, ,

Η “Σελήνη του Χρόνιου Άγχους”: Πώς να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε το χρόνιο άγχος

Τι είναι το χρόνιο άγχος και πώς μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξή του.

Η "Σελήνη του Χρόνιου Άγχους": Πώς να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε το χρόνιο άγχος

Η επόμενη σελήνη θα βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τον κό­σμο στον οποίο ζείτε, εξετάζοντας πώς μπορείτε να διαχειρι­στείτε το χρόνιο άγχος.

Ευθύνη

Το κεφάλαιο αυτό σας προκαλεί να ρίξετε μια προσεκτική ματιά μέσα σας για να βρείτε τις λύσεις για τη διαχείριση του χρόνιου άγχους. Αναλάβετε την ευθύνη, για να βρείτε λύσεις στο άγχος σας. Η αφετηρία είναι να κοιτάξετε μέσα σας και όχι να κατηγορείτε τους άλλους ή τις συνθήκες.

Advertisment

Τι είναι το χρόνιο άγχος;

Όταν κάποιος έχει νιώσει άγχος ή στρες για πολύ καιρό, μα­θαίνει να ζει μαζί του και αυτό γίνεται χρόνιο. Το σώμα μπορεί κυριολεκτικά να κάνει αλλαγές στα συστήματά του και κά­ποιες ορμόνες και χημικά συστήματα τροποποιούνται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στην υγεία του ατόμου, πράγμα που καταλήγει σε πτώση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανάπτυξη ασθενειών.

Το χρόνιο άγχος συχνά οδηγεί επίσης στην κατάθλιψη και στη μόνιμη αγωνία. Αν θέλετε να φροντίσετε σωστά τον εαυτό σας, τότε η εξάλειψη του χρόνιου άγχους είναι απαραίτητη. Αν έχετε πολύ άγχος, τότε θα έπρεπε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας.

Τα συμπτώματα του χρόνιου άγχους

Τα συμπτώματα του χρόνιου άγχους αναγνωρίζονται εύ­κολα, όταν ξέρετε πού να ψάξετε.

Advertisment

Ορισμένα συνηθισμένα συμπτώματα του χρόνιου άγχους είναι:

  • Διαρκής κόπωση
  • Εκνευρισμός
  • Έλλειψη αίσθησης χιούμορ
  • Άγχος ή ανησυχία χωρίς εμφανείς λόγους
  • Άγχος ή ανησυχία για ασήμαντους λόγους
  • Ανικανότητα να χαλαρώσει κανείς
  • Παρανοϊκές ιδέες
  • Αίσθηση ότι όλα είναι κρίσιμα
  • Συχνά κλάματα και κατάθλιψη
  • Ανικανότητα να διαχειριστεί κανείς τη δουλειά ή τους φίλους του
  • Μικρές δουλειές φαίνονται τεράστιες
  • Διαταραγμένος ύπνος

Μερικά από αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα και άλλων πραγμάτων, αλλά αν βιώνετε κάποιο από αυτά συνεχώς, τότε πραγματικά πρέπει να ασχοληθείτε με την αιτία.

Κάποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή του χρόνιου άγχους είναι:

  • Να χρησιμοποιείτε λογικά τον χρόνο σας
  • Να είστε διεκδικητικοί
  • Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα πράγματα για τα οποία είστε πραγματικά υπεύθυνοι και για τίποτε άλλο!
  • Να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα όταν εμφανίζονται
  • Να ηρεμείτε τακτικά τον Χιμπατζή μέσα σας, φροντίζο­ντάς τον
  • Να αναγνωρίζετε ένα πιθανό πρόβλημα
  • Να αναγνωρίζετε τα όριά σας
  • Να αναζητήσετε κατάλληλη βοήθεια εγκαίρως
  • Να μιλάτε με τους άλλους για τις αγχογόνες καταστάσεις που βιώνετε.

Όταν οτιδήποτε από αυτά βγαίνει εκτός ελέγχου, είναι σχε­δόν σίγουρο ότι υπάρχει ένα μείγμα από δραστηριότητα του Χιμπατζή μαζί με αρκετά Γκρέμλιν.

Εμποδίστε το χρόνιο άγχος να εμφανιστεί

Ακριβώς όπως υπάρχουν τρόποι για να προλάβετε την εμ­φάνιση του οξέος άγχους, έτσι υπάρχουν και τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα να αναπτυχθεί αυτό. Το χρόνιο άγχος εμφανίζεται όταν δεν διαχειριζόμαστε αγχογόνες κα­ταστάσεις και αρχίζουμε να τις αποδεχόμαστε ως φυσιολο­γικές. Αυτή η «φυσιολογικότητα» γίνεται ένας αποδεκτός τρόπος δουλειάς και διαχείρισης του άγχους, αλλά είναι κα­ταστροφική και δεν βοηθάει καθόλου. Με άλλα λόγια, τώρα πια έχουμε στον Υπολογιστή μας Γκρέμλιν παραίτησης και κακές στρατηγικές αντιμετώπισης.

Για παράδειγμα, φανταστείτε κάποιον στη δουλειά του, ο οποίος κανονικά σχολάει στις πέντε. Ένα απόγευμα ετοιμά­ζεται να φύγει και ο διευθυντής ρωτάει αν θα μπορούσε να μείνει για να τελειώσει μια δουλειά. Εκείνος συμφωνεί και μένει μέχρι τις έξι. Την επομένη, η δουλειά που κάνει δεν έχει τελειώσει κι έτσι μένει μέχρι τις επτά για να την ολοκληρώ­σει. Ή αργοπορία αυτή σταδιακά γίνεται ο κανόνας αντί να αποτελεί εξαίρεση. Το πρόβλημα είναι ότι αν ο εργαζόμενος πει τότε ότι θα προτιμούσε να γυρίσει σπίτι του και να τε­ λειώσει τη δουλειά την επομένη, θα αρχίσει να αισθάνεται ενοχές.

Ο Χιμπατζής μέσα του λέει τώρα: «Δεν μπορείς να απογοητεύσεις την ομάδα, τι θα σκεφτούν όλοι;» Ε, λοιπόν, όπως γνωρίζουμε τώρα πια, δεν είναι καθόλου ομάδα. Είναι δουλειά και συνάδελφοι. Ή έννοια του Χιμπατζή να γυρίσει εγκαίρως σπίτι και να φροντίσει την πραγματική ομάδα του είναι πιο σημαντική από την προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι συνάδελφοι στη δουλειά.

Ωστόσο, ο Χιμπατζής ψάχνει στον Υπολογιστή και πέ­φτει πάνω σε ένα Γκρέμλιν. Το Γκρέμλιν λέει στον Χιμπα­τζή ότι είναι αναμενόμενο να δουλεύει μέχρι αργά και είναι αποδεκτό, επομένως ο Χιμπατζής αισθάνεται περισσότερη πίεση. Νιώθει αρνητικά, καθώς συνειδητοποιεί ότι παγι­δεύει τον εαυτό του. Λογικά το άγχος μπαίνει στην εικόνα, καθώς προσπαθεί να πει στον Χιμπατζή να γυρίσει σπίτι επειδή βρίσκεται στο λάθος μέρος. Ο τελευταίος, φυσικά, παραμένει με τη λάθος ομάδα και κάτω από το επικριτικό μάτι του Γκρέμλιν.

Ο καιρός περνάει, ο Χιμπατζής είναι συνέχεια αγχωμέ­νος και δεν βλέπει κανέναν τρόπο για να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Είναι φανερό, αν κάνουμε ένα βήμα για να βγούμε έξω από το σενάριο, ότι πρέπει κάτι να γίνει για να σταματήσει το άγχος. Άρχισε επειδή το άτομο δεν έκανε κάτι όταν ένιωσε την πρώτη φορά πίεση. Για να εξαλειφθεί το χρόνιο άγχος, το Γκρέμλιν πρέπει να αντικατασταθεί από έναν Αυτόματο Πιλότο και ο Χιμπατζής πρέπει να περιοριστεί.

Διαχείριση του χρόνιου άγχους

Αν νιώθετε άγχος, είναι χρήσιμο να γράψετε οτιδήποτε μπορείτε να δείτε ότι προκαλεί ή συμβάλλει σε αυτό. Αν προσπαθήσετε να φτιάξετε πολύπλοκα σενάρια στο μυαλό σας, μάλλον αυτό δεν θα σας βοηθήσει. Απλώς θα «κυ­νηγάτε την ουρά σας» αντί να διαχειριστείτε και να εξα­λείψετε συγκεκριμένους παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Βασικό σημείο: Γράψτε τα προβλήματα σε ένα χαρτί και μην προσπαθήσετε να τα διαχειριστείτε μέσα στο κεφάλι σας.

Ένας απλός κανόνας είναι, όταν έχετε ένα πρόβλημα που σας προκαλεί άγχος, να χωρίσετε τους τομείς των λύσεων σε τρία μέρη:

  • Οι δικές σας αντιλήψεις και στάσεις απέναντι στο πρόβλημα
  • Οι συνθήκες και το περιβάλλον του προβλήματος
  • Άλλα άτομα που εμπλέκονται στο πρόβλημα

Εξετάζοντας χωριστά αυτούς τους τομείς, μπορεί να κατα­λήξετε σε ορισμένους λόγους που εξηγούν γιατί δημιουργή­θηκε αρχικά το άγχος και μετά να βρείτε λύσεις για να το εξαλείψετε.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Το παράδοξο του χιμπατζή” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση