, ,

Πώς οι πεποιθήσεις μας για τα single άτομα μπορούν να επηρεάσουν το πώς βλέπουν τη ζωή τους

Δημοφιλής άτομα: Τα single άτομα είναι δυστυχισμένα και το μόνο που επιζητούν είναι να βρουν το άλλο τους μισό.

Πώς οι πεποιθήσεις μας για τα single άτομα μπορούν να επηρεάσουν το πώς βλέπουν τη ζωή τους

Όταν μιλώ για τα στερεότυπα των ανθρώπων σχετικά με όσους/ες δεν βρίσκονται σε σχέση, μια από τις αντιδράσεις που λαμβάνω μερικές φορές είναι: «Και λοιπόν;». Γιατί, αναρωτιούνται οι σκεπτικιστές, πρέπει να με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, ακόμα κι αν είναι αρνητικό και λάθος;

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι συναντώ για πρώτη φορά κάποιον, ας πούμε έναν άνδρα, ο οποίος πιστεύει ότι τα single άτομα είναι δυστυχισμένα και μοναχικά και δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να βρουν κάποιον/α. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη εχθρότητα προς εμένα ή προς τους single ανθρώπους γενικά – απλώς θεωρεί ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα συναισθήματα και κίνητρα. Αυτές είναι οι πεποιθήσεις του. Θα συμπεριφερόταν απέναντί μου διαφορετικά απ’ ό,τι αν δεν είχε αυτές τις πεποιθήσεις; Συγκεκριμένα, θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να με κάνει να συμπεριφέρομαι με τρόπους που συνάδουν με τις λανθασμένες προσδοκίες του για το πώς είμαι πραγματικά;

Advertisment

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα σχετικά με το αν οι προσδοκίες για τους single μπορούν να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά των τελευταίων με τρόπους που να επιβεβαιώνουν αυτές τις προσδοκίες, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να ελέγχει ακριβώς αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – μελέτες για τους τρόπους με τους οποίους οι προσδοκίες ενός ατόμου μπορούν να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου.

Πρώιμες μελέτες των επιδράσεων προσδοκίας

Μια από τις κλασικές πρώιμες μελέτες για τα αποτελέσματα των προσδοκιών των άλλων διεξήχθη από τον ερευνητή Robert Rosenthal. Είπε σε δασκάλους δημοτικού σχολείου ότι κάποιοι από τους μαθητές είχαν χαρακτηριστεί ως διανοητικά «προικισμένοι» από ένα τεστ που έκαναν. Οι δάσκαλοι έμαθαν τα ονόματα αυτών των μαθητών, κάτι που τους οδήγησε στο να περιμένουν ότι αυτοί οι μαθητές θα τα πήγαιναν ιδιαίτερα καλά κατά τη διάρκεια του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες που δόθηκαν στους δασκάλους ήταν ψευδείς. Οι μαθητές που χαρακτηρίστηκαν ως «προικισμένοι» δεν διέφεραν ακαδημαϊκά από τους υπόλοιπους μαθητές. Τα ονόματά τους επιλέχθηκαν τυχαία. Μόνο οι προσδοκίες των δασκάλων τους γι’ αυτούς διέφεραν. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι μαθητές που αναμενόταν να εξελιχθούν είχαν όντως καλύτερες επιδόσεις από τους άλλους στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Advertisment

Αυτή η μελέτη διεξήχθη πριν από δεκαετίες. Μέχρι τώρα, η δύναμη των προσδοκιών έχει αποδειχθεί όχι μόνο στις τάξεις, αλλά και στους χώρους εργασίας, στις αίθουσες δικαστηρίων, στις αλληλεπιδράσεις γιατρών και ασθενών, στις αλληλεπιδράσεις γονέων και παιδιών, στην ψυχοθεραπεία, στις εμπορικές συναλλαγές και σε πολλά άλλα πλαίσια.

Αφού είχαν δημοσιευτεί οι πρώτες 30 περίπου μελέτες, ο Rosenthal μπόρεσε να διευκρινίσει πώς οι δάσκαλοι (και άλλοι) συμπεριφέρονταν διαφορετικά απέναντι σε ανθρώπους για τους οποίους είχαν διαφορετικές προσδοκίες. Για παράδειγμα, όταν οι δάσκαλοι αλληλεπιδρούσαν με μαθητές από τους οποίους περίμεναν ακαδημαϊκή άνθιση, σε σύγκριση με όταν αλληλεπιδρούσαν με τους άλλους μαθητές τους:

– δημιουργούσαν ένα θερμότερο διαπροσωπικό περιβάλλον – χαμογελούσαν και έγνεφαν περισσότερο και ήταν πιο υποστηρικτικοί, φιλικοί και ενθαρρυντικοί.

– έδιναν σε αυτούς τους μαθητές πιο συγκεκριμένη ανατροφοδότηση.

– δίδασκαν σε αυτούς τους μαθητές περισσότερη ύλη και πιο δύσκολη.

– έδιναν στους μαθητές αυτούς περισσότερες ευκαιρίες να δείξουν τι ήξεραν – για παράδειγμα, περιμένοντας περισσότερο χρόνο για μια απάντηση πριν προχωρήσουν στον επόμενο μαθητή.

Με αυτούς τους τρόπους, και με άλλους που ανακαλύφθηκαν τα επόμενα χρόνια, οι εκπαιδευτικοί μεταδίδουν τις προσδοκίες τους χωρίς ποτέ να χρειάζεται να πουν ευθέως ότι θεωρούν συγκεκριμένους μαθητές ιδιαίτερα έξυπνους. Πιθανότατα, οι δάσκαλοι ήταν καλοί δάσκαλοι, προσπαθώντας να είναι δίκαιοι και ενθαρρυντικοί προς όλους τους μαθητές τους. Αλλά η συμπεριφορά τους δεν ήταν η ίδια, και τα αποτελέσματα των μαθητών τους δεν ήταν επίσης τα ίδια. Σε άλλα πλαίσια (όπως σε ιατρικά περιβάλλοντα ή σε αίθουσες δικαστηρίων), οι ιδιαίτεροι τρόποι με τους οποίους μεταφέρονται οι προσδοκίες μπορεί να διαφέρουν, αλλά το νόημα περνά και η συμπεριφορά διαμορφώνεται.

Πώς μπορεί να επηρεάζονται οι single από τα στερεότυπα και τις προσδοκίες των άλλων

Υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά – οι προσδοκίες των άλλων αποτελούν έναν μόνο από αυτούς. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ανθεκτικοί από τους συνομηλίκους τους στις προσδοκίες αυτές. Έχοντας κατά νου αυτά τα προσόντα, πώς πιστεύετε ότι η δική σας συμπεριφορά ως μεμονωμένο άτομο μπορεί να διαμορφώνεται από τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων; Ακολουθούν μερικές πιθανότητες:

– Βλέπετε κάποιον σε μια κοινωνική εκδήλωση, τον οποίο έχετε να δείτε καιρό. (Ας υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια γυναίκα σε αυτό το παράδειγμα). Το πρώτο πράγμα που σας ρωτά είναι: «Έχεις αυτό τον καιρό κάποια σχέση;». Στη συνέχεια, όταν λέτε όχι, σας κοιτά με το βλέμμα του οίκτου.

Οι εκφράσεις του προσώπου μας συχνά αντικατοπτρίζουν τις εκφράσεις του άλλου με τρόπο που μπορεί να είναι σχεδόν αυτόματος. Έτσι, αν κάποιος σας ρίξει αυτό το λυπημένο βλέμμα, πιθανότατα δεν πρόκειται να απαντήσετε με ένα μεγάλο χαμόγελο – τουλάχιστον όχι στην αρχή. Σκεφτείτε λοιπόν τι έχει συμβεί. Ίσως να αισθάνεστε λίγο λυπημένοι αυτή τη στιγμή – όχι επειδή δεν έχετε σχέση, αλλά επειδή η γνωστή σας θεωρεί ότι η κατάσταση της σχέσης σας είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα για εσάς. Επιπλέον, όταν αυτή η γνωστή κοιτάζει πίσω στη βραδιά, τι θυμάται; Ότι το πρώτο πράγμα που συζητήσατε οι δυο σας ήταν αν έχετε κάποια σχέση. Ίσως θυμάται επίσης εκείνο το δυστυχισμένο βλέμμα που σας έκανε να έχετε. Τώρα έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της, τουλάχιστον στο δικό της μυαλό – είστε δυστυχισμένοι που δεν έχετε σχέση.

– Όταν προσπαθείτε να μιλήσετε για τα πράγματα που είναι σημαντικά ή συναρπαστικά για εσάς, εκείνη συμπεριφέρεται με ελάχιστο ενδιαφέρον και στη συνέχεια αλλάζει θέμα. Σας έχει κάνει να αμφιβάλλετε για το αν πραγματικά βρίσκετε αυτές τις πτυχές της ζωής σας ικανοποιητικές; Ελπίζω πως όχι, αλλά ακόμα κι αν δεν σας έχει καταφέρει, θα μπορούσε μια παρόμοια συζήτηση να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση ενός πιο ανασφαλούς single ατόμου; Και τώρα κοιτάξτε τι μπορεί να συμβεί στο άτομο που άλλαξε το θέμα. Και πάλι, μπορεί να θυμηθεί ότι αυτό που συζητήσατε οι δυο σας περισσότερο καιρό ήταν η κατάστασή της ερωτικής σας ζωής, θεωρώντας και πάλι αυτό ως υποστήριξη της πεποίθησής της ότι τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία. Δεν έχει σημασία ότι εκείνη είναι εκείνη που έκοψε τη συζήτηση για το τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς.

– Όταν αρχίζετε να συζητάτε για ανθρώπους που γνωρίζετε και οι δύο, το πρώτο πράγμα που ρωτά για τον καθένα από αυτούς είναι αν είναι σε σοβαρή σχέση. Αυτό σας κάνει να αναρωτιέστε αν η κατάσταση σχέσης ενός ατόμου είναι όντως το πιο σημαντικό πράγμα γι’ αυτόν; Ίσως δεν σας κάνει να αναρωτιέστε, αλλά τι γίνεται με άλλους ανθρώπους που δεν έχουν σκεφτεί αυτά τα θέματα τόσο βαθιά όσο εσείς, ή δεν τα έχουν ζήσει;

Πιθανόν να μπορείτε να θυμηθείτε πολλά δικά σας παραδείγματα. Αυτό που όλα απεικονίζουν είναι αυτή η οπισθοδρομική πεποίθηση: Οι γνωστοί, οι συγγενείς και άλλοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι single είναι δυστυχισμένοι, μοναχικοί και απελπισμένοι να βρουν τον Ένα, μπορούν να κάνουν αυτά τα άτομα να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους. Οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται λίγο θλιμμένοι και μοναχικοί, ακόμη και αν δεν αισθάνονταν έτσι πριν ξεκινήσει η συζήτηση.

Το επόμενο σημαντικό ερώτημα είναι πώς μπορείτε εσείς, ένα single άτομο, να σταθείτε στο ύψος σας και να είστε ο άνθρωπος που πραγματικά θέλετε να είστε, ακόμη και αν οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν για τη ζωή που προτιμάτε. Χρειάζεται να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι για κάποιους ανθρώπους, η εργένικη ζωή είναι η καλύτερη ζωή τους – η πιο ουσιαστική, ικανοποιητική και αυθεντική ζωή τους. Είναι σημαντικό αυτή η πεποίθηση να διαμορφώσει τη συμπεριφορά μας. Δεν είναι στερεότυπο, είναι η αλήθεια.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/living-single/202111/how-your-beliefs-about-single-people-can-affect-them

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση