, , ,

Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά που να αγαπούν τα βιβλία και την ανάγνωση

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να μαθαίνετε τα παιδιά σας να αγαπούν τα βιβλία και το διάβασμα.

Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά που να αγαπούν τα βιβλία και την ανάγνωση

Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα πράγματα στο σπίτι μου είναι ότι υπάρχουν βιβλία παντού. Εκτός από τα παραγεμισμένα ράφια των βιβλιοθηκών, υπάρχουν σε στοίβες στον πάγκο της κουζίνας, στο καθιστικό και στα περβάζια των παραθύρων. Μπορεί κανείς να βρει ακόμα και σε διάφορες γωνίες στο πάτωμα, είναι σχεδόν αδύνατο κανείς να μπορέσει να διατηρήσει εκεί μέσα μια τάξη. Όλα αυτά τα βιβλία σημαίνουν ένα πράγμα, ότι όλοι στην οικογένεια διαβάζουμε.

Αυτό όμως δεν συνέβη αυτόματα. Χρειάστηκαν χρόνια στρατηγικής από μέρους μου για να δημιουργήσω μια τέτοια ατμόσφαιρα στο σπίτι που να ευνοεί την ανάγνωση. Αντιλήφθηκα ότι πολλές οικογένειες περίμεναν αυτό να συμβεί κάπως μαγικά και μετά αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά τους δεν αγαπούν τα βιβλία όσο εκείνοι. Σας διαβεβαιώνω ότι αν νιώθετε έτσι, αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να μαθαίνετε τα παιδιά σας να αγαπούν τα βιβλία και το διάβασμα. Εδώ προτείνω πώς να ξεκινήσετε.

Advertisment

Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά που να αγαπούν τα βιβλία και την ανάγνωση

1. Διαβάζουμε στα παιδιά μας

Λατρεύουν να ακούνε τους γονείς τους να τους διαβάζουν, ακόμη κι όταν έχουν μεγαλώσει και ξέρουν να διαβάζουν. Είναι η ιδανική ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητες, το λεξιλόγιο και τις προοπτικές τους με βιβλία που είναι πιο σύνθετα στη θεματική τους συγκριτικά με εκείνα που θα επέλεγαν μόνα τους.

2. Διατηρούμε μια σταθερή ροή νέων βιβλίων

Κάθε εβδομάδα κάνω μια νέα λίστα με βιβλία που μπορώ να δανειστώ από τη βιβλιοθήκη της πόλης μου. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει μια σταθερή ροή νέων βιβλίων στο σπίτι που αφήνω σε στρατηγικές τοποθεσίες, ώστε τα παιδιά να τα ανακαλύπτουν μόνα τους. Και το κάνουν· το γεγονός ότι τα βλέπουν μπροστά τους πυροδοτεί την περιέργειά τους και την όρεξη για μάθηση.

3. Επίσημη ώρα ανάγνωσης

Είτε είναι μετά το σχολείο, πριν την ώρα του ύπνου ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που οι ρυθμοί έχουν πέσει, η εγκαθίδρυση μιας επίσημης ώρας ανάγνωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή στρατηγική για πολλές οικογένειες.

Advertisment

4. Αφαιρούμε περισπασμούς

Με τόσες ηλεκτρονικές συσκευές γύρω μας που είναι τόσο εθιστικές, είναι σχεδόν αδύνατο να περιμένουμε τα παιδιά να τις αφήσουν από μόνα τους στην άκρη και να ζητήσουν ένα βιβλίο. Εδώ είναι που μπορεί ο γονέας να παρέμβει με μέτρο. Θεωρώ ότι οι γονείς χρειάζεται να επιμείνουν ώστε οι συσκευές να απενεργοποιούνται μετά από κάποιο χρόνο χρήσης και να δίνεται ένα βιβλίο ως εναλλακτική επιλογή. Τα καλά νέα είναι ότι μόλις τα παιδιά αρχίσουν να διαβάζουν, δημιουργείται η ίδια ήρεμη, γαλήνια ατμόσφαιρα στο σπίτι για την οποία πασχίζουν τόσο οι γονείς.

5. Κάνουμε συζητήσεις για βιβλία με τα παιδιά

Το δείπνο είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε συζητήσεις σχετικά με βιβλία. Ρωτήστε κάθε μέλος της οικογένειας, ακόμα και το νεότερο, τι έμαθαν και διάβασαν μέσα στη μέρα. Το πιθανότερο είναι η κουβέντα σύντομα να ζωηρέψει και η περιέργειά τους θα αυξηθεί όσον αφορά στις γνώσεις και στη διαδικασία της ανάγνωσης.

6. Παίρνουμε βιβλία μαζί μας όπου κι αν πάμε

Αφήστε τις συσκευές στο σπίτι και πάρτε βιβλία. Είναι ο παλιός παραδοσιακός τρόπος να διασκεδάζουμε τα παιδιά. Δείξτε στα παιδιά σας ότι αν γνωρίζουν ότι θα πάνε κάπου και θα περιμένουν, το βιβλίο είναι η καλύτερη παρέα. Τα βιβλία δεν λειτουργούν με μπαταρία, ούτε με σήμα WiFi.

7. Δίνουμε στα παιδιά έντυπα βιβλία, όχι e-books

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά συγκρατούν καλύτερα πληροφορίες όταν διαβάζουν σε έντυπη μορφή, και όχι σε οθόνη, οπότε αποφύγετε να δίνετε ηλεκτρονικές συσκευές στα παιδιά για ανάγνωση. Επιπλέον, το χαρτί δίνει την ευκαιρία τα παιδιά να αναπτύξουν μια κάποια σχέση με το βιβλίο, να το ξαναδιαβάσουν, να υπογραμμίσουν, να εξοικειωθούν με την αίσθηση και τη μυρωδιά του, να το νιώσουν δικό τους. Όλα αυτά συνιστούν την εμπειρία της ανάγνωσης.

Πηγή:

www.treehugger.com/how-to-raise-a-child-who-loves-reading-5120404

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση