, , ,

Η ηχορύπανση «καταπνίγει» τους φυσικούς ήχους του ωκεανού, σύμφωνα με έρευνα

Ο θόρυβος των πλοίων, των κατασκευαστικών εργασιών, τα ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar και οι σεισμικές έρευνες καταπνίγουν το υγιές ηχοτοπίο των ωκεανών

Η ηχορύπανση «καταπνίγει» τους φυσικούς ήχους του ωκεανού, σύμφωνα με έρευνα

Ο θόρυβος των πλοίων, των κατασκευαστικών εργασιών, τα ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar και οι σεισμικές έρευνες καταπνίγουν το υγιές ηχοτοπίο των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και ένας ανησυχητικά μεγάλος όγκος στοιχείων έχει αποκαλύψει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στη θαλάσσια ζωή ο θόρυβος που εμείς οι άνθρωποι παράγουμε.

«Έχουμε υποβαθμίσει τα φυσικά περιβάλλοντα και έχουμε μειώσει δραματικά τους πληθυσμούς των θαλάσσιων ειδών», ανέφερε ο καθηγητής Carlos Duarte, που ηγείτο της μελέτης. «Έτσι, ο θόρυβός μας κάλυψε τους ήχους του ωκεανού».

Advertisment

Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό Science, ο Καθηγητής Duarte, από το Πανεπιστήμιο King Abdullah, στη Σαουδική Αραβία, μαζί με τους συναδέλφους του σημειώνουν ότι τα ηχητικά κύματα μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια μέσω της θάλασσας.

«Ο ήχος συνιστά θεμελιώδες στοιχείο για τη θρέψη, την πλοήγηση, την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση στον ωκεανό», σημειώνει μιλώντας στο BBC News. Δεκάδες έρευνες έχουν εστιάσει στα θαλάσσια θηλαστικά όπως στη μεγάπτερη φάλαινα, η οποία επικοινωνεί σε τεράστιες αποστάσεις μέσω σύνθετων και μυστηριωδών τραγουδιών.

Αλλά ο καθηγητής Duarte ανέφερε ότι υπήρξαν στοιχεία ότι ακόμη και τα νεαρά ψάρια δεν μπορούσαν πια να ακούσουν «το κάλεσμα στο σπίτι» καθώς κολυμπούσαν στον ωκεανό. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα ψάρια ακούνε το κάλεσμα αυτό και το ακολουθούν. Και αυτό δεν ακούγεται πια.

Advertisment

Η επιστήμονας θαλάσσιας ζωής Dr. Heather Koldewey από την Ζωολογική Ένωση του Λονδίνου ανέφερε ότι το υποβρύχιο βασίλειο ήταν «μια κακοφωνία ήχων καθώς τα ζώα συναντιόνταν, χαιρετιόντουσαν, τρέφονταν και χρησιμοποιούσαν τον ήχο με πολλούς τρόπους».

Αποτελεί μια σημαντική, κι όμως αγνοημένη, πλευρά του τι σημαίνει υγιής ωκεανός. Όμως, οι επιστήμονες επίσης επεσήμαναν ότι το παγκόσμιο lockdown αποκάλυψε πόσο γρήγορα και εύκολα θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα της ηχορύπανσης.

«Πέρυσι, όταν το 60% όλων των ανθρώπων βρίσκονταν σε lockdown, το επίπεδο του ανθρώπινου θορύβου (στον ωκεανό) μειώθηκε κατά 20% περίπου», σημείωσε ο κος Duarte.

«Αυτή η σχετικά μικρή μείωση ήταν αρκετή για μια σειρά σημαντικών παρατηρήσεων. Τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά – που είναι ευκολότερο να παρατηρήσουμε – βρέθηκαν κοντά σε ακτές και σε θαλάσσια ρεύματα που δεν είχαν βρεθεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια, ίσως και αιώνα».

Και το ζήτημα του ανθρώπινου θορύβου που αποδεικνύεται τρομερά επιβλαβής για τη ζωή στη θάλασσα είναι μόνο ένα από τα πολλά. Αν στραφούμε στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στη ρύπανση των πλαστικών, αντιλαμβανόμαστε πόσο μακρύ και επώδυνο μονοπάτι έχουμε να διανύσουμε ως πλανήτης προς την επούλωση και ανάκαμψη. Όμως, τη στιγμή που χαμηλώνουμε τη δική μας φωνή, η απόκριση της θαλάσσιας ζωής είναι άμεση και μαγευτική.

Πηγή:

www.bbc.com/news/science-environment-55939344

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση