, ,

4 τύποι τσαγιού που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Το τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, ενεργοποιώντας το σώμα να διασπάσει τα λίπη να κάψει θερμίδες.

4 τύποι τσαγιού που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Αν είστε λάτρεις του τσαγιού, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το φλιτζάνι σας είναι υγιεινό. Το τσάι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και είναι το δεύτερο πιο συχνά καταναλισκόμενο ρόφημα στον κόσμο. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση δύο ή τριών φλιτζανιών την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2019 στο Molecular Nutrition & Food Research. Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία για τις επιδράσεις του τσαγιού στην απώλεια βάρους δεν ήταν πάντα σαφή.

Πώς η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους

Εάν τα ροφήματά σας είναι συνήθως υψηλής θερμιδικής αξίας, η αντικατάσταση με τσάι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, αν ανταλλάξετε μια μόκα γεμάτη ζάχαρη με ένα τσάι χωρίς θερμίδες στην καφετέρια, μπορείτε εύκολα να εξοικονομήσετε μερικές εκατοντάδες θερμίδες.

Advertisment

Οι έρευνες δείχνουν ότι το τσάι μπορεί επίσης να παίζει άμεσο ρόλο στην απώλεια βάρους. Το τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, ενεργοποιώντας το σώμα να διασπάσει το λίπος πιο γρήγορα και να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Οι κατεχίνες είναι ένα είδος φυτικής ένωσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες. Το τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε τέσσερις κατεχίνες: την επικατεχίνη (EC), την επιγαλλοκατεχίνη (EGC), τη γαλλική επικατεχίνη (ECG) και τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Από αυτές τις τέσσερις, η EGCG είναι η πιο άφθονη και θεωρείται ότι συμβάλλει περισσότερο στα πολλά οφέλη του τσαγιού για την υγεία, σύμφωνα με μια παλαιότερη ανασκόπηση.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τσαγιού και αρκετοί από τους παραδοσιακούς τύπους – πράσινο, μαύρο, λευκό και oolong – συλλέγονται από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Οι μοναδικές γεύσεις και ιδιότητές τους οφείλονται στις διαφορές στην επεξεργασία, τη γεωγραφική θέση και τις ποικιλίες των φυτών. Αυτές οι διαφορές επηρεάζουν επίσης τη θρεπτική σύνθεση κάθε τσαγιού, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι για την απώλεια βάρους από άλλους.

Advertisment

4 τύποι τσαγιού που μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

1. Πράσινο τσάι

Οι περισσότερες συζητήσεις σχετικά με το τσάι και την απώλεια βάρους τείνουν να ξεκινούν με το πράσινο τσάι – και για καλό λόγο. Από όλα τα τσάγια, αυτή η ήπια, γλυκόπικρη ποικιλία έχει τις περισσότερες έρευνες που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη της για την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, μια προηγούμενη μελέτη σε περίπου 1.200 άνδρες και γυναίκες από την Ταιβάν διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα για περισσότερα από 10 χρόνια είχαν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και μικρότερη μέση από όσους δεν έπιναν τακτικά πράσινο τσάι. Οι ερευνητές παρατήρησαν απλώς μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και της μικρότερης μέσης, όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Επίσης, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα έρευνας, τα οποία μπορεί να άφησαν περιθώρια για σφάλματα.

Τα αποτελέσματα της καύσης θερμίδων του πράσινου τσαγιού μπορεί να προέρχονται από τις συνδυασμένες επιδράσεις του EGCG και της καφεΐνης, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν συνδυαστικά: Μελέτες έχουν αναφέρει ότι η καφεΐνη πρέπει να υπάρχει μαζί με το EGCG για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, επειδή απαιτείται ένα διεγερμένο νευρικό σύστημα για βέλτιστα αποτελέσματα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 15 κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο Nutrición Hospitalaria, το πράσινο τσάι ήταν αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους μόνο όταν συνδυαζόταν με 80 έως 300 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης την ημέρα. Ωστόσο, χρειάζονται νεότερες έρευνες για να προσδιοριστούν οι πραγματικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους, λόγω των προαναφερθέντων περιορισμών σε προηγούμενες μελέτες.

2. Μαύρο τσάι

Μετά τη συγκομιδή τους, τα φύλλα του μαύρου τσαγιού αφήνονται να οξειδωθούν – δηλαδή να απορροφήσουν τον περιβάλλοντα αέρα – περισσότερο από ό,τι άλλα τσάγια, σύμφωνα με μια παλαιότερη ανασκόπηση. Αυτό εντείνει τη γεύση, καθιστώντας το μαύρο τσάι μια από τις πιο τολμηρές ποικιλίες στην αγορά.

Η παρατεταμένη οξείδωση, η οποία συνήθως αναφέρεται ως «ζύμωση», αλλάζει επίσης τη σύνθεση των πολυφαινολών, ή των φυτικών ενώσεων, στο μαύρο τσάι. Ενώ περιέχει EGCG όπως οι λιγότερο επεξεργασμένες ποικιλίες τσαγιού, είναι καλύτερη πηγή θεαφλαβινών. Αυτές οι πολυφαινόλες σχηματίζονται όταν τα φύλλα του μαύρου τσαγιού οξειδώνονται και μπορεί να προσφέρουν οφέλη απώλειας βάρους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Molecules.

Για παράδειγμα, μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες που έπιναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι σε σκόνη την ημέρα πήραν λιγότερο βάρος και αδυνάτισαν τη μέση τους μετά από τρεις μήνες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν μαύρο τσάι. Αλλά οι αλλαγές αυτές δεν είχαν συνεχιστεί σε ένα εξάμηνο σημείο παρακολούθησης, οπότε οι επιδράσεις αυτές του μαύρου τσαγιού φαίνεται να είναι περιορισμένες. Οι πολυφαινόλες στο μαύρο τσάι φαίνεται να λειτουργούν θετικά μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων και μειώνοντας την απορρόφηση των λιπών και των υδατανθράκων. Οι πολυφαινόλες μπορεί επίσης να μεταβάλλουν τα βακτήρια του εντέρου με τρόπο που καταπολεμά την παχυσαρκία.

3. Τσάι oolong

Αυτό το μερικώς οξειδωμένο τσάι είναι μια δημοφιλής επιλογή με πιο έντονη γεύση από το πράσινο τσάι, αλλά πιο ήπια από το μαύρο. Το oolong περιέχει ένα μείγμα πολυφαινολών που δίνουν στο πράσινο και το μαύρο τσάι τη φήμη τους: κατεχίνες (πράσινο τσάι) και θεαφλαβίνες (μαύρο τσάι), σύμφωνα με μια παλαιότερη ανασκόπηση. Όπως αυτές οι άλλες ποικιλίες τσαγιού, το oolong παρέχει επίσης καφεΐνη και μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο Nutrients διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τσαγιού oolong βοήθησε στην αύξηση της καύσης λίπους σε ποντίκια. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να ισχύουν και στους ανθρώπους, αν και χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες μελέτες.

Μια μικρή μελέτη με 12 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο Nutrients διαπίστωσε ότι οι άνδρες χωρίς παχυσαρκία που έπιναν τσάι oolong στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα είδαν μια αύξηση 20% στην καύση λίπους μετά το γεύμα μετά από 14 ημέρες. Οι άνδρες που έπιναν ένα πειραματικό ρόφημα καφεΐνης είδαν παρόμοια αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, δεν έκαψαν τόσο πολύ λίπος κατά τη διάρκεια του ύπνου όσο η ομάδα του oolong, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιεκτικότητα του τσαγιού σε καφεΐνη δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα αποτελέσματά του.

4. Λευκό τσάι

Σύμφωνα με παλαιότερη ανασκόπηση, το λευκό τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα τσάγια, γεγονός που εξηγεί την ελαφριά, λεπτή γεύση του. Η ελάχιστη επεξεργασία σημαίνει επίσης ότι το λευκό τσάι διατηρεί υψηλή ποσότητα αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών και EGCG που καίει το λίπος, καθιστώντας το άλλο ένα δυνητικά ευεργετικό ρόφημα για την απώλεια βάρους.

Έχει προταθεί ότι το λευκό τσάι συμβάλλει στην επιτάχυνση της διάσπασης των λιποκυττάρων και εμποδίζει το σχηματισμό νέων, οπότε μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει οφέλη για την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μια προηγούμενη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα λευκού τσαγιού έκανε ακριβώς αυτό: διεγείρει τη διάσπαση των ανθρώπινων λιπών και εμποδίζει το σχηματισμό νέων λιποκυττάρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο EGCG. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα χρειάζεται να επαναληφθούν σε έρευνα με ανθρώπους-συμμετέχοντες για να είναι έγκυρα.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/weight/types-of-tea-that-may-help-with-weight-loss

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση