, ,

3 τρόποι να προστατεύσουμε τα παιδιά από τη σκοτεινή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τι να κάνουμε όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκρούονται με τα αναπτυξιακά τρωτά σημεία της εφηβείας.

3 τρόποι να προστατεύσουμε τα παιδιά από τη σκοτεινή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, οπότε η προστασία του παιδιού από τις αρνητικές επιπτώσεις τους είναι απαραίτητη. Η συνειδητοποίηση των αναπτυξιακών τρωτών σημείων ενός παιδιού και του τρόπου με τον οποίο αυτά συγκρούονται με τη σκοτεινή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της ασφάλειάς τους.

Γύρω στην ηλικία των 11 ή 12 ετών, η ενασχόληση ενός παιδιού με τους φίλους εντείνεται. Περνά περισσότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με συνομηλίκους και λιγότερο χρόνο με την οικογένεια. Αν και αυτό είναι φυσιολογικό και υγιές, εκθέτει το παιδί περισσότερο στον εξωτερικό κόσμο. Το παιδί μπορεί επίσης να έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις απόψεις των φίλων του και να προσπαθεί να κερδίσει την έγκρισή τους. Η επιρροή των φίλων και η ανάγκη αποδοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνουν έναν έφηβο ευάλωτο σε ένα συγκεκριμένο τύπο φίλων.

Advertisment

Ιστορικά, αυτό το είδος φίλου φαίνεται καλοσυνάτο, αλλά εμφανίζει μια έντονη τάση ναρκισσισμού στα χρόνια της εφηβείας. Πρόκειται για μια παραπλανητική κατάσταση επειδή ενώ συμπεριφέρεται καλά παρουσία δασκάλων, προπονητών και γονέων, φυλά τις αδίστακτες και σκληρές συμπεριφορές του για πίσω από κλειστές πόρτες.

Αυτός ο έφηβος τείνει να εξορίζει έναν φίλο τον οποίο ζηλεύει και χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να το κάνει. Αποκλείει σκόπιμα έναν φίλο από μια εκδήλωση και δημοσιεύει δεκάδες φωτογραφίες της συγκέντρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο φίλος που ξεχωρίζει και αποκλείεται συνήθως συντρίβεται.

Δυστυχώς, οι υπόλοιποι φίλοι της παρέας συνήθως συμμορφώνονται με τις πράξεις του «νταή» γιατί αν αντιδράσουν, θα είναι οι επόμενοι που θα αποκλειστούν από την παρέα. Η έφηβη/ Ο έφηβος εγκαταλείπεται από την παρέα κι αν μιλήσει, είναι πιθανό να ενοχοποιηθεί ως «υπερβολική/υπερβολικός» και «προβληματικός/ή». Η απώλεια φίλων στην εφηβεία είναι κάτι που συχνά αισθάνονται ως χειρότερο και από τον θάνατο κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων.

Advertisment

Πρώτον, για να καταπολεμήσει αυτό το σενάριο, ο γονέας μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί να έχει πολλούς στενούς φίλους σε διάφορες ομάδες φίλων. Για παράδειγμα, έναν έμπιστο φίλο στην ομάδα στίβου, στο φροντιστήριο, στη γειτονιά και στο σχολείο. Η διατήρηση στενών φιλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς της ζωής διασφαλίζει μια ισορροπία, επειδή με αυτό τον τρόπο ο αποκλεισμός από μια παρέα δεν θα γίνει αισθητή τόσο έντονα. Ένας γονέας που ενθαρρύνει ενεργά το παιδί του να καλλιεργεί στενές σχέσεις σε διάφορους τομείς της ζωής του μπορεί να επεκτείνει μια σανίδα σωτηρίας για το παιδί αυτό στα εφηβικά χρόνια, όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως όπλο για να πληγώσουν, να εκφοβίσουν και να αποκλείσουν.

Εκτός από την ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων με συνομηλίκους στα χρόνια της εφηβείας, η αυξημένη ανεξαρτησία είναι επίσης αναπτυξιακά κατάλληλη. Ωστόσο, αυτό το αναπτυξιακό στάδιο δημιουργεί αυξημένη ευαλωτότητα σε ένα παιδί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η νέα αυτονομία ωθεί έναν έφηβο να σκεφτεί ποιος/α είναι σε σχέση με τον κόσμο. Επειδή προσπαθεί να διακρίνει ποιος είναι, είναι φυσικό να συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους για να μπορέσει να το ξεκαθαρίσει. Αν και αυτές οι συγκρίσεις σπάνια βοηθούν, επειδή υπάρχει πάντα κάποιος πιο όμορφος, πιο έξυπνος, πιο πλούσιος και πιο δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια κοινή και κατανοητή τάση στα εφηβικά χρόνια.

Ένας δεύτερος τρόπος για να βοηθήσετε μια έφηβη που παλεύει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μπορεί να συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό της με άλλους, είναι να την διδάξετε σχετικά με το επιφανειακό χαρακτηριστικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για ένα μονοδιάστατο μέσο, γεμάτο διαστρεβλώσεις και φίλτρα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως «τέλειο». Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται συνεχώς τέτοια προσοχή μπορεί να αντισταθμίζουν μια βαθιά και βαθιά δυστυχία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαριστούν μόνο μια εικόνα της επιφάνειας, αλλά σπάνια προχωρούν πολύ βαθύτερα.

Ένα άλλο αναπτυξιακό φαινόμενο στην εφηβική ηλικία, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια «αχίλλειο πτέρνα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφορά την ταυτότητα του παιδιού. Η νέα ανεξαρτησία στην εφηβική ηλικία απαιτεί από ένα νέο άτομο να λαμβάνει καθημερινά ένα πλήθος αποφάσεων σχετικά με το ποιος είναι και ποιος θέλει να είναι στον κόσμο, από το πώς θέλει να ντύνεται, μέχρι το ποιους θέλει για φίλους, μέχρι το ποια μουσική του αρέσει. Αυτή η αναπτυξιακή φάση είναι συχνά συναρπαστική, αλλά συνάμα αγχωτική και εξαντλητική. Επειδή η αίσθηση του εαυτού ενός παιδιού είναι «υπό κατασκευή», μπορεί να είναι ευάλωτη στις αρνητικές επιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας τρίτος τρόπος με τον οποίο ένας γονέας μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί σε αυτή την αναπτυξιακή πρόκληση είναι να είναι προληπτικός. Λόγω της επιφανειακής φύσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να είναι απαραίτητο να βοηθηθεί ένα παιδί να εδραιώσει την αυτοεκτίμησή του νωρίς. Αντί να επιβεβαιώνει τα επιτεύγματα και τη φυσική εμφάνιση του παιδιού, ένας γονέας μπορεί να επικυρώνει τις βαθύτερες ικανότητές του. Η στοχαστικότητα, η ανιδιοτέλεια, η μετριοφροσύνη, η προσπάθεια, η ενσυναίσθηση, η καλοσύνη και η ευσυνειδησία είναι ιδιότητες που αποτελούν παράδειγμα ισχυρού χαρακτήρα. Η εστίαση ενός γονέα σε αυτές τις ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εκτιμήσει αυτό που είναι αντί για αυτό που κάνει.

Ένα παιδί που αισθάνεται ότι είναι τόσο καλό όσο το επόμενο επίτευγμά του μπορεί να έχει μια ασταθή αίσθηση του εαυτού του. Η αυτοεκτίμησή του μπορεί να εξαρτάται από την εξωτερική επικύρωση και τη «νίκη», με αποτέλεσμα ο κόσμος του να καταρρέει αν δεν είναι τέλειος. Ένας γονιός που αντανακλά και επικυρώνει την ενσυναίσθηση του παιδιού καθώς πορεύεται στη ζωή είναι ένας γονιός που προσφέρει στο παιδί την απόδειξη του ποιος είναι.

Το να λέτε απλώς σε ένα παιδί ότι είναι έξυπνο και όμορφο σε έναν καθρέφτη μπορεί να μην λειτουργήσει. Το να αντιληφθείτε και να επισημαίνετε μια πραγματική πράξη καλοσύνης, ενσυναίσθησης και ανιδιοτέλειας καθώς το παιδί πορεύεται στη ζωή σημαίνει ότι δίνετε προσοχή και προσφέρετε στο παιδί αποδείξεις ότι είναι ένα καλό και αξιόλογο άτομο. Το παιδί είναι πιθανότερο να πιστέψει έναν γονέα που αναγνωρίζει συστηματικά την ομορφιά της καρδιάς του. Αυτή η ισχυρή αίσθηση του εαυτού μπορεί να την προστατεύσει από τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/peaceful-parenting/202110/3-ways-protect-children-the-dark-side-social-media

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση