, ,

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, χιλιάδες είναι οι «άδειες πτήσεις» που επιβαρύνουν το περιβάλλον

Τα αεροσκάφη πετούν «άδεια» μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, χιλιάδες είναι οι «άδειες πτήσεις» που επιβαρύνουν το κλίμα

Μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία αποκάλυψε ότι πραγματοποιεί 18.000 περιττές πτήσεις αυτόν τον χειμώνα, προκαλώντας τους περιβαλλοντολόγους να ζητήσουν να αναθεωρηθούν οι κανόνες σχετικά με τις χρονοθυρίδες των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Η χρονοθυρίδα αερολιμένα είναι το δικαίωμα απογείωσης ή προσγείωσης αεροσκάφους σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας σε αερολιμένα που παρουσιάζει συμφόρηση.

Ο όμιλος Lufthansa – ο οποίος περιλαμβάνει τις Brussels Airlines, Austrian Airlines, Eurowings και Swiss – αναγκάζεται να πετάξει με «άδεια» αεροσκάφη μόνο και μόνο για να διατηρήσει τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ο ομοσπονδιακός υπουργός κινητικότητας του Βελγίου Georges Gilkinet κάλεσε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) να βάλει τέλος σε αυτή την «περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανοησία», αφού προέκυψε ότι 3.000 από αυτές τις «πτήσεις-φάντασμα» ήταν από αεροσκάφη της Brussels Airlines.

Advertisment

Η ομάδα εκστρατείας Stay Grounded αποκάλεσε τα άδεια αεροπλάνα κραυγαλέο παράδειγμα των «ανόητων πτήσεων» – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης τα ταξίδια μικρών αποστάσεων, τα ιδιωτικά τζετ και ο διαστημικός τουρισμός.

«Φαίνεται ότι το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια σοβαρή κλιματική κρίση και ότι οι πτήσεις είναι ο ταχύτερος τρόπος για να τηγανίσουμε τον πλανήτη δεν έχει φτάσει ακόμα στα κεφάλια των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των αεροπορικών εταιρειών», λέει η ομάδα στο Euronews Green. «Αν το είχαν καταλάβει, οι άδειες πτήσεις δεν θα επιτρέπονταν πια». Ποιο είναι λοιπόν το νόημα αυτών των πτήσεων και ποιο είναι το κόστος τους για το κλίμα;

Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να διατηρούν τις χρονοθυρίδες των αεροδρομίων τους

Επί του παρόντος, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να εκτελούν πτήσεις σε τουλάχιστον το 50% των προγραμματισμένων χρονοθυρίδων απογείωσης και προσγείωσης, διαφορετικά κινδυνεύουν να τις χάσουν. Το όριο αυτό αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από το συνηθισμένο 80% όταν χτύπησε η πανδημία το 2020, αλλά πρόκειται να αυξηθεί στο 64% από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022.

Advertisment

Ανακοινώνοντας την αλλαγή στις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις για την αεροπορική κίνηση δείχνουν ότι οι ουρανοί θα είναι σχεδόν κατά 90% τόσο απασχολημένοι φέτος όσο και το 2019. Αλλά με τις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίζουν να δέχονται πλήγμα λόγω της μετάλλαξης Omicron, οι επικριτές λένε ότι ο κανόνας εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αυστηρός. Μόνο η Lufthansa δήλωσε ότι σχεδιάζει να ακυρώσει 33.000 προγραμματισμένες πτήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης των αεροδρομίων ήταν ουσιαστικά χώροι στάθμευσης αεροπλάνων. Ωστόσο, σε περιόδους μεγαλύτερης κίνησης, οι θέσεις αυτές αποτελούν πολύτιμο αγαθό για τις εταιρείες που ανταγωνίζονται για το μερίδιό τους στον εναέριο χώρο.

Ο κανόνας 80/20 (όπως είναι συνήθως γνωστός) αφορά την αποτελεσματική κατανομή της σπάνιας χωρητικότητας των αεροδρομίων, λέει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Δίνει στις αεροπορικές εταιρείες την ασφάλεια να διαφημίζουν εισιτήρια σχεδόν ένα χρόνο πριν, επιτρέποντας στους πελάτες να κλείνουν ταξίδια μακροπρόθεσμα.

Στο επεξηγηματικό ενημερωτικό δελτίο της ΙΑΤΑ δεν γίνεται καμία αναφορά στον αντίκτυπο στο κλίμα. Είναι λοιπόν πραγματικά ο καλύτερος τρόπος να συμβαίνουν τα πράγματα; Μια απρόσμενη συμμαχία αεροπορικών εταιρειών και περιβαλλοντολόγων πιστεύει πως όχι. Μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Carsten Spohr χαρακτήρισε τα 18.000 ταξίδια ως «κενές, περιττές πτήσεις».

Και ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στην περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), Boris Ogurksy, δήλωσε στο Euronews Green ότι χρειάζεται περισσότερη ευελιξία αυτόν τον χειμώνα. «Άλλες περιοχές του κόσμου υιοθετούν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση εδώ, για παράδειγμα (στις ΗΠΑ) αναστέλλοντας προσωρινά τους κανόνες για τις χρονοθυρίδες λόγω της τρέχουσας κατάστασης της πανδημίας. Αυτό ωφελεί το κλίμα και τις αεροπορικές εταιρείες». Ο Ogursky διευκρινίζει επίσης ότι και οι 18.000 πτήσεις της Lufthansa θα μεταφέρουν κάποιους επιβάτες ή φορτίο, επομένως δεν είναι εντελώς άδειες.

Τι κλιματικές αποσκευές μεταφέρουν αυτές οι «περιττές» πτήσεις

Το ζήτημα των άδειων – ή σχεδόν άδειων – πτήσεων, εκτείνεται πέρα από τον γερμανικό αερομεταφορέα. Άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η KLM και η Air France, δηλώνουν ότι υπολογίζουν σε περαιτέρω ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφύγουν αυτά τα περιττά ρυπογόνα ταξίδια.

Πρόκειται για ένα συνεχές πρόβλημα από τον Μάρτιο του 2020, όταν αρκετοί αερομεταφορείς διατήρησαν την κανονική συχνότητα των πτήσεών τους για εβδομάδες, απλώς και μόνο για να διατηρήσουν χρονοθυρίδες σε κεντρικά αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη, ανέφερε ο Irish Examiner. Εκείνη την εποχή, το αεροδρόμιο του Κορκ έφτασε από το να εξυπηρετεί έως και 15.000 επιβάτες την ημέρα σε μόλις 40.

Όπως έχουν επισημάνει ακτιβιστές, η ανελαστικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα των μεταφορών κατά 90% έως το 2050.

Οι περισσότερες, αλλά όχι όλες, από τις 18.000 πτήσεις «φαντάσματα» της Lufthansa εκτελούνται στην Ευρώπη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές περιβαλλοντικό τους κόστος. Η Catherine Livesley, ιδρύτρια του No Fly Travel Club, αναφέρει: «Μια πτήση μικρών αποστάσεων με ένα 737 εκπέμπει περίπου 18 τόνους CO2 ανά ώρα – δηλαδή σχεδόν διπλάσια από ό,τι εκπέμπει ένας μέσος Ευρωπαίος πολίτης σε ένα ολόκληρο έτος.

«Φαίνεται ακατανόητο ότι απαιτούμε ενεργά από τις αεροπορικές εταιρείες να παράγουν αυτές τις κολοσσιαίες εκπομπές απλώς και μόνο για να εξασφαλίσουν θέσεις προσγείωσης – ακόμη και στο 50% της κανονικής χωρητικότητας. Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την εξεύρεση μιας καλύτερης λύσης – και θα πρέπει να τους δοθούν κίνητρα από τις κυβερνήσεις για να το πράξουν».

Πηγή:

www.euronews.com/green/2022/01/06/almost-2-years-into-the-pandemic-empty-flights-are-still-frying-the-planet

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο κλιματικά μέλλον;
Act for Earth: Πώς επηρεάζει η ξηρασία τη ζωή στον πλανήτη (βίντεο)
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση