, ,

1 στους 7 Ευρωπαίους ενήλικες πάσχει από εμβοές – Στην Ελλάδα εμφανίζεται στο 16%

Οι εμβοές είναι όταν ακούμε ένα συνεχές κουδούνισμα ή άλλους θορύβους στο ένα ή και στα δύο αυτιά που οι άλλοι άνθρωποι δεν ακούν.

1 στους 7 Ευρωπαίους ενήλικες πάσχει από εμβοές - Στην Ελλάδα εμφανίζεται στο 16%

Νέα έρευνα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, διαπίστωσε ότι περίπου 65 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ πάσχουν από εμβοές και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά κατά την επόμενη δεκαετία. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health – Europe, είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει με αυστηρότητα τον επιπολασμό των εμβοών στους πληθυσμούς 12 κρατών μελών της ΕΕ.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Roshni Biswas από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, το Istituto di Ricerche Farmologiche Mario Negri IRCCS στο Μιλάνο, το Πανεπιστήμιο Herriot-Watt στη Μαλαισία και το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία.

Advertisment

Οι εμβοές είναι όταν ακούμε ένα συνεχές κουδούνισμα ή άλλους θορύβους στο ένα ή και στα δύο αυτιά μας που οι άλλοι άνθρωποι συνήθως δεν μπορούν να ακούσουν. Η πάθηση μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή και στην πιο εξουθενωτική της μορφή μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία και την κοινωνική ευημερία των ανθρώπων. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία των εμβοών, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στη διαχείριση της κατάστασης και η πιο πρόσφατη έρευνα για τα φάρμακα δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον επιπολασμό των εμβοών στις διάφορες χώρες, αλλά τα προηγούμενα δεδομένα ήταν δύσκολο να συγκριθούν μεταξύ των χωρών, επειδή οι μετρήσεις συχνά γίνονταν με διαφορετικούς τρόπους. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αναφερθεί μια ενιαία πανευρωπαϊκή εκτίμηση για τη συχνότητα των εμβοών και να διερευνηθεί η επίδραση των ατομικών χαρακτηριστικών και των χαρακτηριστικών σε επίπεδο χώρας στον επιπολασμό.

Σχεδόν 11,5 χιλιάδες άτομα προσλήφθηκαν μεταξύ 2017 και 2018, για να συμμετάσχουν σε μια διατομεακή Ευρωπαϊκή Έρευνα για τις εμβοές σε 12 κράτη της ΕΕ (Βουλγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία), χρησιμοποιώντας ένα σύνολο ερωτήσεων και επιλογών απάντησης που σχετίζονται με τις εμβοές. Η ομάδα διαπίστωσε ότι:

Advertisment

– Ο επιπολασμός οποιουδήποτε τύπου εμβοών ήταν 14% (1,2% υψηλότερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες),

– Σοβαρές εμβοές βρέθηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων,

– Ο επιπολασμός των εμβοών αυξήθηκε σημαντικά με την ηλικία και την επιδείνωση της ακοής,

– Η χρήση βοήθειας από τους ιατρούς για τη διαχείριση των εμβοών αυξήθηκε με την αύξηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους.

– Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, το 16,1% φαίνεται να έχει περιστασιακές εμβοές, εκ των οποίων το 6% είναι ενοχλητικές και το 1,9% σοβαρές. Η χώρα μας φαίνεται επίσης να έχει το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων στην ΕΕ (4,1%) που αναζητούν ιατρική βοήθεια για το πρόβλημα αυτό.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μετράμε σωστά και αυστηρά την κλίμακα του πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι εμβοές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι εμβοές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική ευημερία των ανθρώπων, και καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, το πρόβλημα αυτό θα επιδεινώνεται. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή αποτελεσματικών θεραπειών και να ενθαρρύνει τους αρμόδιους φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ να εξετάσουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα», δήλωσε ο Michael Akeroyd, καθηγητής Επιστημών της Ακοής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ που ήταν κι ένας από τους συγγραφείς των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Πηγή:

www.nottingham.ac.uk/news/one-in-seven-people-in-eu-suffer-from-tinnitus

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της
Ημικρανίες και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου | Πώς συνδέονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση