Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος, αποτελούν γνωστούς πυλώνες της συνολικής μας υγείας. Και με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το πώς αυτά τα πράγματα λειτουργούν σε συνδυασμό. Όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός υγιούς προφίλ σακχάρου στο αίμα, για παράδειγμα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia δείχνει ότι η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ακολουθούν τα ευρήματα της μελέτης.
Εξετάζοντας την επίδραση του ύπνου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν πώς η διάρκεια, ο χρόνος και η ποιότητα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων.
Advertisment
Για να το πετύχουν αυτό, συγκέντρωσαν σχεδόν 1.000 υγιείς ενήλικες για έρευνα που διήρκεσε δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές παρακολούθησης της κίνησης που μετρούσαν την ποιότητα του ύπνου τους και συσκευές παρακολούθησης της γλυκόζης που κατέγραφαν το σάκχαρο στο αίμα τους μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου πρωινού κάθε πρωί.
Η μεταβολή των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος είναι γνωστή ως «μεταγευματικός γλυκαιμικός έλεγχος». Η διατήρηση καλύτερου μεταγευματικού γλυκαιμικού ελέγχου αποτελεί ένδειξη υγιούς ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα.
Ποια ήταν τα ερευνητικά αποτελέσματα
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καθυστερημένη ώρα ύπνου και η κακή ποιότητά του μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς και σε μη βέλτιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, όταν τα άτομα κοιμούνταν νωρίτερα και ποιοτικότερα, υπήρχε σύνδεση με μεγαλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και υγιέστερα επίπεδά του. Η θετική επίδραση φάνηκε να είναι αμφίδρομη: Αφού διατήρησαν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το πρωινό, οι συμμετέχοντες βίωσαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Advertisment
Και όταν ένας συμμετέχων είχε καλύτερη ποιότητα ύπνου από ό,τι συνήθως, τα ευρήματα έδειξαν ότι το σάκχαρο στο αίμα του ήταν συνήθως χαμηλότερο από το κανονικό μετά την κατανάλωση πρωινού, γεγονός που υποδηλώνει μια άμεση και θετική επίδραση.
Αν και οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι είναι πιθανόν να απαιτούνται πιο εξατομικευμένες κατευθυντήριες γραμμές για τον ύπνο, ώστε να εφαρμοστούν τα ευρήματα αυτά σε άτομα σε ευρύτερη κλίμακα, τα ευρήματά τους «υπογραμμίζουν τη σημασία του ύπνου στη ρύθμιση της μεταβολικής υγείας» και δείχνουν ότι «η διάρκεια, η αποτελεσματικότητα και το μέσο του ύπνου είναι σημαντικοί προσδιοριστικοί παράγοντες του μεταγευματικού γλυκαιμικού ελέγχου σε επίπεδο πληθυσμού».
Έτσι, αν χρειαζόσασταν άλλον έναν λόγο για να πέσετε για ύπνο λίγο νωρίτερα και να δώσετε προτεραιότητα στον υψηλής ποιότητας βαθύ ύπνο, σκεφτείτε μόνο το σάκχαρό σας.
Πηγή:
www.mindbodygreen.com/articles/sleep-and-metabolic-health-study