,

Η πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης διαθέτει δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες και «λεωφόρους» για τις μέλισσες

Οι στρατηγικές αυτές επαινέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πόλη να ανακηρύσσεται Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Η πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης διαθέτει δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες και «λεωφόρους» για τις μέλισσες

Το Ταλίν, η πρωτεύουσα της Εσθονίας και η βορειότερη από τις πόλεις της Βαλτικής, έχει εφαρμόσει μια σειρά από δραστικές αλλαγές προκειμένου να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Οι στρατηγικές αυτές επαινέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, με την πόλη να ανακηρύσσεται Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Αλλά με όλο και περισσότερες μητροπόλεις να προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, τι μπορούμε να μάθουμε από τη σύγχρονη προσέγγιση του Ταλίν για τη βιωσιμότητα;

Αγελάδες, μέλισσες και ποδηλάτες

Η προστασία της δημόσιας γης, η μείωση της ηχορύπανσης και η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων ήταν τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν το Ταλίν στην απονομή του περίφημου τίτλου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το Ταλίν […] επέδειξε δέσμευση και συγκεκριμένες δράσεις για τη δημιουργία πιο υγιεινών, καλύτερων χώρων για τους πολίτες του», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius.

Advertisment

Βασική ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις είναι η αφοσίωση της πόλης στην παροχή άφθονου πρασίνου για τους κατοίκους της. Το δίκτυο πάρκων του Ταλίν ξεπερνά πλέον τα 90 m2, αποτελώντας το 19,5% της συνολικής έκτασης της πόλης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μόλις 9,5% στο Παρίσι. Πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι οι πόλεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 43.000 πρόωρους θανάτους ετησίως εάν παρείχαν επαρκή χώρο πρασίνου για τους κατοίκους τους.

Και ενώ ο πληθυσμός του Ταλίν συνεχίζει να αυξάνεται – η πρωτεύουσα έχει πλέον περισσότερους από 445.000 κατοίκους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία – μια σειρά από βασικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξασφαλιστεί ότι η βιωσιμότητα θα παραμείνει στο επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης.

Η πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης διαθέτει δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες και «λεωφόρους» για τις μέλισσες

Advertisment

Η πόλη υπόσχεται μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030

Το «Ταλίν 2030» είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός «υγιούς περιβάλλοντος στην πόλη και στη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων» έως το 2030. Τέτοια καλοπροαίρετα σχέδια προκαλούν πάντοτε κατηγορίες για οικολογικό ξέπλυμα από τους επικριτές τους, αλλά αν κοιτάξει κανείς πέρα από τους εντυπωσιακούς τίτλους τους και πίσω από αυτά, κρύβονται απτές αλλαγές.

Στις παρυφές της πόλης, μπορεί κανείς να δει ένα κοπάδι αγελάδων των σκωτσέζικων Highlands να τσιμπολογά φυτά στο φυσικό καταφύγιο Paljassaare, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και στη διατήρηση της περιοχής ως βιότοπου για άγρια ζώα. Και ενώ ο αυξανόμενος χώρος πρασίνου της πόλης είναι ανοιχτός στο κοινό, έχει και έναν απώτερο σκοπό. Η πόλη ενθαρρύνει τα πάρκα, τους κήπους και τα φυσικά καταφύγια να παραμείνουν άγρια σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τα έντομα-επικοινιαστές.

«Ο στόχος είναι να διευρυνθούν οι δυνατότητες για τους επικονιαστές και επίσης να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την λεωφόρο επικονιαστών ως πράσινο διάδρομο που διασχίζει έξι συνοικίες της πόλης», λέει η κηπουρός και αρχιτέκτονας τοπίου Liivi Maekallas. Αυτό το μονοπάτι μήκους 13 χιλιομέτρων είναι ένα ακόμη παράδειγμα του Ταλίν που ενθαρρύνει τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά οχήματα και να υιοθετήσουν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στη μετακίνηση.

Η πόλη έλαβε ευρεία προσοχή όταν κατέστησε δωρεάν την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους κατοίκους το 2013 – ένα βασικό ορόσημο στην πορεία της πόλης προς την επίτευξη μείωσης των εκπομπών κατά 40% έως το 2030.«Για εμάς, πράσινη πρωτεύουσα σημαίνει ότι το Ταλίν είναι φιλόξενο, άνετο και καθαρό – μια πόλη του μέλλοντος», λέει ο Mihhail Kõlvart, δήμαρχος του Ταλίν. «Έχει περάσει η εποχή που η προστασία της φύσης και η πρόοδος των ανθρώπων ήταν αντίθετες – έχουμε μάθει να συνδέουμε την καινοτομία και την ανάπτυξη με τη βιώσιμη οικονομία και την πράσινη σκέψη».

Η βαλτική πρωτεύουσα στοχεύει επίσης στην αύξηση του αριθμού των ποδηλατών στους δρόμους της, με στόχο το 11% των μετακινήσεων να γίνονται με ποδήλατο μέχρι το 2027. Και σύμφωνα με τον στρατηγικό σύμβουλο για την ποδηλασία Erik Sarapuu, αυτό δεν σημαίνει απλώς την κατασκευή περισσότερων ποδηλατοδρόμων.

«Πρέπει να υπάρχει μια καλή ιδέα για το γιατί οι άνθρωποι αξίζει να χρησιμοποιούν το ποδήλατο και να έχουμε κάποια αντικίνητρα προς τους χρήστες αυτοκινήτου», λέει. «Πρέπει κατά κάποιο τρόπο να τους αφαιρέσουμε λίγο χώρο, γιατί αν δεν τους αφαιρέσουμε χώρο, δεν θα αλλάξουν τη ρουτίνα τους και θα συνεχίσουν να οδηγούν».

Η πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης διαθέτει δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες και «λεωφόρους» για τις μέλισσες

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας φιλοξενούσε κάποτε μια σειρά από βιομηχανίες που προκαλούσαν έντονη ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών και του χαρτιού. Σήμερα, οι βιομηχανίες αυτές έχουν αντικατασταθεί από μια έξαρση της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των μεγάλων επενδύσεων στην ανάπτυξη τεχνολογιών.

Και καθώς τα πράσινα έργα της πόλης επεκτείνονται, το βιοτικό επίπεδο που προσφέρεται στους κατοίκους της συνεχίζει επίσης να βελτιώνεται. Οι κάτοικοι του Ταλίν επωφελούνται από την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2022/01/06/europe-s-greenest-city-has-free-public-transport-and-highways-for-bees

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση