, ,

Τριχόπτωση: Σε τι μπορεί να οφείλεται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Τα μαλλιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εικόνας μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να τα διατηρήσουμε όσο το δυνατόν υγιέστερα;

Τριχόπτωση: Σε τι μπορεί να οφείλεται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Τα μαλλιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εικόνας μας, αυτής που παρουσιάζουμε στον κόσμο και αυτής που βλέπουμε κι εμείς στον καθρέφτη κάθε πρωί. Επηρεάζει ακόμα και τις κινήσεις και βεβαίως την ψυχολογία μας. Τα μαλλιά όμως μπορεί επίσης να προδίδουν και την κατάσταση της υγείας σας – αν είναι πολλά και λαμπερά, αυτό αποτελεί σημάδια υγείας. Αν πέφτουν και/ή είναι λεπτά, μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα. Πώς μπορούμε λοιπόν να τα διατηρήσουμε όσο το δυνατόν υγιέστερα;

Η ανατομία της τρίχας

Γνωρίζατε ότι γεννιέστε με όλους σας τους θύλακες (σχεδόν 5 εκατομμύρια) και δεν βγάζετε άλλους στη συνέχεια; Καθώς το κρανίο σας μεγαλώνει, οι θύλακες μοιράζονται, επιτρέποντας την εμφάνιση λεπτών τριχών από κάθε θύλακα.

Advertisment

Ο θύλακας αποτελεί μέρος μιας μικρής ομάδας, από την τρίχα, από έναν σμηγματογόνο αδένα που εκκρίνει έλαιο για να θρέψει την τρίχα και έναν μικρό μυ που μας κάνει να ανατριχιάζουμε. Οι τρεις φάσεις ανάπτυξης της τρίχας είναι: το αναγενές, η ενεργή φάση ανάπτυξης, το καταγενές, το τελικό στάδιο και το τελογενές, το στάδιο όπου μια νέα τρίχα πιέζει την παλιά και έτσι τη χάνουμε στη βούρτσα μας ή στο μπάνιο.

Θεωρείται ότι η απώλεια μέχρι 100 τριχών την ημέρα είναι απολύτως φυσιολογική, αλλά τι συμβαίνει όταν αρχίζουμε να χάνουμε περισσότερες, όπως μια ολόκληρη χούφτα; Αυτό μπορεί να μας προκαλέσει πανικό, αλλά και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τους λόγους. Η τριχόπτωση συμβαίνει λόγω κληρονομικότητας, τρόπου ζωής, διατροφής, παθήσεων, ορμονικών αλλαγών και συναισθηματικού στρες. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι ένας συνδυασμός.

Παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση

Κληρονομικοί παράγοντες

Αν πολλοί από τους συγγενείς σας εμφανίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης, τότε είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσετε κι εσείς. Αυτού του τύπου η τριχόπτωση ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία, που σημαίνει ότι η κληρονομικότητα και τα ανδρογόνα παίζουν εδώ το ρόλο τους. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να αποδεχτούμε το χαρακτηριστικό αυτό όσο μπορούμε. Οι άνδρες μπορούν να ξυρίζουν το κεφάλι τους, οι γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν ένα κούρεμα που να τις κολακεύει. Υπάρχουν επίσης και ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούμε να λάβουμε, αλλά πάντα υπό την καθοδήγηση γιατρού.

Advertisment

Τρόπος ζωής

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αλωπεκία. Τα συνθετικά αρώματα και το λαυρυλοθειικό νάτριο μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και τριχόπτωση. Το πολύ συχνό styling με πιστολάκι μπορούν να προκαλέσουν φθορά και ζημιά στα μαλλιά μας. Ευτυχώς όμως, οι περισσότεροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση και οφείλονται στον τρόπο ζωής μπορούν να τροποποιηθούν. Αναζητήστε λοιπόν προϊόντα με φυσικά συστατικά, αλλά και αιθέρια έλαια φιλικά προς τα μαλλιά σας, όπως το γεράνι, η μέντα και το δεντρολίβανο. Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν από μόνα τους συχνότερα.

Διατροφή και τριχόπτωση

Ορισμένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για υγιή μαλλιά είναι αυτά: πρωτείνη, βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Α, σίδηρο και ψευδάργυρος. Συγκεκριμένα, η συχνή κατανάλωση τροφών όπως τα μύδια, τα ψάρια, το σπανάκι, οι κολοκυθόσποροι, το τοφού, το κινόα, τα φασόλια, τα καρύδια, τα αυγά, το γιαούρτι και τα όσπρια. Μπορείτε να βρείτε και αντίστοιχα συμπληρώματα που να ενισχύουν την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

Παθήσεις

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (όπως ο λύκος, ο θυρεοειδής και το σκληρόδερμα μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης μπορούν να απαιτούν φάρμακα τα οποία πυροδοτούν την αλωπεκία.

Ορμόνες και τριχόπτωση

Ο Ιπποκράτης είχε παρατηρήσει ότι οι ευνούχοι δεν εμφάνιζαν φαλάκρα. Τους έλειπε η τεστοστερόνη και το παράγωγό του, η DHT, και γι’ αυτό και δεν υπήρχε καμία ανδρογόνα επίδραση στο σύστημά τους. Οι γυναίκες με διαταραγμένη ισορροπία ανδρογόνων, όπως στις περιπτώσεις των πολυκυστικών, μπορεί συχνά να εμφανίσουν τριχόπτωση ως παρενέργεια.

Τριχόπτωση και στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση με μυριάδες τρόπους. Ένα οξύ τραυματικό γεγονός – η απώλεια ενός αγαπημένου, ακόμα και το σοκ της γέννας, μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη, ξαφνική απώλεια μαλλιών μέχρι και δύο μήνες μετά. Αυτό το φαινόμενο αποκαλείται διάχυτη αλωπεκία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα θα επιλυθεί από μόνο του με τον καιρό. Η ανάπτυξη μπορεί να ενεργοποιηθεί με τοπική εφαρμογή κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος και συχνά με τη χρήση αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου.

Πώς να προλάβουμε την τριχόπτωση και να την αντιμετωπίσουμε φυσικά

Γενικά, η αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται μια συνδυαστική προσέγγιση, όπως διατροφή, συμπληρώματα, διαχείριση άγους και χρήση φυσικών προϊόντων. Η φαρμακευτική αγωγή που φαίνεται περισσότερο χρήσιμη με τις λιγότερες παρενέργειες είναι η μινοξιδίλη, που χρησιμοποιείται στο κρανίο μία φορά την ημέρα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας έλαιο για να ενισχύσετε την υγεία των μαλλιών:

– ½ φλιτζάνι οργανικό έλαιο jojoba

– 30 σταγόνες δεντρολίβανο

– 20 σταγόνες μέντας

– 15 σταγόνες γερανιού

Πηγές:

https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/hair-care/hair-loss-in-new-moms

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606321/

https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-05962015000400529

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12673073

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/androgenetic-alopecia

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση