, , ,

Η κατανάλωση καφέ πριν την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερου λίπους

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την επίδοση, ενισχύοντας την αναερόβια δύναμη, την αερόβια αντοχή και τη μυϊκή δύναμη.

Η κατανάλωση καφέ πριν την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερου λίπους

Η καφεΐνη συνιστά μια διεγερτική ουσία που βρίσκουμε με φυσικό τρόπο στους κόκκους καφέ, στα φύλλα του τσαγιού και στο κακάο. Τα ενεργειακά ποτά, τα σνακ και πολλές άλλες τροφές περιέχουν επίσης καφεΐνη που έχει προστεθεί όμως τεχνητά. Η μέτρια κατανάλωση αυτού του διεγερτικού αυξάνει την εγρήγορση, τις γνωστικές λειτουργίες και την απώλεια βάρους.

Οι γενικές οδηγίες συστήνουν οι υγιείς ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, που ισούται με περίπου 4 ή 5 φλιτζάνια καφέ. Όμως, κάποιοι άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη διαφορετικά και εμφανίζουν αρνητικές επιδράσεις ακόμα και με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης.

Advertisment

Επιστημονική ανασκόπηση του 2019 (με εξέταση 21 δημοσιευμένων μετα-αναλύσεων) συμπέρανε ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την επίδοση, ενισχύοντας την αναερόβια δύναμη, την αερόβια αντοχή και τη μυϊκή δύναμη. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η θετική επίδραση της καφεΐνης σε αυτούς τους δείκτες επίδοσης είναι πιο εμφανής κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης παρά κατά τη διάρκεια της αναερόβιας.

Παρά την ύπαρξη δεδομένων που δείχνουν ότι η καφεΐνη βοηθά στην επίδοση, υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών για το αν βοηθά στην καύση λίπους. Γι’ αυτό και επιστήμονες από το Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσής της στο μέγιστο ρυθμό οξείδωσης του λίπους ανδρών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Ποια είναι τελικά η σχέση ανάμεσα στην καφεΐνη και την καύση λίπους;

Στην έρευνα συμμετείχαν 15 δραστήριοι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μη καπνίζοντες και χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να επηρεάσει την άσκηση. Δεν λάμβαναν επίσης κάποια φαρμακευτική αγωγή. Όλοι είχαν επίσης προηγούμενη εμπειρία με ασκήσεις ενδυνάμωσης και κατανάλωναν λιγότερο από 50 mg καφεΐνης την ημέρα.

Advertisment

Κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε ένα σετ ασκήσεων 4 φορές – δύο φορές το πρωί και δύο το απόγευμα. Ένα διάλειμμα 7 ημερών μεσολαβούσε ανάμεσα στο κάθε τεστ. 30 λεπτά πριν από κάθε τεστ, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε 3 mg ανά κιλό καφεΐνης, που ισούται με έναν δυνατό καφέ, είτε ένα ψευδοφάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

– Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν καφεΐνη είχαν αυξημένο ρυθμό καύσης λίπους και πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

– Η άσκηση το απόγευμα είχε υψηλότερα επίπεδα αυτών των μετρήσεων από την άσκηση το πρωί.

– Κατά την πρωινή άσκηση, η κατανάλωση καφεΐνης αύξανε το ρυθμό καύσης λίπους σε παρόμοιο επίπεδο με την απογευματινή κατά την οποία οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν καφεΐνη.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κατανάλωση ενός δυνατού καφέ λίγο πριν από αερόβια άσκηση μεσαίας έντασης το απόγευμα είναι το καλύτερο σενάριο για τη μέγιστη σωματική καύση λίπους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση καφεΐνης;

Όπως και με κάθε ουσία, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως αϋπνία, νευρικότητα, τρέμουλο, ταχυπαλμία, ναυτία και πονοκέφαλο. Για τα άτομα που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως αρρυθμίες, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Όσο για την έρευνα, ο σχεδιασμός της παρουσιάζει έναν πολύ βασικό περιορισμό: δεν περιλάμβανε γυναίκες ή άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, δεν έγινε γνωστή η εθνικότητα των συμμετεχόντων. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά της είναι πιθανό να μην ισχύουν για όλες τις ομάδες ανθρώπων και να μη γενικεύονται σε γυναίκες ή σε άλλες ηλικίες.

Για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, απαιτείται μια μεγαλύτερη έρευνα που να περιλαμβάνει περισσότερες ομάδες και χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, ένας καφές πριν τη γυμναστική δεν βλάπτει· με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε την κατανάλωση ενεργειακών ποτών που περιέχουν πολλά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.

Πηγή:

jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-020-00400-6

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση