, ,

Η Κίνα τροποποίησε επιτυχώς τον καιρό για να γίνουν οι πολιτικοί εορτασμοί με καθαρό ουρανό

Οι ερευνητές λένε ότι το Πεκίνο χρησιμοποίησε τη «σπορά νεφών» για να δημιουργήσει τεχνητή βροχή και να μειώσει τη ρύπανση τον περασμένο Ιούλιο.

Η Κίνα τροποποίησε επιτυχώς τον καιρό για να γίνουν οι πολιτικοί εορτασμοί με καθαρό ουρανό

Οι κινεζικές μετεωρολογικές υπηρεσίες έλεγξαν με επιτυχία τον καιρό ενόψει μιας μεγάλης πολιτικής γιορτής νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη του Πεκίνου.

Την 1η Ιουλίου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του με μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε μια τελετή στην πλατεία Τιενανμέν, και μια ερευνητική εργασία από το Πανεπιστήμιο Tsinghua ανέφερε ότι μια εκτεταμένη επιχείρηση «σποράς των νεφών» (cloud-seeding) τις προηγούμενες ώρες εξασφάλισε καθαρό ουρανό και χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Advertisment

Η κινεζική κυβέρνηση υπήρξε ενθουσιώδης υποστηρικτής της τεχνολογίας σποράς σύννεφων, δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες ελέγχου του καιρού για την προστασία γεωργικών εκτάσεων και σοδιών ή για τη βελτίωση συνθηκών για τη διεξατγωγή σημαντικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

Η σπορά νεφών είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού, η οποία προβλέπει την προσθήκη χημικών ουσιών, όπως μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, στα σύννεφα, προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Τα αναφερόμενα ευρήματα της μελέτης Tsinghua προστίθενται σε ένα μικρό αλλά αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων γύρω από την επιτυχία της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Άλλες χώρες έχουν επίσης επενδύσει στην τεχνολογία σποράς νεφών, αλλά η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια παρά τα ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητάς της και τη συζήτηση για το αν ο έλεγχος του καιρού σε μια περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει τα καιρικά συστήματα αλλού.

Advertisment

Την περασμένη Δευτέρα, η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε μια πρόσφατη ερευνητική εργασία που εντόπισε σαφείς ενδείξεις ότι μια επιχείρηση σποράς σύννεφων την παραμονή της εκατονταετηρίδας είχε προκαλέσει σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο εορτασμός των 100 χρόνων ΚΚΚ αντιμετώπισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η απροσδόκητη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και ο συννεφιασμένος ουρανός κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο βροχερά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί ποτέ. Τα εργοστάσια και άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες είχαν σταματήσει τις ημέρες πριν από την εκδήλωση, αλλά η χαμηλή ροή του αέρα σήμαινε ότι η ρύπανση δεν είχε διαλυθεί, ανέφερε το δημοσίευμα.

Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικών επιστημών, Wang Can, ανέφερε ότι μια δίωρη επιχείρηση σποράς των νεφών ξεκίνησε την παραμονή της τελετής και οι κάτοικοι στις κοντινές ορεινές περιοχές ανέφεραν ότι είδαν πυραύλους να εκτοξεύονται στον ουρανό στις 30 Ιουνίου. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πύραυλοι μετέφεραν στον ουρανό ιώδιο αργύρου για να πυροδοτήσουν βροχοπτώσεις.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η προκύπτουσα τεχνητή βροχή μείωσε το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων PM2.5 κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα και μετατόπισε την ένδειξη του δείκτη ποιότητας του αέρα, με βάση τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από «μέτρια» σε «καλή». Η ομάδα δήλωσε ότι η τεχνητή βροχή «ήταν το μόνο διαταρακτικό γεγονός σε αυτή την περίοδο», οπότε είναι απίθανο η πτώση της ρύπανσης να είχε φυσική αιτία.

Πέρυσι το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το πειραματικό του πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού σε μια περιοχή 1,5 φορά το μέγεθος της Ινδίας – 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – που θα καλύπτεται από τεχνητή βροχή ή χιόνι. Το Κρατικό Συμβούλιο δήλωσε ότι στοχεύει να έχει αναπτύξει ένα σύστημα τροποποίησης του καιρού μέχρι το 2025, συμπεριλαμβανομένου άλλου μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα φιλοξενεί τεχνολογίες καταστολής του χαλαζιού.

Κατά την πενταετία έως το 2017 τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η Κίνα δαπάνησε περισσότερα από 1,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ για την τεχνολογία και προκάλεσε περίπου 233,5 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετης βροχής. Το 2019 οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πρακτικές τροποποίησης του καιρού, συνήθως η εκτόξευση βλημάτων με ιώδιο για να διαταράξουν τα δυσμενή καιρικά μέτωπα, είχαν συμβάλει στη μείωση του 70% των ζημιών από χαλάζι ετησίως στις γεωργικές περιοχές της Xinjiang.

Πηγή:

www.theguardian.com/world/2021/dec/06/china-modified-the-weather-to-create-clear-skies-for-political-celebration-study

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση