,

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πόσο χρόνο μπορούμε να τους αφιερώνουμε χωρίς να μας επηρεάζουν αρνητικά;

Μειώνοντας τη χρήση στα 30 λεπτά την ημέρα, αποφεύγουμε τις αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με έρευνα.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πόσο χρόνο μπορούμε να τους αφιερώνουμε χωρίς να μας επηρεάζουν αρνητικά;

Μειώνοντας τη χρήση στα 30 λεπτά την ημέρα, αποφεύγουμε τις αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με έρευνα του Journal of Social and Clinical Psychology.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία ερεύνησαν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε 143 προπτυχιακούς φοιτητές σε δύο διαφορετικές δοκιμασίες. Το πρώτο πείραμα έλαβε χώρα την άνοιξη και η δεύτερη λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο.

Advertisment

Οι ειδικοί ήλεγχαν τη χρήση που έκαναν οι συμμετέχοντες για μία εβδομάδα σε τρεις εφαρμογές – Facebook, Instagram και Snapchat. Ύστερα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ψυχική υγεία των φοιτητών με βάση επτά διαφορετικούς παράγοντες: κοινωνική στήριξη, φόβο μην χάσουν κάποιο νέο (FOMO), μοναξιά, αυτο-αποδοχή, αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους φοιτητές σε δύο ομάδες και διεξήγαγαν το πείραμα για τρεις εβδομάδες. Η μία ομάδα συνέχισε τη χρήση ως συνήθιζε, η άλλη έπρεπε να περιορίσει τη χρήση στα 10 λεπτά ανά εφαρμογή την ημέρα. Οι ερευνητές στο τέλος αξιολόγησαν την ψυχική τους υγεία.

Η δεύτερη ομάδα, που μείωσε τη χρήση, εμφάνισε «μια σημαντική βελτίωση στην ψυχική ευεξία», υποδεικνύοντας μειωμένη μοναξιά και κατάθλιψη. Το άγχος και ο φόβος FOMO μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, κάτι που οι ερευνητές απέδωσαν στην αυτοπειθαρχία.

Advertisment

«Είναι λίγο ειρωνικό ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πραγματικότητα μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι», σχολιάζει η κύρια ερευνήτρια Melissa Hunt. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κοινωνική σύγκριση.

Αν και η έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς (όπως το γεγονός ότι οι φοιτητές γνώριζαν πως αξιολογούνται), υπάρχει εδώ ένα σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται να προσέξουμε. Όλοι θα ωφεληθούμε αν μειώσουμε τη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Άλλωστε, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που θα περισσέψει, κάνοντας κάτι δημιουργικό και πιο χρήσιμο.

Πηγή: guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/jscp.2018.37.10.751

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή
Σπείρε αγάπη άνθρωπε... έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος!
Αναβιώνοντας το παρελθόν μου, ξανά και ξανά!
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση