, ,

Η οδός που οδηγεί στον αυτοέλεγχο και την αληθινή συγκέντρωση της σκέψης

Εκείνοι που δεν έχουν κανέναν βασικό σκοπό στη ζωή τους είναι εύκολα θύματα των ασήμαντων ανησυχιών, των φόβων, των προβλημάτων και της αυτολύπησης, που

Η οδός που οδηγεί στον αυτοέλεγχο και την αληθινή συγκέντρωση της σκέψης

Εκείνοι που δεν έχουν κανέναν βασικό σκοπό στη ζωή τους είναι εύκολα θύματα των ασήμαντων ανησυχιών, των φόβων, των προβλημάτων και της αυτολύπησης, που είναι όλα τους σημάδια αδυναμίας και που οδηγούν, εξίσου βέβαια με τις σκόπιμα σχεδιασμένες αμαρτίες (αν και από διαφορετική οδό), στην αποτυχία, τη δυστυχία και την απώλεια, αφού η αδυναμία δεν συντηρείται σε ένα σύμπαν που εξελίσσεται με βάση την ισχύ.

Ο άνθρωπος θα πρέπει να θέσει έναν έννομο σκοπό στην καρδιά του και να αρχίσει να τον υλοποιεί. Αυτός ο σκοπός πρέπει να γίνει το κεντρικό σημείο των σκέψεών του. Μπορεί να πάρει τη μορφή ενός πνευματικού ιδεώδους ή μπορεί να είναι ένα υλικό αντικείμενο, σύμφωνα με το χαρακτήρα του τη συγκεκριμένη στιγμή.

Advertisment

Ό,τι κι αν είναι όμως, εκείνος θα πρέπει να επικεντρώσει τις δυνάμεις της σκέψης του στο αντικείμενο που έχει θέσει μπροστά του. Πρέπει να μετατρέψει αυτόν τον σκοπό σε απόλυτο καθήκον του και θα πρέπει να αφοσιωθεί στην κατάκτησή του, χωρίς να αφήνει το μυαλό του να χάνεται σε εφήμερες απολαύσεις, επιθυμίες και φαντασιώσεις.

Αυτή είναι η βασιλική οδός που οδηγεί στον αυτοέλεγχο και την αληθινή συγκέντρωση της σκέψης.
Ακόμη κι αν αποτύχει επανειλημμένως να επιτύχει τον σκοπό του (γεγονός που σίγουρα θα συμβεί, μέχρι να καταφέρει να υπερνικήσει τις αδυναμίες του), η δύναμη του χαρακτήρα που θα κερδίσει θα είναι το μέτρο της αληθινής του επιτυχίας και θα αποτελέσει μια καινούρια αφετηρία για τη μελλοντική δύναμη και τον μελλοντικό θρίαμβο.

Εκείνοι που δεν είναι έτοιμοι για την απόπειρα ενός ανώτερου σκοπού θα πρέπει να επικεντρώσουν τη σκέψη τους στην άψογη επιτέλεση των καθηκόντων τους, όσο ασήμαντα κι αν φαίνονται. Μόνο έτσι μπορεί να μαζέψει και να συγκεντρώσει κανείς τη σκέψη του, να αναπτύξει την ενέργεια και την αποφασιστικότητα, και τότε δεν θα υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να επιτευχθεί.

Advertisment

Όπως ο σωματικά αδύναμος άνθρωπος μπορεί με την προσεκτική και υπομονετική προπόνηση να δυναμώσει, έτσι και ο άνθρωπος με αδύναμη σκέψη μπορεί να την ενδυναμώσει ασκώντας τον εαυτό του στον σωστό τρόπο σκέψης.

Το να απαλλαγεί κανείς από την έλλειψη σκοπού και από την αδυναμία και να ξεκινήσει να σκέφτεται με βάση κάποιο σκοπό, σημαίνει ότι θα μπει στις τάξεις εκείνων των ισχυρών ανθρώπων που αναγνωρίζουν την αποτυχία απλώς ως ένα από τα μονοπάτια που οδηγούν στην επιτυχία· στις τάξεις εκείνων που διαμορφώνουν τις συνθήκες προς όφελός τους και που σκέπτονται σωστά, προσπαθούν άφοβα και πετυχαίνουν με αριστοτεχνικό τρόπο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του James Allen «Είσαι Ό,τι Σκέφτεσαι» από τις εκδόσεις Key Books | Βρείτε το εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο καιρός περνάει και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι ένας αγώνας δρόμου όχι με τους άλλους, αλλά με τον εαυτό μας
Να επιλέξουμε τους ωραίους ανθρώπους και τις σπουδαίες ιδέες
Ολοκληρωμένος γονιός είναι αυτός που μπήκε στον κόπο να γνωρίσει τον εαυτό του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση