,

Καθαρισμός αυτιών: Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος

Νιώθετε τα αυτιά σας βουλωμένα; Το κερί, αν και είναι φυσιολογικό για το αυτί μας, μπορεί να συσσωρευτεί ορισμένες φορές σε μεγάλες ποσότητες και

Καθαρισμός αυτιών: Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος

Νιώθετε τα αυτιά σας βουλωμένα; Το κερί, αν και είναι φυσιολογικό για το αυτί μας, μπορεί να συσσωρευτεί ορισμένες φορές σε μεγάλες ποσότητες και να κάνει δύσκολη την ακοή. Από την άλλη πλευρά, θα έχετε μάλλον ακούσει ότι η χρήση της μπατονέτας δεν είναι ασφαλής.

Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας με ασφαλείς τρόπους

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι στους περισσότερους ανθρώπους τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται. Δηλαδή η κυψελίδα, όπως ονομάζεται επιστημονικά το κερί, έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που μπορούμε να επέμβουμε εμείς. Μπορούμε δηλαδή να καθαρίσουμε εξωτερικά το αυτί μας με ένα υγρό πανάκι ή πετσέτα και με βαμβάκι.

Advertisment

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις μπατονέτες για να καθαρίζουμε βαθιά το αυτί μας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το τραυματίσουμε και επίσης, αντί να βγάζουμε την κυψελίδα, καταλήγουμε να τη σπρώχνουμε ακόμα εντονότερα προς το τύμπανο και το εσωτερικό του αυτιού.

Αν νιώσουμε ότι έχει μειωθεί η ακοή μας και μπορεί να χρειάζονται τα αυτιά μας καθάρισμα, τότε χρειάζεται να επισκεφθούμε τον ωτορινολαρυγγολόγο. Εκείνος έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει την κυψελίδα με ειδικό εργαλείο, με αναρρόφηση ή με διακλυσμό.

Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο, θα μας συστήσει ειδικές σταγόνες, που έχουν την ικανότητα να ρευστοποιούν την κυψελίδα και να βοηθούν στην απομάκρυνσή του. Στα φαρμακεία, μπορούμε να βρούμε τέτοιου είδους σταγόνες. Συνήθως περιέχουν ορυκτέλαιο, baby oil, γλυκερίνη, οξυζενέ και αλατούχο διάλυμα.

Advertisment

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να αναφερθούμε στην περίπτωση όπου η έλλειψη ακοής μπορεί να αποδειχθεί λίγο πιο σοβαρή, μπορεί ακόμα και να εμφανιστεί ωτίτιδα. Αν η αίσθηση ότι το αυτί μας έχει βουλώσει, συνδυάζεται από αίσθηση πόνου και βουητού, τότε είναι χρειάζεται να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό.

Οι ωτίτιδες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά. Γι’ αυτό αν το παιδί παραπονιέται ότι δεν ακούει ή κλαίει από τον πόνο στο αυτί, χρειάζεται επίσης να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.

Πηγή: www.healthline.com/health/how-to-clean-your-ears#best-practices

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση