,

«Γυναίκα Ψάχνει»: Στο τέλος των κοινωνικών στερεοτύπων, βρίσκεται η αρχή της ζωής

Ο μύθος της τέλειας γυναίκας καταρρίπτεται. Στη χρυσή πολυθρόνα της κάθεται πια μια άλλη...

«Γυναίκα Ψάχνει»: Στο τέλος των κοινωνικών στερεοτύπων, βρίσκεται η αρχή της ζωής

Ένα κορίτσι ονειρεύεται. Τον σπουδαίο έρωτα, την ανόθευτη ευτυχία. «Όταν η στιγμή φτάσει, θα τα κατακτήσω», διαβεβαιώνει τον εαυτό της. Και ύστερα μεγαλώνει. Συναντά πράγματι κάποιες αγάπες. Μικρές ή μεγαλύτερες. Που φεύγουν ή τις προσπερνά.

Ανταμώνει όμως και με τα στερεότυπα. Ορθώνονται μπροστά της ως πελώρια εμπόδια, δοκιμάζοντας τις αντοχές της. Θα υπερασπιστεί άραγε τις επιλογές της σε έναν κόσμο που αρέσκεται να την κόβει και να τη ράβει στα μέτρα του; Και όλα εκείνα τα επικριτικά βλέμματα και τα κακεντρεχή σχόλια που τη συνοδεύουν κάθε φορά που γυρίζει την πλάτη της στη νόρμα; Θα τα αγνοήσει ή θα τα υπηρετήσει;

Advertisment

Κάτι πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο, το έργο Γυναίκα Ψάχνει συνιστά τον ίδιο τον μίτο της Αριάδνης, που με υλικό του τις λέξεις απεγκλωβίζει την αναγνώστρια από τον λαβύρινθο των κλισέ.

Αιχμηρή και άμεση, ανθρώπινη και ζεστή η Ελεονώρα Μελέτη ξεδιπλώνει την προσωπική της ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και η δική μας: Μια αέναη μάχη με τα χιλιάδες στερεότυπα που παραδίδονται σαν τα κλειδιά φυλακής από γενιά σε γενιά και ένα ακριβές οδοιπορικό των δυσκολιών που καλείται να διαχειριστεί μια γυναίκα όταν αρνείται να ακολουθήσει την πεπατημένη.

«Γυναίκα Ψάχνει»: Στο τέλος των κοινωνικών στερεοτύπων, βρίσκεται η αρχή της ζωής

Advertisment

Υπάρχει ιδανική στιγμή;

Η ιδανική ηλικία για γάμο. Η απόλυτη στιγμή για το πρώτο παιδί. Ο σωστός προγραμματισμός για το δεύτερο. Στενές φούστες που ράβονται για να κόψουν ανάσες και ένα χρονόμετρο που μοιάζει να μετρά αντίστροφα, σημαδεύοντας γόνιμα ωάρια. Και η ευτυχία; Πού ακριβώς ξεγλίστρησε;

Η Ελεονώρα Μελέτη αποτυπώνει στο χαρτί την περιπέτεια της σύγχρονης γυναίκας στην πορεία προς την απελευθέρωσή της. Με χιούμορ και αμεσότητα καταγράφονται τα συναισθήματα σύγχυσης ή ακόμη και ενοχής που την κατακλύζουν όταν δεν πληροί όσες προδιαγραφές θέτει η κοινωνία για λογαριασμό της.

Όταν δεν έχει ως απόλυτο στόχο τον γάμο αλλά τον έρωτα ή απλώς την απόλαυση της ανεξαρτησίας της. Όταν δε γεννήθηκε για να γίνει μητέρα αλλά ανακάλυψε στην πορεία πόσο το επιθυμεί ή τελικά κατέληξε πως καθόλου δεν θα της ταιριάζει ο συγκεκριμένος ιερός ρόλος.

Το πορσελάνινο φλιτζάνι των «πρέπει» σπάει και εμείς ουδόλως επιθυμούμε να κολλήσουμε ξανά τα κομμάτια αλλά αντιθέτως, ξεφυσάμε με μια κάποια ανακούφιση που επιτέλους αμφισβητείται η καταδυναστευτική εξουσία τους.

Πόσα ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν.

Καθεμία αναγνώστρια ταυτίζεται με τα ερωτήματα που θέτει και η ίδια η συγγραφέας στον εαυτό της: Θα ερωτευτώ; Θα συμβιβαστώ; Θα μείνω για πάντα μόνη; Μπορώ να γίνω μητέρα; Και αν μπορώ, θέλω; Και αν θέλω θα είμαι καλή; Είναι εντάξει να μην τα καταφέρνω πάντα; Και αν κάνω κατάψυξη ωαρίων; Θα με κοιτάξουν περίεργα όταν το ανακοινώσω; Τελικά με νοιάζει αν θα με κοιτάξουν περίεργα;

Όταν η συγγραφέας ερωτεύεται, περιγράφει με λιτότητα και εξαιρετική δύναμη τη μαγική συνάντηση δυο ψυχών που δε συμβιβάστηκαν αλλά απλώς ένωσαν τους ήλιους και τα σύννεφά τους στον ουρανό της ζωής.

Και όταν γίνεται μητέρα, καταγράφει με σπάνια ειλικρίνεια και, συγχρόνως, εξαιρετική ευαισθησία στις σελίδες τη νέα της περιπέτεια, που τη μεταμορφώνει βαθιά και αμετάκλητα. Μέσα από εσωτερικές συγκρούσεις, δέος και αμηχανία για το νέο της ρόλο, διαπιστώνει πως ιδανική μητέρα δεν υπάρχει, όμως υπάρχει εκείνη που αγαπά άνευ όρων, που εξελίσσεται συνεχώς, γαλουχώντας ελεύθερες ψυχές.

Το βιβλίο Γυναίκα Ψάχνει από τις Εκδόσεις Διόπτρα είναι κυνικό και τρυφερό ταυτόχρονα, ρεαλιστικά αλλά και τόσο αισιόδοξο. Μας προσγειώνει στον πλανήτη των φόβων ενώ την ίδια στιγμή μας πιάνει από το χέρι, δείχνοντάς μας τον δρόμο που οδηγεί στη λύτρωση: είναι εντάξει να μην ακολουθούμε την πεπατημένη και είναι απλώς υπέροχο να αποδεχόμαστε τις αδυναμίες μας.

«Όταν γνωρίζεις τον εαυτό σου δεν έχεις άλλη επιλογή από το να τον τοποθετήσεις εκεί που σου αξίζει» υπογραμμίζει η συγγραφέας. Και εμείς καλούμαστε να λάβουμε την πλέον κομβική απόφαση: Τασσόμαστε υπέρ ή εναντίον μας; Και ύστερα να συντονιστούμε με το κέντρο της ύπαρξής μας, εκείνο που αφουγκράζεται τις βαθύτερες επιθυμίες μας κατευθύνοντας μας με σοφία στην εκπλήρωσή τους.

Ο μύθος της τέλειας γυναίκας καταρρίπτεται. Στη χρυσή πολυθρόνα της κάθεται πια μια άλλη. Δεν έχει πάντα αψεγάδιαστο στυλ και κάπου κάπου τη χτυπούν τα παπούτσια. Τις κακές μέρες χάνει την υπομονή της ή θυμώνει. Όμως συνεχίζει. Διεκδικεί το όνειρο, ποντάροντας όλες τις της μάρκες στην αλήθεια της. Και κάπως έτσι κερδίζει πίσω την ίδια της τη ζωή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση