,

Καθαρισμός αυτιών: Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος

Νιώθετε τα αυτιά σας βουλωμένα; Το κερί, αν και είναι φυσιολογικό για το αυτί μας, μπορεί να συσσωρευτεί ορισμένες φορές σε μεγάλες ποσότητες και

Καθαρισμός αυτιών: Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος

Νιώθετε τα αυτιά σας βουλωμένα; Το κερί, αν και είναι φυσιολογικό για το αυτί μας, μπορεί να συσσωρευτεί ορισμένες φορές σε μεγάλες ποσότητες και να κάνει δύσκολη την ακοή. Από την άλλη πλευρά, θα έχετε μάλλον ακούσει ότι η χρήση της μπατονέτας δεν είναι ασφαλής.

Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας με ασφαλείς τρόπους

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι στους περισσότερους ανθρώπους τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται. Δηλαδή η κυψελίδα, όπως ονομάζεται επιστημονικά το κερί, έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που μπορούμε να επέμβουμε εμείς. Μπορούμε δηλαδή να καθαρίσουμε εξωτερικά το αυτί μας με ένα υγρό πανάκι ή πετσέτα και με βαμβάκι.

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις μπατονέτες για να καθαρίζουμε βαθιά το αυτί μας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το τραυματίσουμε και επίσης, αντί να βγάζουμε την κυψελίδα, καταλήγουμε να τη σπρώχνουμε ακόμα εντονότερα προς το τύμπανο και το εσωτερικό του αυτιού.

Αν νιώσουμε ότι έχει μειωθεί η ακοή μας και μπορεί να χρειάζονται τα αυτιά μας καθάρισμα, τότε χρειάζεται να επισκεφθούμε τον ωτορινολαρυγγολόγο. Εκείνος έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει την κυψελίδα με ειδικό εργαλείο, με αναρρόφηση ή με διακλυσμό.

Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο, θα μας συστήσει ειδικές σταγόνες, που έχουν την ικανότητα να ρευστοποιούν την κυψελίδα και να βοηθούν στην απομάκρυνσή του. Στα φαρμακεία, μπορούμε να βρούμε τέτοιου είδους σταγόνες. Συνήθως περιέχουν ορυκτέλαιο, baby oil, γλυκερίνη, οξυζενέ και αλατούχο διάλυμα.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να αναφερθούμε στην περίπτωση όπου η έλλειψη ακοής μπορεί να αποδειχθεί λίγο πιο σοβαρή, μπορεί ακόμα και να εμφανιστεί ωτίτιδα. Αν η αίσθηση ότι το αυτί μας έχει βουλώσει, συνδυάζεται από αίσθηση πόνου και βουητού, τότε είναι χρειάζεται να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό.

Οι ωτίτιδες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά. Γι’ αυτό αν το παιδί παραπονιέται ότι δεν ακούει ή κλαίει από τον πόνο στο αυτί, χρειάζεται επίσης να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.

Πηγή: www.healthline.com/health/how-to-clean-your-ears#best-practices

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε