, , ,

Οι δραστηριότητες μέσα στη μέρα ωφελούν τους ηλικιωμένους περισσότερο από την άσκηση

Ένας λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι που κάνουν δομημένη άσκηση δεν κινούνται αρκετά την υπόλοιπη ημέρα.

Οι δραστηριότητες μέσα στη μέρα ωφελούν τους ηλικιωμένους περισσότερο από την άσκηση

Μια σημείωση για τους ηλικιωμένους που θέλουν να παραμείνουν σε φόρμα: Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι ακόμη και οι καθημερινές επισκέψεις στο γυμναστήριο δεν έχουν τον θετικό αντίκτυπο που έχει η ημερήσια τακτική κίνηση.

Στην πραγματικότητα, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, οι άνθρωποι που επιλέγουν μια τακτική δραστηριότητα στο γυμναστήριο ως τη μόνη τους προπόνηση μπορεί να είναι λιγότερο γυμνασμένοι από τους ανθρώπους που κινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Advertisment

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που βλέπουμε είναι η τάση να κάνουμε αυτό που ονομάζουμε “υποκατάσταση”», δήλωσε ο Jason Fanning, καθηγητής στο τμήμα επιστήμης της υγείας και της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η υποκατάσταση, δήλωσε ο Δρ Fanning στο Healthline, είναι όταν ένα άτομο κάνει μια κανονική προπόνηση στο γυμναστήριο και στη συνέχεια αντισταθμίζει προς μια αρνητική κατεύθυνση, αισθανόμενο ότι έχει ήδη πετύχει τους στόχους της καθημερινής του προπόνησης και της διαχείρισης του βάρους του. «Όταν μια σύντομη περίοδος έντονης δραστηριότητας αντικαθιστά την τακτική, όπως η βόλτα με το σκύλο και άλλες δραστηριότητες», δήλωσε ο Fanning, μπορεί να οδηγήσει σε ανάκτηση βάρους καθώς και σε απώλεια μυϊκής μάζας.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Η έρευνα παρακολούθησε ηλικιωμένους ενήλικες που έχαναν ενεργά βάρος. Μόλις έχασαν βάρος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε πολλαπλές δραστηριότητες μικρής διάρκειας που τους κρατούσαν σε τακτική κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν λιγότερες πιθανότητες να ξαναπάρουν βάρος. Όσοι συμμετείχαν σε «δομημένη» άσκηση, όπως μαθήματα γυμναστικής, δεν τα πήγαν τόσο καλά, όχι επειδή αυτά τα μαθήματα δεν είναι υγιεινά, αλλά μάλλον επειδή οι ηλικιωμένοι είχαν την τάση να κάνουν μόνο αυτά.

Advertisment

Το άτομο χάνει μυς με το βάρος, δήλωσε ο Fanning, και όταν οι άνθρωποι το ξαναβρίσκουν λίγο μετά την απώλεια, ο μυς αυτός συχνά δεν επιστρέφει, αφήνοντας τους ηλικιωμένους λιγότερο υγιείς από ό,τι μπορεί να ήταν πριν από την απώλεια βάρους. Η έρευνα, είπε, επιβεβαιώνει αυτό που είχαν υποψιαστεί. «Η σωματική δραστηριότητα είναι σαφώς ένα ισχυρό φάρμακο», δήλωσε ο Fanning. «Και με το να κινούμαστε όλη μέρα, παίρνουμε τη δόση που μας κάνει καλό».

Ποια είναι λοιπόν η λύση;

Ο Fanning και άλλοι ειδικοί σε θέματα κίνησης λένε ότι το να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει άσκηση και να προσαρμόσουμε την ημέρα μας ώστε να την συμπεριλάβουμε είναι ένα πολύ καλό σχέδιο.

«Πρώτον», δήλωσε ο Fanning, «πρέπει να μετριάσουμε την ιδέα ότι αν δεν πονά ή δεν απαιτεί συνδρομή στο γυμναστήριο, δεν βοηθά». Είπε ότι οι ηλικιωμένοι καθώς και άλλες ηλικιακές ομάδες θα χρειαστεί να εξετάσουν τις ημέρες τους και να βρουν τρόπους για να προσθέσουν σχεδόν οργανικά την κίνηση.

Βήμα πρώτο; Κάντε το διασκεδαστικό. Το κλειδί είναι να βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε και να βρείτε έναν τρόπο να το εντάξετε στην ημέρα σας, δηλώνουν οι ειδικοί. Ιδανικά, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καλό είναι να βρουν έναν τρόπο να χωρέσουν να συμπληρώσουν 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα, εντοπίζοντας δραστηριότητες που τους αρέσουν και τους κρατούν σε κίνηση.

Ο περίπατος με φίλους, η βόλτα με το κατοικίδιο, η κηπουρική ή η ποδηλασία είναι μερικά παραδείγματα. Αν η ιδέα των 150 λεπτών την εβδομάδα ακούγεται υπερβολική, μπορείτε να ξεκινήσετε από οπουδήποτε και να προσθέσετε στη συνέχεια χωρίς καμία πίεση.

Ακόμη και σύντομες περίοδοι δραστηριότητας, όπως το ανέβασμα μερικών σκαλοπατιών, μπορούν να οδηγήσουν σε οφέλη για την υγεία. Η έννοια των σύντομων περιόδων σωματικής δραστηριότητας μπορεί να γίνει αντιληπτή και με όρους «σνακ δραστηριότητας». Ακριβώς όπως τα σνακ φαγητού που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα σνακ δραστηριότητας είναι μικρές περίοδοι σωματικής δραστηριότητας που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου το άτομο εργάζεται για να αυξήσει το συνηθισμένο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας σε ένα νέο επίπεδο δραστηριότητας.

Πηγή:

healthline.com/health-news/being-active-throughout-the-day-beats-scheduled-exercise-for-older-adults

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση