,

Οι άνθρωποι αναζητούν τη συντροφιά με αγνώστους όταν νιώθουν ευτυχισμένοι

Οι κοινωνικές σχέσεις κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους – αλλά ποιες σχέσεις ακριβώς;

Έρευνα: Οι άνθρωποι αναζητούν τη συντροφιά με αγνώστους όταν νιώθουν ευτυχισμένοι

Ένας μεγάλος όγκος ερευνών υποστηρίζει ότι οι κοινωνικές σχέσεις κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους – αλλά ποιες σχέσεις ακριβώς; Ένα βαρετό απόγευμα με την πεθερά μας ας πούμε μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα που θα έχει ένα ποτό με την καλύτερή μας φίλη.

Πρόσφατα, μια ερευνητική ομάδα αποφάσισε να καθορίσει ποια συντροφιά αναζητάμε όταν είμαστε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι. Τα αποτελέσματά τους που δημοσιεύτηκαν στο Psychological Science, αποδεικνύουν ότι όταν τα πράγματα πάνε καλά, όταν δηλαδή είμαστε ευτυχισμένοι, δεν στρεφόμαστε στους φίλους, αλλά στους… ξένους.

Advertisment

Οι ερευνητές μελέτησαν τη διάθεση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις 30.000 ανθρώπων για έναν μήνα. Τους ρωτούσαν μέσω εφαρμογής σε διάφορες ώρες της ημέρας για το πώς νιώθουν, τι κάνουν και με ποιον είναι. Μπόρεσαν ύστερα να εξετάσουν πώς η ευτυχία των συμμετεχόντων συσχετιζόταν με τα είδη ανθρώπων που περνούσαν χρόνο και πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις τους έκαναν μετά να νιώθουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κάνουν έναν κύκλο: Συγκεκριμένα συναισθήματα μας οδηγούν σε συγκεκριμένα είδη ανθρώπων, αλλά αυτοί οι άνθρωποι είτε ανεβάζουν είτε χαλάνε τη διάθεσή μας, κάνοντάς μας να αναζητήσουμε διαφορετικά είδη ανθρώπων.

Οι πιο ευτυχισμένοι συμμετέχοντες περνούσαν συνολικά περισσότερο χρόνο με άλλους. Αλλά όταν ήταν χαρούμενοι, έτειναν να περνούν τον χρόνο τους με αγνώστους – και αυτό με τη σειρά του μείωνε τη χαρά τους. Αν κατά τη διάρκεια αντιλαμβάνονταν ότι ένιωθαν θλίψη, ήταν πιθανότερο τελικά να αναζητήσουν τα παιδιά τους, τους φίλους ή τα αδέρφια τους. Ύστερα ένιωθαν πιο χαρούμενοι.

Advertisment

Φυσικά, αυτά τα ευρήματα δεν ταιριάζουν στην εμπειρία όλων των ανθρώπων 100%. Η έρευνα δείχνει μόνο συσχέτιση, όχι αιτιώδη σχέση και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι μπορεί τα πράγματα να ισχύουν και αντίστροφα: Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να συναναστραφούν σύντομα με ξένους, για παράδειγμα, μπορεί συνειδητά ή ασυνείδητα να έχουν πιο χαρούμενη διάθεση.

Πηγή: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31268832

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση