,

Ποτέ μη βάζεις το κλειδί της ευτυχίας σου στην τσέπη κάποιου άλλου

Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι μια συνεχής δραστηριότητα για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί και να την ψάχνουμε στα λάθος μέρη.

Ποτέ μη βάζεις το κλειδί της ευτυχίας σου στην τσέπη κάποιου άλλου

Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι μια συνεχής δραστηριότητα για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί και να την ψάχνουμε στα λάθος μέρη. Αν και η ευτυχία πιστεύεται γενικά ότι είναι ένας στόχος, που προσεγγίζεται μέσω των επιτευγμάτων και των υλικών αποκτημάτων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν βρίσκεται εκεί. Όμως, τα υλικά αγαθά δεν είναι το μόνο μέρος στο οποίο ψάχνουμε την ευτυχία χωρίς αποτέλεσμα…

Πριν από λίγα χρόνια έκανα το λάθος να ξαναδιαβάσω το ημερολόγιό μου από το λύκειο. Θυμήθηκα ότι είχα σχέση με έναν άνδρα για 3 χρόνια, αλλά τα γραπτά μου έδιναν την εντύπωση ότι ήμουν με έναν τύραννο. Είχα ατέλειωτα παράπονα, αν και προσπαθούσα για μήνες να τον καταφέρω να με προσέξει.

Advertisment

Και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που αν και πήρα αυτό που ήθελα, δεν ένιωσα ευτυχία. Όταν αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο, ήθελα οπωσδήποτε να χάσω βάρος. Αλλά ακόμα κι όταν το κατάφερα, δεν ένιωσα κάποιο βαθύ συναίσθημα ικανοποίησης.

Άρχισα να νιώθω ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με εμένα και ότι πάντα προσπαθούσα να αλλάξω τον εαυτό μου προς το καλύτερο. Όποιο κομμάτι κι αν έβρισκα, δεν συμπλήρωνε εκείνο το κενό μου στο παζλ.

Παρ’ όλα αυτά συνέχισα: όταν κατάλαβα ότι το «τέλειο σώμα» δεν με ικανοποιούσε, έψαξα κάπου αλλού για να εναποθέσω τις ελπίδες μου: στην καριέρα μου. Ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ως κάτι που έπρεπε κάποια στιγμή να «διορθωθεί».

Advertisment

Πήρα πολλά πτυχία, έκανα διάφορες δουλειές και μάλιστα ξεκίνησα ένα διδακτορικό, το οποίο δεν κατάφερα να τελειώσω και ευτυχώς. Ακόμα κι όταν όμως η καριέρα μου πήρε έναν δρόμο και φαινόταν ικανοποιητική, εγώ και πάλι δεν ένιωθα ευτυχία. Έβρισκα τόσους λόγους για να γκρινιάζω: από το πόση δουλειά είχα μέχρι το πόσο ανίκανη είμαι, όταν έκανα ένα λάθος.

Και μετά από τόσες προσπάθειες άρχισα να βλέπω καθαρά, για πρώτη φορά, ότι τίποτα δεν πρόκειται να με κάνει ευτυχισμένη. Ούτε ο έρωτας, ούτε το να αλλάξω το σώμα μου, ούτε τα χρήματα και ούτε η καριέρα μου.

Και πριν αποφασίσετε να μου συνταγογραφήσετε αντικαταθλιπτικά, ας γίνω πιο ξεκάθαρη: Κανένα πράγμα δεν θα με κάνει ευτυχισμένη. Και με τη λέξη «πράγμα», εννοώ με κανένα εξωτερικό ερέθισμα.

Ναι, είναι εντυπωσιακό να είναι κανείς επιτυχημένος επαγγελματικά. Η μέρα του γάμου μου ήταν επίσης χαριτωμένη. Και το γεγονός ότι κατάφερα να κρατήσω το μωρό μου στην αγκαλιά ήταν ένα θαύμα.

Αλλά όλα αυτά τα πράγματα έρχονται και φεύγουν. Τα επιτεύγματα και τα σημαντικά γεγονότα μπορούν πραγματικά να μας φτιάξουν τη διάθεση, αλλά προσωρινά.

Ωστόσο, η μακροχρόνια ευτυχία είναι δυνατή. Απλά δεν την έψαχνα στα σωστά μέρη. Πέρασα δεκαετίες ψάχνοντάς τη σε κάτι εξωτερικό από εμένα. Τώρα που ξέρω τι να κάνω, μπορεί να αποκτήσω πρόσβαση στη γαλήνη σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα μου. Δεν είναι εκείνο το σκίρτημα χαράς που νιώθει κανείς στο πρώτο ραντεβού του, ούτε όταν δει επιτέλους το αγαπημένο του συγκρότημα από κοντά, αλλά είναι σταθερή και βαθιά. Τελικά, η ευτυχία βρισκόταν μέσα μου όλα αυτά τα χρόνια.

Jen Picicci

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ζωή στο Matrix | Το σύμπαν ως προσομοίωση
Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση