,

Παροσμία: Το σύμπτωμα του COVID-19 που παραμορφώνει τη γεύση και την όσφρηση

Μετά την απώλεια όσφρησης, οι επιστήμονες αναγνώρισαν και την παροσμία η οποία ακολουθεί της νόσησης στις περισσότερες περιπτώσεις.

Παροσμία: Το σύμπτωμα του COVID-19 που παραμορφώνει τη γεύση και την όσφρηση

Η παροσμία είναι ένας τύπος διαταραχής της όσφρησης κατά την οποία οι οσμές διαστρεβλώνονται. Για παράδειγμα, κάτι που κάποτε μύριζε ευχάριστα μπορεί να μυρίζει άσχημα ή σαν σάπιο σε ένα άτομο με παροσμία.

Επειδή η όσφρηση και η γεύση είναι τόσο στενά συνδεδεμένες, η παρασμία μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γεύση και το φαγητό. Για κάποιον με παροσμία, τα τρόφιμα που προηγουμένως ήταν επιθυμητά μπορεί να γίνουν εντελώς απωθητικά.

Advertisment

Πιθανές αιτίες της παροσμίας

Η παροσμία μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες, όπως:

– λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος

– τραυματισμοί στο κεφάλι

Advertisment

– ιγμορίτιδα

– έκθεση σε τοξίνες

– νευρολογικές παθήσεις όπως η επιληψία ή η νόσος του Πάρκινσον

Πώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής η παροσμία

Η εμπειρία της παροσμίας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, τα άτομα με παροσμία μπορεί επίσης να έχουν:

– μειωμένη όρεξη

– απώλεια βάρους

– κατάθλιψη.

Η παροσμία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη ζωή ενός ατόμου και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, ορισμένες εργασίες μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν, ιδίως αν η αίσθηση της όσφρησης είναι σημαντική. Παραδείγματα επαγγελμάτων που μπορεί να επηρεαστούν είναι οι σεφ, οι ανθοπώλες και οι πυροσβέστες. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος να μην αντιληφθείτε τους κινδύνους στο σπίτι, όπως το να μην μπορείτε να μυρίσετε το καμένο φαγητό, τον καπνό ή το αέριο.

Τι γνωρίζουμε για την παροσμία και τον COVID-19

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν παροσμία μετά τη νόσηση με COVID-19. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές στην οσμή ή τη γεύση, όπως η παροσμία, είναι ένα από τα πολλά πιθανά μακροχρόνια συμπτώματα του COVID-19. Ορισμένοι τύποι παραμορφωμένων οσμών που αναφέρουν οι άνθρωποι με παροσμία περιλαμβάνουν: λύματα ή σκουπίδια, σάπιο κρέας ή αυγά, καπνιστό ή καμένο, βενζίνη, μεταλλική οσμή, αμμωνία ή ξύδι.

Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει παροσμία μετά τον COVID-19

Εάν η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ήταν ένα από τα οξέα συμπτώματα του COVID-19, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παροσμίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με παροσμία παρουσίασαν επίσης απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ενώ ήταν άρρωστοι με COVID-19.

Η ηλικία και το φύλο μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντα. Μια μελέτη που περιλάμβανε 268 άτομα με παροσμία μετά τον COVID-19 διαπίστωσε ότι το 70,1% από αυτά ήταν ηλικίας 30 ετών ή νεότεροι και το 73,5% ήταν γυναίκες.

Πόσο διαρκεί η παροσμία μετά τη νόσηση

Σε γενικές γραμμές, η παροσμία μετά τον COVID-19 μπορεί να εξασθενίσει σταδιακά με το χρόνο. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να παρατηρηθεί βελτίωση. Για παράδειγμα, στη μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω, το 49,3% των ατόμων ανέφεραν ότι η παροσμία τους βελτιώθηκε εντός 3 μηνών. Το υπόλοιπο 50,7% δήλωσε ότι η παροσμία τους διήρκεσε πάνω από 3 μήνες.

Μια μελέτη (Μάϊος 2021) διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η παροσμία διήρκεσε οπουδήποτε μεταξύ 9 ημερών και 6 μηνών. Η μέση διάρκεια της παρωσμίας ήταν 3,4 μήνες.

Πώς προκαλεί ο COVID-19 παροσμία

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο ο COVID-19 προκαλεί παροσμία είναι ακόμη άγνωστος. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν κάποιες σκέψεις για το θέμα αυτό.

Ενώ ορισμένα προβλήματα με την αίσθηση της όσφρησης θα μπορούσαν να προέρχονται από τις επιπτώσεις της φλεγμονής στην οροφή της μύτης, αυτό δεν εξηγεί πιο επίμονα, παρατεταμένα προβλήματα με την οσμή, όπως η παροσμία.

Είναι πιθανό η μόλυνση από τον κορονοϊό να βλάπτει τους υποδοχείς και τα νεύρα που εμπλέκονται στην την αίσθηση της όσφρησης. Ενώ αυτή η βλάβη μπορεί συχνά να αποκατασταθεί με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει κάποια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις οσμές.

Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι διαθέτουν 350 τύπους υποδοχέων όσφρησης. Επιπλέον, ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει μεμονωμένες οσμές με βάση έναν συνδυασμό διαφορετικών σημάτων από αυτούς τους υποδοχείς.

Η επιδιόρθωση αυτού του πολύπλοκου συστήματος μπορεί να γίνει με μια διαδικασία δοκιμής και λάθους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια παραμορφωμένη αίσθηση της όσφρησης. Σκεφτείτε το σαν να προσπαθείτε να επανασυνδέσετε κάτι στο σπίτι σας: Μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να βρείτε ξανά τη βέλτιστη σύνδεση.

Πηγή:

www.healthline.com/health/parosmia-after-covid

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση