, ,

“Μητρική αμφιθυμία”: Τι είναι και γιατί είναι απολύτως φυσιολογική – Πώς να τη διαχειριστείτε

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έως και το 40% των μητέρων αναφέρουν ότι αισθάνονται αρχικά αδιάφορες απέναντι στα μωρά τους.

"Μητρική αμφιθυμία": Τι είναι και γιατί είναι απολύτως φυσιολογική – Πώς να τη διαχειριστείτε

Έρχεται μια στιγμή σε κάθε εγκυμοσύνη ή ταξίδι μητρότητας όπου μια μητέρα θα συναντήσει ξαφνικά ένα «παράφωνο» συναίσθημα – ένα συναίσθημα που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη βαθιά αγάπη που νιώθει για το παιδί της. Αυτό το αίσθημα μητρικής αμφιθυμίας είναι απολύτως φυσιολογικό, αναμενόμενο και συνηθισμένο. Αλλά για πάρα πολλές μητέρες, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εγείρουν έντονη ενοχή ή ακόμα και ντροπή.

Τι είναι η μητρική αμφιθυμία;

Η μητρική αμφιθυμία περιγράφει τα πολύ αντικρουόμενα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα απέναντι στο παιδί της, τα οποία κυμαίνονται από αγάπη και στοργή έως απογοήτευση και θυμό. Συχνά, μια μητέρα μπορεί να βιώνει όλα αυτά τα συναισθήματα ταυτόχρονα.

Advertisment

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έως και το 40% των μητέρων αναφέρουν ότι αισθάνονται αρχικά αδιάφορες απέναντι στα μωρά τους. Όμως, στις σημερινές κοινωνικές προσδοκίες της «τέλειας» μητέρας που πρέπει να νιώθει απαραιτήτως και αποκλειστικά μια αίσθηση σταθερής εκπλήρωσης στο μητρικό της ταξίδι, είναι πολύ εύκολο να εσωτερικεύσουμε μηνύματα ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αφύσικα ή λάθος.

Η φαινομενικά απλή αντίληψη ότι όλες οι γυναίκες έχουν ένα «μητρικό ένστικτο» που τους επιτρέπει εκ φύσεως να φροντίζουν και να θέλουν παιδιά με φυσικό τρόπο και ευκολία είναι μια λανθασμένη και επικίνδυνη άποψη. Αυτές οι αντιλήψεις διαιωνίζονται από την έλλειψη ανοιχτής συζήτησης γύρω από τα ανάμεικτα συναισθήματά μας στη μητρότητα, καθώς και από την πιο ρόδινη πλευρά της μητρότητας που προβάλλεται διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς μπορούν οι νέες μητέρες να λάβουν στήριξη και κατανόηση

Το να έχετε ισχυρή υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά από αυτήν είναι σημαντικό για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για να βοηθήσετε στην ομαλοποίηση και αποδοχή ορισμένων από αυτά τα συναισθήματα, καθώς και τη διαχείριση των εμπειριών που έπονται. Μία αγαπημένη φίλη, ένα μέλος της οικογένειας, μία έμπιστη γιατρός ή άλλο άτομο στήριξης μπορεί να μοιραστεί τη δική του μητρική αμφιθυμία και να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της δικής σας.

Advertisment

Για πολλές, η υποστήριξη έρχεται μέσω ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, ειδικά ενός που είναι καλά εξοικειωμένος/ εξοικειωμένη με τους μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η συναισθηματική αμφιθυμία γύρω από πολλά πράγματα, αλλά κυρίως γύρω από τη μητρότητα, είναι μια φυσιολογική και υγιής εμπειρία.

Δεν μειώνει το πόσο αγαπάτε την εγκυμοσύνη και το μωρό σας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι όταν οι επαγγελματίες βοηθούν τις νέες μητέρες να αναγνωρίσουν πόσο συνηθισμένα είναι αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα, μπορούν να βιώσουν μια αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας κατά τη διάρκεια της μητρότητας.

Η προσπάθεια για έναν υγιή και σταθερό δεσμό με την εγκυμοσύνη και το μωρό σας είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι ο θετικός δεσμός μεταξύ της μαμάς και του μωρού μπορεί να στηρίξει την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας. Οι μητέρες που αισθάνονται συναισθηματικά άρρωστες ή νιώθουν μια αίσθηση αποστροφής απέναντι στα μωρά τους πιθανόν να επωφεληθούν από μια επαγγελματική αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτά τα συναισθήματα. Και οποιεσδήποτε σκέψεις να βλάψετε το μωρό σας ή τον εαυτό σας δικαιολογούν μια επείγουσα επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/maternal-ambivalence

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος
bruce lipton_hero
Για «τι» θα μιλήσουμε στην ψυχοθεραπεία;
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση