, ,

7 τρόποι ανακούφισης από τα συμπτώματα του εμφυσήματος για μια πιο ποιοτική ζωή

Το εμφύσημα δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά οι θεραπείες και ο τρόπος ζωής μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να βοηθήσουν να

7 τρόποι ανακούφισης από τα συμπτώματα του εμφυσήματος για μια πιο ποιοτική ζωή

Μία από τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης εμφυσήματος, ενός από τους δύο κύριους τύπους χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Στο εμφύσημα, οι μικροσκοπικοί αεροφόροι σάκοι στους πνεύμονές μας, που ονομάζονται κυψελίδες, έχουν υποστεί βλάβη και δεν μεταφέρουν πλέον το ίδιο καλά το οξυγόνο από τον αέρα στο αίμα.

Οι κατεστραμμένοι σάκοι προκαλούν επίσης το τέντωμα των πνευμόνων και την απώλεια της ελαστικότητάς τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παγίδευση του αέρα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα τη δύσπνοια, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Advertisment

Πολλοί άνθρωποι με ΧΑΠ έχουν επίσης χρόνια βρογχίτιδα, τον άλλο κύριο τύπο ΧΑΠ. Σε αυτή την κατάσταση, οι αεραγωγοί (βρογχικοί σωλήνες) ερεθίζονται και διογκώνονται και υπάρχει μεγάλη παραγωγή βλέννας, που οδηγεί σε βήχα και δύσπνοια. Μπορούμε να σκεφτούμε τη ΧΑΠ ως ένα φάσμα νόσου, με τη χρόνια βρογχίτιδα στο ένα άκρο και το εμφύσημα στο άλλο.

Η πλειονότητα των ασθενών εμπίπτει κάπου στη μέση του φάσματος της ΧΑΠ και εμφανίζει συμπτώματα και των δύο ασθενειών. Το εμφύσημα δεν θεραπεύεται και δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά οι θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

7 τρόποι ανακούφισης από τα συμπτώματα του εμφυσήματος για μια πιο ποιοτική ζωή

1. Σημαντικότερο βήμα η διάγνωση

Πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη πάσχουν από εμφύσημα, αλλά σχεδόν οι μισοί δεν το γνωρίζουν καν. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εμφυσήματος είναι η δύσπνοια, αλλά το πρόβλημα αυτό μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά και να περάσει απαρατήρητο ή να αποδοθεί στο ότι είστε «εκτός φόρμας» ή σε καρδιακά προβλήματα.

Advertisment

Εάν έχετε υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για ΧΑΠ – για παράδειγμα εάν είστε νυν ή πρώην καπνιστής – αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η δύσπνοια οφείλεται σε ΧΑΠ. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εμφύσημα, επισκεφθείτε το γιατρό σας νωρίτερα, παρά αργότερα. Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική ασθένεια. Μπορεί να οδηγήσει σε συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο, κακή ποιότητα ζωής, ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο ή συσκευή υποβοήθησης της αναπνοής τη νύχτα.

Η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος και ο αντίκτυπος των αναπνευστικών προβλημάτων στην καθημερινή ζωή μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να αποφασίσει εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις.

2. Ξεκινάμε – και επιμένουμε – στη θεραπεία του εμφυσήματος

Υπάρχουν πολλά είδη φαρμάκων που διατίθενται για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του εμφυσήματος και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Η θεραπεία είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη και μπορεί να περιλαμβάνει βρογχοδιασταλτικά φάρμακα (για τη χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν τους αεραγωγούς), αντιφλεγμονώδη φάρμακα (για τη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών) και θεραπεία με οξυγόνο (για να διευκολυνθεί η αναπνοή).

Δεδομένου ότι πολλά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για να είναι αποτελεσματικά, είναι βασικό να τηρείτε το θεραπευτικό σας σχήμα – ακόμη και τις ημέρες που αισθάνεστε καλά. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ σας μακροπρόθεσμα.

3. Ζητάμε βοήθεια αν δεν μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα

Αν θέλετε να έχετε καλύτερες προοπτικές για την ασθένειά σας και να αποτρέψετε την εξέλιξη των συμπτωμάτων, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψετε το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τη φλεγμονή και τη βλάβη των πνευμόνων που οδηγεί σε επιδείνωση της ΧΑΠ και του εμφυσήματος.

Το κάπνισμα ευθύνεται για έως και 8 στους 10 θανάτους που σχετίζονται με τη ΧΑΠ. Εάν παλεύετε να το κόψετε, μιλήστε με το γιατρό σας για προγράμματα διακοπής του καπνίσματος και τα προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ο συνδυασμός υποκατάστασης νικοτίνης με συμβουλευτική, ομαδική υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

4. Αποφεύγουμε άλλους αερομεταφερόμενους ερεθιστικούς παράγοντες

Ο καπνός του τσιγάρου δεν είναι ο μόνος αερομεταφερόμενος ερεθιστικός παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει το εμφύσημα. Οι περισσότερες ΧΑΠ σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά μόνο το 20% των καπνιστών αναπτύσσουν σοβαρή ΧΑΠ. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες πρέπει επίσης να παίζουν ρόλο. Ορισμένοι πιθανοί ερεθιστικοί παράγοντες που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε περιλαμβάνουν:

– Ατμοσφαιρική ρύπανση

– Παθητικό κάπνισμα

– Καυσαέριο

– Υπερβολική σκόνη

– Αναθυμιάσεις από προϊόντα καθαρισμού, χρώματα και άλλες χημικές ουσίες.

5. Κάνουμε τους απαραίτητους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου COVID-19

Τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με εμφύσημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από μόλυνση με COVID-19. Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συνιστά επίσης στα άτομα με ΧΑΠ να κάνουν τα ακόλουθα εμβόλια:

– Εμβόλιο κατά της γρίπης

– Εμβόλιο Tdap (για την προστασία από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη)

Εμβόλια πνευμονιόκοκκου (για την προστασία από πνευμονιοκοκκικές νόσους που περιλαμβάνουν λοιμώξεις του αυτιού και των ιγμορείων, πνευμονία και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος)

– Εμβόλιο κατά του ζωστήρα (για την προστασία από τον έρπητα ζωστήρα).

6. Κάνουμε τις σωστές ασκήσεις

Τόσο οι αναπνευστικές ασκήσεις όσο και η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το περπάτημα, είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της πορείας του εμφυσήματος. Όμως είναι σημαντικό να το κάνετε με έναν ειδικό που θα προσαρμόσει την άσκηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ που ολοκληρώνουν προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη δύσπνοια, αναπτύσσουν μεγαλύτερη αντοχή στην άσκηση και είναι σε θέση να γίνουν πιο σωματικά δραστήριοι, σύμφωνα με άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

7. Φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία

Η διάγνωση εμφυσήματος επηρεάζει τα συναισθήματα και την ψυχική σας υγεία – όχι μόνο τη σωματική. Η δύσπνοια που συνοδεύει τη ΧΑΠ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν να κάνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες ή να βλέπουν φίλους και οικογένεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι και οι δύο πιο συχνές στα άτομα που ζουν με ΧΑΠ απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο αυτές οι ψυχικές δυσκολίες συχνά δεν αναγνωρίζονται και δεν αντιμετωπίζονται από τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους επαγγελματίες υγείας.

Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε τις υπάρχουσες ασχολίες ή να βρείτε νέα χόμπι, αλλά η διάγνωση της ΧΑΠ δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να απολαμβάνετε τη ζωή. Εάν η κατάθλιψη και το άγχος σας δυσκολεύουν να απολαύσετε την εργασία σας, τα χόμπι σας και τον χρόνο σας με τους φίλους και την οικογένειά σας, μιλήστε με έναν ψυχολόγο.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/copd/6-keys-to-living-well-with-emphysema

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου
Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση