, , ,

Το Google maps θα βοηθά τους ταξιδιώτες να βρίσκουν την πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή

Η επιλογή της διαδρομής θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια του ταξιδιού και το πόσα καύσιμα θα μπορούσε να εξοικονομήσει ο οδηγός.

Το Google maps θα βοηθά τους ταξιδιώτες να βρίσκουν την πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή

Η μετακίνηση με αεροπλάνο και αυτοκίνητο συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στην κλιματική αλλαγή. Έτσι, η Google αποφάσισε να βοηθήσει τους χρήστες να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που ταξιδεύουν. Η εταιρεία απελευθερώνει λειτουργίες στους χάρτες Google Maps και Google Flights για να δείξει πώς τα ταξιδιωτικά σχέδια μπορεί να συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Διαδρομές φιλικές προς το περιβάλλον

Εκτός από το να δείχνει στους οδηγούς τον ταχύτερο τρόπο για να φτάσουν στον προορισμό τους, το Google Maps θα δείχνει τώρα τη διαδρομή που είναι η πιο αποδοτική σε καύσιμα. Για την παροχή της νέας λειτουργίας, η Google ενσωμάτωσε δεδομένα από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο εκτιμά ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον διαδρομές έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την είσοδο στην ατμόσφαιρα περισσότερων από ένα εκατομμύριο τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 200.000 αυτοκινήτων από το δρόμο, υποστηρίζει η Google.

Advertisment

Στην εφαρμογή Google Maps, η πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή θα εμφανίζεται με ένα μικρό πράσινο φύλλο δίπλα της. Η επιλογή της διαδρομής θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια του ταξιδιού και το πόσα καύσιμα θα μπορούσε να εξοικονομήσει ο οδηγός.

Επιλογές για ποδηλάτες

Δεν είναι μυστικό ότι το ποδήλατο είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή μετακίνησης από την οδήγηση και η χρήση των οδηγιών για ποδήλατο στην εφαρμογή maps έχει αυξηθεί κατά 98% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Google. Η εταιρεία τεχνολογίας εστιάζει στην αξιοποίηση των ποδηλατών με μια νέα λειτουργία που ονομάζεται «lite navigation» και δίνει στους ποδηλάτες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδρομές τους.

Η λειτουργία αυτή εισάγεται μετά από παράπονα που έλαβε η Google από ποδηλάτες που είχαν βαρεθεί να ακολουθούν οδηγίες turn-by-turn, δηλαδή ανά στροφή, στο τηλέφωνό τους. Οι ποδηλάτες τείνουν να κρύβουν τα τηλέφωνά τους για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

Advertisment

Με τη λιτή πλοήγηση, οι ποδηλάτες θα μπορούν να βλέπουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδρομή τους χωρίς να χρειάζεται να έχουν ανοιχτή την οθόνη τους ή να χρησιμοποιούν την πλοήγηση turn-by-turn. Οι ποδηλάτες θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν την πρόοδο της διαδρομής τους και να βρίσκουν λεπτομέρειες σχετικά με τις κλίσεις που θα συναντήσουν στη διαδρομή τους.

Κοινή χρήση ποδηλάτων και σκούτερ

Εκτός από τη λειτουργία ποδηλασίας, σε 300 πόλεις – μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη και το Σάο Πάολο – το Google Maps εισάγει μια λειτουργία που θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κοινή χρήση ποδηλάτων και σκούτερ. Με αυτή τη νέα επιλογή, οι χρήστες του Google Maps θα μπορούν να βρίσκουν κοντινούς σταθμούς ενοικίασης και να εντοπίζουν με ακρίβεια πόσα οχήματα είναι διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή.

Για να καταστεί δυνατή αυτή η λειτουργία, η Google συνεργάζεται με εταιρείες ποδηλάτων και σκούτερ, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Donkey Republic, Tier και Voi με έδρα την Ευρώπη, καθώς και των Bird και Spin, οι οποίες εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Εύρεση πτήσεων με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Παράλληλα με τις πληροφορίες για την τιμή και τη διάρκεια του ταξιδιού, οι χρήστες του Google Flights θα μπορούν πλέον να βλέπουν εκτιμήσεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν για κάθε πτήση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι εκτιμήσεις είναι «διαφορετικές ανάλογα με την πτήση και τη θέση», δήλωσε η Google.

«Τα νεότερα αεροσκάφη είναι γενικά λιγότερο ρυπογόνα από τα παλαιότερα αεροσκάφη», ανέφερε η εταιρεία στο δελτίο τύπου της. «Οι εκπομπές αυξάνονται για τις premium θέσεις της οικονομικής θέσης και της πρώτης θέσης επειδή καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών εκπομπών», πρόσθεσε η Google.

Πηγή:

edition.cnn.com/2021/10/06/tech/google-maps-flights-sustainability

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση