,

7 «ιδιαίτεροι τρόποι» να ανακτήσουμε την ψυχική μας υγεία όταν νιώθουμε πως δοκιμάζεται…

Το να παραμένουμε καλά μοιάζει με εργασία πλήρους απασχόλησης.

7 ελαφρώς ιδιαίτεροι τρόποι να ανακτήσουμε την ψυχική μας υγεία

Η αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια χαοτικών περιόδων μπορεί να μοιάζει σαν να προσπαθούμε να γεμίσουμε μια μπανιέρα με τρύπιο κουβά και σπασμένη αποχέτευση – και μάλιστα με δεμένα μάτια. Πάνε οι μέρες που η ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί με μια γρήγορη βόλτα στο πάρκο ή με ένα απλό μάντρα. Το να παραμένουμε καλά μοιάζει με εργασία πλήρους απασχόλησης. Ή σαν έναν τρομακτικό αγώνα και αν «κερδίσουμε», το βραβείο είναι η ψυχική υγεία.

7 ελαφρώς ιδιαίτεροι τρόποι να ανακτήσουμε την ψυχική μας υγεία

1. Να ανησυχούμε λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι

Αυτή είναι μια βασική αρχή και η κατευθυντήρια οδηγία όταν επιχειρούμε να θέσουμε σε εφαρμογή στη συνέχεια άλλες αντισυμβατικές στρατηγικές. Είναι προτιμότερο να ρισκάρουμε να φανούμε ανόητοι παρά να αισθανόμαστε άσχημα.

Advertisment

2. Βρίσκουμε μια μεταφορά που να αποτυπώνει αυτό που περνάμε

Οι θεραπευτές είναι γνωστοί για την παροχή μεταφορών που βοηθούν τους ασθενείς τους να εξηγήσουν φαινόμενα, να επεξεργαστούν συναισθήματα και να ελιχθούν σε δύσκολες καταστάσεις. Η δημιουργία αφαιρέσεων μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε το άγχος από μια διαφορετική οπτική γωνία, να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να απεικονίζουμε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας και να ανακαλύπτουμε τις ανάγκες μας.

3. Βάζουμε χιούμορ στη ζωή μας

Αν δεν μπορείτε να ξεσπάσετε κατά καιρούς, μπορεί να «σπάσετε». Το χιούμορ θεωρείται προστατευτικός παράγοντας προς την κατεύθυνση της ανθεκτικότητας. Το να είστε πιο χαλαροί και «ασεβείς» μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη αποφόρτιση από εντάσεις.

4. Αγκαλιάζουμε τις παραξενιές μας

Όλα τα προηγούμενα χρόνια μας ταλαιπωρούσαν. Πώς να τις διορθώσουμε, πώς να τις αποκρύψουμε, πώς να μην ενοχλούν τους άλλους. Αν αυτές οι παραξενιές δεν πληγώνουν τον κόσμο γύρω μας, μπορούμε επιτέλους να τις αγκαλιάσουμε. Και συνεπώς να είμαστε λίγο πιο καλοσυνάτοι με τον εαυτό μας.

Advertisment

5. Ξεκινήστε μια συζήτηση με έναν εντελώς άγνωστο

Η ζωή είναι άβολη, και η πανδημία έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα, με το να φοράμε μάσκες, να απομακρυνόμαστε και να χάνουμε την πλειονότητα των στοιχείων στα οποία είχαμε πρόσβαση όταν μπορούσαμε να δούμε πραγματικά ανθρώπινα πρόσωπα και οι άνθρωποι δεν ανατρίχιαζαν όταν βρίσκονταν σε ακτίνα 19 μέτρων από εμάς. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι μικρο-αλληλεπιδράσεις μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή μας και την αίσθηση του ανήκειν.

6. Ξαναθυμηθείτε παιδικά τραγούδια

Όλοι τα έχουμε χαραγμένα στο μυαλό μας και ακόμη και αν δεν θέλετε να ξεσπάσετε δημόσια ή σε μια κλήση Zoom, αυτά τα τραγουδάκια και οι ήχοι μπορούν να ξυπνήσουν θετικές αναμνήσεις και συναισθήματα που βοηθούν στην ανακούφιση από όλη τη σοβαρότητα της ενήλικης ζωής.

7. Απολαμβάνουμε τη ρουτίνα μας

Για όσους εργάζονται εξ αποστάσεως, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να έχουν ρουτίνα. Αλλά οι ρουτίνες, τα τελετουργικά και η δομή είναι εξαιρετικά πολύτιμα στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε ισορροπημένοι. Εξετάστε τρόπους για να δημιουργήσετε μια όσο το δυνατόν ευχάριστη ρουτίνα όπως το να κάνετε μια βόλτα πριν συνδεθείτε, να ακούτε ανεβαστική μουσική και podcasts ή να βάζετε στο παιχνίδι οποιεσδήποτε μίνι τελετουργίες που μπορούν να επαναλαμβάνονται καθημερινά για να τροφοδοτούν και να προετοιμάζουν τον εγκέφαλο.

Η διατήρηση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Το να διατηρούμε τους δημιουργικούς μας «χυμούς» σε ροή μπορεί να μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε αντισυμβατικές στρατηγικές αυτοφροντίδας που τρέφουν την ευημερία και μας βοηθούν να αποφύγουμε να καταρρεύσουμε από το ασταμάτητο άγχος που επικρατεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση