, ,

Η Βρετανία ξεκινά τη μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίχνευση 50 τύπων καρκίνου

Περισσότεροι από 100.000 εθελοντές αναζητούνται για να δώσουν δείγματα αίματος σε κινητές μονάδες εξέτασης σε περιοχές της Αγγλίας.

Η Βρετανία ξεκινά τη μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίχνευση 50 τύπων καρκίνου

Το NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) ξεκίνησε τη μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για ένα τεστ αίματος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και το οποίο στοχεύει στην ανίχνευση περισσότερων από 50 τύπων καρκίνου προτού εμφανιστούν συμπτώματα.

Περισσότεροι από 100.000 εθελοντές αναζητούνται για να δώσουν δείγματα αίματος σε κινητές μονάδες εξέτασης σε περιοχές της Αγγλίας από τη Δευτέρα, προκειμένου να αξιολογηθεί πόσο καλά λειτουργεί το τεστ στο σύστημα υγείας.

Advertisment

Το τεστ Galleri, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στις ΗΠΑ, μπορεί να εντοπίσει καρκίνους που είναι δύσκολο να εντοπιστούν νωρίς, ανιχνεύοντας θραύσματα DNA που αποβάλλονται από τους όγκους στην κυκλοφορία του αίματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται καρκίνοι του πνεύμονα, του εντέρου, του παγκρέατος και του λαιμού.

Όταν ένας όγκος εντοπίζεται στο αρχικό στάδιο, οι ασθενείς έχουν συνήθως περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και 5 έως 10 φορές περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνους που εντοπίζονται στο τέταρτο στάδιο, το οποίο είναι το πιο προχωρημένο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, Amanda Pritchard, δήλωσε ότι το γρήγορο και απλό τεστ «θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας επανάστασης στην ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου» και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη φιλοδοξία του συστήματος υγείας να εντοπίζει τα τρία τέταρτα των καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν.

Advertisment

Το NHS αναζητά 140.000 άτομα ηλικίας 50 έως 77 ετών από διαφορετικές εθνικότητες και τους καλεί να συμμετάσχουν στη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια, θα κληθούν να δώσουν ένα πρώτο δείγμα αίματος σε μια κινητή μονάδα δοκιμών και περαιτέρω δείγματα ένα και δύο χρόνια αργότερα.

Για να διαπιστωθεί αν η εξέταση βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα τον καρκίνο, τα μισά δείγματα θα εξεταστούν άμεσα με το τεστ Galleri, ενώ τα άλλα μισά θα αποθηκευτούν για πιθανή εξέταση στο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν να συνεχίσουν τα συνήθη ραντεβού τους με το NHS για προληπτικό έλεγχο και να εξακολουθούν να επικοινωνούν με τον ιατρό τους εάν παρατηρήσουν νέα ή ασυνήθιστα συμπτώματα. Η μικρή μειοψηφία που θα βρεθεί να έχει πιθανά σημάδια καρκίνου στο αίμα της θα παραπεμφθεί σε νοσοκομείο NHS για περαιτέρω εξετάσεις.

Η δοκιμή διεξάγεται μέσω οκτώ νοσοκομειακών και εργαστηριακών ιδρυμάτων για τον καρκίνο που καλύπτουν το Cheshire και το Merseyside, την Cumbria, το Greater Manchester, το βορειοανατολικό τμήμα, τα West Midlands, τα East Midlands, την ανατολική Αγγλία, το Kent και το Medway και το νοτιοανατολικό Λονδίνο. Εάν τα πρώτα αποτελέσματα, που αναμένονται έως το 2023, είναι επιτυχή, το NHS στοχεύει να ανοίξει τη δοκιμή σε ένα εκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους το 2024 και το 2025.

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

«Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά το τεστ Galleri για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο καθηγητής Peter Sasieni, διευθυντής της μονάδας δοκιμών πρόληψης του καρκίνου του Cancer Research UK και του King’s College του Λονδίνου.

«Το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και είμαστε ενθουσιασμένοι που ηγούμαστε αυτής της σημαντικής έρευνας. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο νωρίτερα, όταν είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, αλλά δεν λειτουργούν όλοι οι τύποι προσυμπτωματικού ελέγχου».

Πηγή:

www.theguardian.com/science/2021/sep/13/nhs-england-announces-large-scale-trial-of-potential-early-cancer-test

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση