατήρηση της θερμότητας και της ροής του αίματος στα πιο σημαντικά μέρη του σώματος.

Με την πάροδο του χρόνου αυτή η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει μείωση του οξυγόνου στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να πάρουν ένα γαλαζωπό χρώμα. Όταν είναι προσωρινά, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι συνήθως σοβαρά και το σώμα θα επανέλθει στο φυσιολογικό του καθώς θα ζεσταθεί ξανά.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν το φαινόμενο Raynaud, όπου η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή υψηλό στρες τους προκαλεί περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να παγώνουν ή να μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Υψηλό στρες ή άγχος

Το να βρίσκεστε σε κατάσταση υψηλού στρες ή άγχους μπορεί επίσης να προκαλέσει κρύα πόδια. Μια από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματος στο στρες ή τη νευρικότητα είναι η άντληση αδρεναλίνης στην κυκλοφορία του αίματος.

Καθώς κυκλοφορεί, η αδρεναλίνη προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιφέρεια, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος προς τις εξωτερικές περιοχές του σώματος. Αυτή η αντίδραση διατηρεί ενέργεια και προετοιμάζεται για οποιαδήποτε σωματική βλάβη μπορεί να συμβεί, ως αποτέλεσμα της κατάστασης υψηλού στρες.

Ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος στρεσογόνους παράγοντες, αλλά δεν είναι πολλοί από αυτούς που θέτουν το σώμα σε άμεσο κίνδυνο, οπότε αυτή η προστατευτική αντίδραση μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά χρήσιμη, αν κάνει τα πόδια ή τα χέρια να κρυώνουν τακτικά. Η μείωση του στρες και της έντασης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις.

Θέματα κυκλοφορίας

Τα πόδια και τα χέρια είναι επιρρεπή στο αίσθημα του κρύου, καθώς η ροή του αίματος περιορίζεται στα άκρα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα θέματα κυκλοφορίας είναι μια πολύ συχνή αιτία για τα κρύα πόδια. Ένα άτομο με κακή κυκλοφορία συχνά δυσκολεύεται να μεταφέρει αρκετό ζεστό αίμα στα άκρα του και μπορεί να παραπονιέται συχνά για κρύα χέρια και κρύα πόδια.

Η κακή κυκλοφορία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Η καθιστική ζωή ή το να κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία στα πόδια και να προκαλέσει κρύα πόδια.

Το κάπνισμα προϊόντων καπνού μπορεί επίσης να δυσχεράνει την πρόσβαση του αίματος σε κάθε περιοχή του σώματος, οπότε τα άτομα που καπνίζουν μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για κρύα πόδια.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό πλακών μέσα στις αρτηρίες που μπορεί να μειώσουν την κυκλοφορία στα πόδια και τα πέλματα, οδηγώντας σε κρύα πόδια.

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρύα πόδια, οπότε το άτομο θα πρέπει να μιλήσει στον γιατρό του για τυχόν υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα ή παράγοντες κινδύνου.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει πολύ λίγα φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή φυλικού οξέος ή χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας μπορεί να προκαλέσουν κρύα πόδια. Η αναιμία ανταποκρίνεται συνήθως καλά σε αλλαγές στη διατροφή και στα συμπληρώματα διατροφής.

Είναι καλύτερο να διαγνωστεί η αναιμία από γιατρό και να ακολουθήσετε τις θεραπευτικές συστάσεις του.

Σακχαρώδης διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να κινδυνεύουν από προβλήματα κυκλοφορίας, όπως κρύα πόδια ή χέρια.

Τα συχνά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση των αρτηριών και μειωμένη παροχή αίματος στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κρύα πόδια.

Σε ορισμένα άτομα, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική περιφερική νευροπάθεια, μια μορφή νευρικής βλάβης. Η διαβητική νευρική βλάβη συνήθως συμβαίνει σε άτομα που έχουν ανεξέλεγκτα, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Άλλα συμπτώματα της διαβητικής νευρικής βλάβης περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα ή τσίμπημα, μούδιασμα ή πόνο καύσου στα πόδια και τα πόδια. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα τη νύχτα.

Διαταραχές των νεύρων

Άλλες νευρικές διαταραχές μπορεί επίσης να είναι η αιτία των τακτικών κρύων ποδιών. Η νευρική βλάβη μπορεί να προκληθεί από τραύμα ή τραυματισμό, όπως σοβαρό κρυοπάγημα, ή μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί επίσης να προκληθεί από ηπατική ή νεφρική νόσο, λοίμωξη ή γενετική. Συνήθως προκαλεί πρόσθετα συμπτώματα, όπως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως τα κρύα πόδια, μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να μειώσει την ταλαιπωρία του, ενώ περιμένει τη σωστή διάγνωση.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα, που παράγει χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό του σώματος.

Ο μεταβολισμός του σώματος επηρεάζει την κυκλοφορία, τον καρδιακό παλμό και τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε οτιδήποτε επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και προκαλεί υποθυρεοειδισμό μπορεί να οδηγήσει σε κρύα πόδια.

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο γενικά και μπορεί να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, αύξηση βάρους και προβλήματα μνήμης.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι

Η άμεση συνεργασία με έναν γιατρό για τη διάγνωση οποιασδήποτε υποκείμενης αιτίας των κρύων ποδιών είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του συμπτώματος, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ωστόσο, πολλές σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη θέρμανση των ποδιών και να διατηρήσουν ένα άτομο άνετο.

Κίνηση

Η τακτική κίνηση, όπως το να σηκώνεστε περιοδικά από την καθιστή θέση, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κρύων ποδιών.

Όσο απλό κι αν φαίνεται, το να σηκώνεστε και να κινείστε μπορεί να είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ζεστάνετε το σώμα και να βοηθήσετε τη ροή του αίματος από και προς τα πόδια.

Οι άνθρωποι που έχουν κρύα πόδια λόγω της δουλειάς γραφείου μπορεί να ωφεληθούν από το να σηκώνονται περιοδικά και να περπατούν στο γραφείο.

Η κυκλοφορία του αίματος με τη χρήση καρδιοδραστηριοτήτων, όπως το τζόκινγκ ή ακόμη και τα άλματα, μπορεί να είναι αρκετή για να κρατήσει τα πόδια ζεστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κάλτσες και παντόφλες

Οι ζεστές, καλά μονωμένες κάλτσες είναι σημαντικές για τα άτομα με κρύα πόδια. Όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να φοράτε καλά μονωμένες παντόφλες, ειδικά αν το άτομο δεν έχει δάπεδο με μοκέτα ή θέρμανση.

Το να κρατάτε τα πόδια μαζεμένα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να παραμείνουν ζεστά και να αποτρέψετε οποιαδήποτε πρόσθετη απώλεια θερμότητας.

Ζεστό ποδόλουτρο

Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τα κρύα πόδια είναι να τα μουλιάσετε σε ένα ζεστό ποδόλουτρο.

Το γέμισμα μιας μπανιέρας ή λεκάνης με ζεστό νερό και το μούλιασμα των ποδιών για 10 έως 15 λεπτά μπορεί να είναι αρκετό για να διατηρηθεί η κυκλοφορία φρέσκου αίματος στα πόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο λίγο πριν από τον ύπνο, καθώς μπορεί επίσης να ανακουφίσει την ένταση και να χαλαρώσει τους μυς.

Τα άτομα με διαβητική νευρική βλάβη θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ζεστού νερού για να ζεστάνουν τα πόδια, καθώς μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβουν αν το νερό είναι πολύ ζεστό ή όχι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τυχαία εγκαύματα.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Παρόλο που το να έχετε περιστασιακά κρύα πόδια είναι φυσιολογικό, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό. Όποιος έχει συχνά ή χωρίς προφανή λόγο κρύα πόδια θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του για τις πιθανές αιτίες.

Ένα άτομο θα πρέπει επίσης να μιλήσει σε γιατρό εάν τα κρύα πόδια συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • κόπωση
  • απώλεια ή αύξηση βάρους
  • πυρετός
  • σημαντικό πόνο στις αρθρώσεις
  • πληγές στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών που αργούν να επουλωθούν
  • δερματικές αλλαγές, όπως εξανθήματα, λέπια ή παχύ δέρμα

Εάν τα πόδια αισθάνονται κρύα εσωτερικά, αλλά το δέρμα δεν αισθάνεται κρύο στην αφή, το άτομο θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη νευρικής βλάβης ή άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση