, ,

Οι νόμοι της ανθρώπινης συμπεριφοράς: Σπάστε τον «κωδικό» της ερμηνεύοντας τα σημάδια

Ο Robert Green στο βιβλίο του "Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης" τοποθετεί τον άνθρωπο στο μικροσκόπιο, δημιουργώντας το απόλυτο εγχειρίδιο της ζωής.

Οι νόμοι της ανθρώπινης συμπεριφοράς: Σπάστε τον «κωδικό» της ερμηνεύοντας τα σημάδια

Υπάρχει ένας κόσμος που φαντάζει ανεξερεύνητος. Όσο και αν περιπλανηθούμε στις διάφορες γωνιές του, πάντα κάτι μας εκπλήσσει σε αυτόν: εκείνο το κομμάτι του που μας ξεγλιστρά, το σημείο του που δεν κατακτήσαμε, η προοπτική του που δε φωτίσαμε.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά ισοδυναμεί με το μυστηριώδες και θαυμαστό παράλληλο σύμπαν, με ένα οικείο πρόσωπο που ώρες ώρες μεταμορφώνεται σε κάποιον ξένο. Ποιοι είναι άραγε οι νόμοι που ορίζουν τη φύση μας και πού εντοπίζονται οι βαθύτερες ρίζες των αντιδράσεών μας;

Advertisment

Οι νόμοι της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο μικροσκόπιο

Ο Robert Green στο βιβλίο του Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης τοποθετεί στο ερευνητικό του μικροσκόπιο τον ίδιο τον άνθρωπο, δημιουργώντας το απόλυτο εγχειρίδιο της ζωής.

Ο συγγραφέας μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα άδυτα του ψυχισμού μας και εμείς ξετυλίγουμε μαγεμένοι μαζί του το κουβάρι της δικής μας συμπεριφοράς της αλλά και των γύρω μας. Σταδιακά γινόμαστε άριστοι διερμηνείς των ενδείξεων που εκπέμπουν συνεχώς οι άλλοι ενώ παράλληλα πραγματοποιούμε μια λυτρωτική βουτιά στον προσωπικό μας ωκεανό.

Κατανοώντας τους νόμους της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αποκτάμε πρόσβαση στη χαμένη μας δύναμη, ανατρέπουμε παγιωμένες πεποιθήσεις και οξύνουμε την ενσυναίσθησή μας, καλλιεργώντας βαθύτερους και περισσότερο ικανοποιητικούς δεσμούς με τον σύντροφο, τους φίλους και τους συνεργάτες μας. Ποιοι είναι λοιπόν κάποιοι από τους βασικούς νόμους που διέπουν τη συμπεριφορά μας;

Advertisment

Οι νόμοι της ανθρώπινης συμπεριφοράς: Σπάστε τον «κωδικό» της ερμηνεύοντας τα σημάδια

Οι προκαταλήψεις που χαϊδεύουν το εγώ μας

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να αναζητά απεγνωσμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι βαθιά μέσα σας επιθυμείτε ήδη να πιστέψετε; Όταν τα συναισθήματα σας ωθούν να στραφείτε σε ιδέες που χαϊδεύουν το εγώ σας, τότε ξέρετε πως είστε δέσμιος του νόμου του παραλόγου. Για να αντισταθμίσετε την αρνητική του επίδραση, αναλάβετε δράση. Αναγνωρίστε τις προκαταλήψεις σας και αφυπνίστε τον ορθολογισμό σας, προκειμένου να σταθμίσετε με ψυχραιμία τα δεδομένα.

Μεταμορφώνοντας τον ναρκισσισμό σε ενσυναίσθηση

Και έπειτα εξισορροπείστε τον νόμο του ναρκισσισμού, μετατρέποντας την αγάπη για τον εαυτό σε ενσυναίσθηση. Στην πραγματικότητα άλλωστε η ενσυναίσθηση συνιστά ένα εκπληκτικό κοινωνικό εργαλείο που εάν το αξιοποιήσετε επαρκώς, θα βιώσετε εκπληκτικές αλλαγές σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς σας.

Σπάστε τον φαύλο κύκλο του εσωτερικού μονόλογου, παρατηρώντας προσεκτικά τους ανθρώπους. Τι είναι εκείνο που τους παρακινεί, τους εμπνέει, τους ενθουσιάζει; Απεγκλωβιστείτε από τον στενό ορίζοντα της υποκειμενικής ματιάς και δείτε τις καταστάσεις από την οπτική γωνία των γύρω σας.

Ερμηνεύοντας τα μη λεκτικά στοιχεία συμπεριφοράς

Και εάν οι αντιδράσεις των ατόμων συχνά σας εκπλήσσουν, τότε έφτασε η στιγμή να κατανοήσετε βαθύτερα τον νόμο των αναπαραστάσεων. Μελετώντας τους ανθρώπους θα διαπιστώσετε πως ασυνείδητα, μέσα από μη λεκτικά στοιχεία, αφήνουν να διαφανούν τα αληθινά συναισθήματα και οι επιθυμίες τους.

Μην επαφίεστε λοιπόν στη βιτρίνα αλλά αναζητήστε την πραγματικότητα πίσω από αυτή, αφού ο έγκαιρος εντοπισμός οποιουδήποτε ίχνους δυσφορίας ή και εχθρότητας θα σας επιτρέψει να οργανώσετε σωστά τη στρατηγική δράση σας και να ελιχθείτε έξυπνα σε τυχόν αιφνιδιασμούς των ανταγωνιστών σας.

Ερμηνεύοντας σωστά τους χαρακτήρες

Ο χαρακτήρας συνιστά πεπρωμένο είπε κάποτε ο Ηράκλειτος. Ο νόμος της καταναγκαστικής συμπεριφοράς σας βοηθάει να προσδιορίσετε τη δύναμη του χαρακτήρα όσων συναναστρέφεστε.

Πώς διαχειρίζονται τις αντίξοες συνθήκες; Μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά υπό πίεση; Και ύστερα έφτασε η στιγμή για μια εξερεύνηση και των δικών σας μύχιων στρωμάτων.

Συνειδητοποιήστε τα μοτίβα συμπεριφοράς σας που πλέον δεν σας εξυπηρετούν και εξασκηθείτε στη διαχείρισή τους.

Το παιχνίδι της σαγήνης και η σημασία των μακροπρόθεσμων στόχων

Και φυσικά προσθέστε λίγες δόσεις σαγήνης στη συνταγή σας! Εφοδιαστείτε με στρατηγικές διαχείρισης της επιθυμίας, καθώς ο νόμος της απληστίας σας εκπαιδεύει να μεταμορφωθείτε στο απόλυτο αντικείμενο του πόθου.

Μάθετε να αποτραβιέστε την κατάλληλη στιγμή, αποκτήστε μια αύρα μυστηρίου και ταυτίστε το αντικείμενό σας με κάτι συναρπαστικό, καινοτόμο, πηγαίο και περιζήτητο. Μη ξεχνάτε πως δεν είναι η κατάκτηση αλλά η επιθυμία αυτή που έλκει μυστικά τους ανθρώπους σε εσάς.

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι και η αμυντική συμπεριφορά

Και πια είστε έτοιμοι για τον νόμο της κοντόφθαλμης προσέγγισης: βεβαιωθείτε πως δε χάνετε από τα μάτια σας τους μακροπρόθεσμους στόχους σας και ακονίστε τη διορατικότητά σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την απαιτούμενη απόσταση από την έξαψη της στιγμής, προσδίδοντας συγχρόνως βάθος στην οπτική σας γωνία.

Στον δρόμο προς την ουσιαστικότερη γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι σημαντικό να κατανοήσετε και τον νόμο της αμυντικής συμπεριφοράς. Για να κάμψετε την αντίσταση των άλλων στις ιδέες σας χρειάζεται να δημιουργήσετε για αυτούς ένα κλίμα ασφάλειας και αυτονομίας. Επιβεβαιώστε τη γνώμη που έχουν για τον εαυτό τους και τότε εκείνοι θα υιοθετήσουν μια φιλική και καλοπροαίρετη στάση απέναντί σας.

Το αυτοσαμποτάζ και η συμφιλίωση με τη Σκιά μας

Και μην αμελείτε την επίδραση που ασκεί στη ζωή σας ο νόμος του αυτοσαμποτάζ. Ποια είναι εκείνα τα εμπόδια που ορθώνετε οι ίδιοι μπροστά σας, στην πορεία σας προς την εξέλιξη;
Αφήστε πίσω τον φόβο, για να καταστείτε περισσότερο θετικοί και ανοιχτοί στις άπειρες προοπτικές της καθημερινότητας. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν: θα δημιουργήσετε ευκαιρίες από το τίποτα, θα έρθετε σε επαφή με συναρπαστικούς ανθρώπους, θα βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας και θα αγγίξετε το άπειρο.

Αλλά για να μετατραπείτε σε εξερευνητές του κόσμου θα πρέπει πρώτα να έρθετε αντιμέτωποι με τη ίδια σας της Σκιά. Η Σκιά αντιστοιχεί σε όλες εκείνες τις ιδιότητες που προσπαθούμε να αρνηθούμε και να απωθήσουμε γιατί μας δημιουργούν ενοχές και ντροπή. Μάλιστα ο Καρλ Γιούνγκ είχε επισημάνει πως το πάχος της Σκιάς αντιστοιχεί στον βαθμό απώθησής της.

Εάν συμφιλιωθείτε με τα δύσκολα κομμάτια σας, θα ανακαλύψετε μια εκπληκτική, πρωτόγονη δύναμη σε αυτά. Επίσης, αποκτώντας πρόσβαση στη Σκιά των γύρω σας θα ερμηνεύετε με κατανόηση τις ανεξήγητες αντιδράσεις τους και θα προφυλάσσεστε από τυχόν επιθέσεις τους. Ο νόμος της απώθησης θα εργάζεται πλέον προς όφελος σας.

Ο φθόνος ως κίνητρο προόδου

Και έπειτα ήρθε η σειρά για τον νόμο του φθόνου, που φυσικά μας αφορά όλους, καθώς στέκεται αδύνατο να απαλλαγούμε από την παρόρμηση της διαρκούς σύγκρισης με τον περίγυρό μας. Μπορούμε να μετατρέψουμε όμως τον φθόνο σε κίνητρο δράσης, μιμούμενοι θαυμαστές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, αν ζηλεύουμε τον φίλο μας για την επαγγελματική του επιτυχία γιατί δε ξεκινάμε να εργαζόμαστε πιο σκληρά και πιο μεθοδευμένα;

Και ύστερα ας αρχίσουμε να αναζητούμε την ευτυχία στα μικρά αλλά μαγικά πράγματα της ζωής, στο ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα και στον χορό κυμάτων του ωκεανού, στην ευωδία της φύσης και στο τρυφερό χάδι του συντρόφου μας.

Ο ξένος μέσα μας

O συγγραφέας μας συστήνει με εκπληκτική σαφήνεια και διεισδυτική ματιά τον ξένο μέσα μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο να αποκτήσουμε μια διαυγή εικόνα του εαυτό μας και των γύρω μας. Η ταχεία εκπαίδευση στην ίδια τη φύση μας μας εξοπλίζει με αξιοθαύμαστες δεξιότητες, καθιστώντας μας άριστους παρατηρητές χαρακτήρων.

Αποκτώντας επίγνωση των αόρατων νημάτων που κινούν το πεπρωμένο μας, κατανοούμε τη βραχύτητα του περάσματος μας από τη ζωή, νοηματοδοτούμε την καθημερινότητά μας, βελτιώνουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, επιτυγχάνουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους και αφήνουμε πίσω μας μια ιστορία που αξίζει τον κόπο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα στο www.dioptra.gr και σε όλα τα βιβλιοπωλεία

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση