,

Θα έκανες παρέα τον εαυτό σου;

Πριν χαρακτηρίσεις τους άλλους αν είναι βαρετοί, τοξικοί, κουτσομπόληδες ή οτιδήποτε άλλο, σκέψου λίγο: Εσύ θα σε είχες φίλο;

Θα έκανες παρέα τον εαυτό σου;

Έμαθες πως ό,τι δε σου αρέσει καλό είναι να το βάζεις στην άκρη, όποιος σε επηρεάζει αρνητικά καλό είναι να κρατάς μία απόσταση και εδώ έρχεται η γνωστή φράση, να αποβάλεις κάθε τι τοξικό. Eσύ όμως πώς φαίνεσαι στους άλλους; Θα επέλεγες κάποιον σαν εσένα για παρέα;

Με την αυτοπροστασία να έχει πάρει εκτάσεις αυτοάμυνας και την υπεράσπιση του ατόμου να αποτελεί προτεραιότητα, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, ένα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων έχει κάνει το βήμα να στραφεί “προς τα μέσα”. Και να το επικοινωνεί πλέον με άνεση. Αυτό που έχει σημασία για τον καθένα είναι να “τσεκάρουμε” πρώτα τους εαυτούς μας, πριν βιαστούμε να κάνουμε ξεκαθάρισμα σε αυτούς που θέλουμε στη ζωή μας και σε αυτούς που δε θέλουμε.

Advertisment

Ειδικότερα στην αρχή αυτού του “ταξιδιού” θα πέσουμε πολλές φορές στην παγίδα να πιστέψουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Εάν πιστεύεις κάτι τέτοιο ή αν θες να έχεις την προσοχή των άλλων επειδή είσαι ο καλύτερος, τότε κάτι πάει λάθος. Αλλά δεν πειράζει. Με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται. Θυμήσου πως κανένας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον άλλο. Απλώς όλοι βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο εξέλιξης.

Άρα αν έχεις την επιθυμία να επιδεικνύεις συνεχώς αυτά που μαθαίνεις ή αυτά που ξέρεις, τότε μάλλον βρίσκεσαι σε μία συνεχή κόντρα με εσένα. Ενώ τα λεγόμενά σου δεν έχουν την αναμενόμενη απήχηση.

Αν πιάσεις τον εαυτό σου να υποτιμά τις προσπάθειες των άλλων, για να νιώσει καλύτερα, έλα πίσω στο «κέντρο» σου. Νιώσε ευγνώμων για αυτά που έχεις και χαρούμενος με την καλή τύχη αυτών που θεωρείς ότι έχουν πετύχει πιο πολύ απ’ ότι εσύ. Μόνο έτσι μπορείς κι εσύ να πετύχεις: Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητά σου, αλλά και τη δική τους!

Advertisment

Μήπως λες αθώα ψέματα προκειμένου να έχεις κοντά σου κάποιους ανθρώπους;  Με αποτέλεσμα να γίνεσαι πολύ δραματικός  ώστε να σε φροντίσουν και να σε καταλάβουν; Τότε η συμπόνια των αγαπημένων σου ανθρώπων δε βασίζεται σε αυτό που πραγματικά είσαι, αλλά σε ένα καλοστημένο παιχνίδι χειραγώγησης που άθελά σου έχεις δημιουργήσει για να πάρεις αγάπη και προσοχή. Είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα. Μπορείς να έχεις το ενδιαφέρον των άλλων χωρίς να κάνεις τίποτα από αυτά.

Η αυτογνωσία έχει να κάνει πρώτα με εσένα. Πριν χαρακτηρίσεις τους άλλους αν είναι βαρετοί, τοξικοί, κουτσομπόληδες ή οτιδήποτε άλλο, σκέψου λίγο: Εσύ θα σε είχες φίλο; Για να βοηθηθείς ώστε να δώσεις μία σίγουρη απάντηση στο ερώτημα αυτό, ακολουθούν δύο ασκήσεις για εσωτερική εργασία.

Οραματισμός του εαυτού σου

Αφιέρωσε λίγα λεπτά σε ησυχία και φαντάσου πως παρατηρείς απ’ έξω το σπίτι σου ή το χώρο της εργασίας. Κλείσε τα μάτια για να σου είναι πιο εύκολο. Και παρατήρησε τον εαυτό σου μέσα και γύρω από το σπίτι ή γενικότερα τους χώρους που βρίσκεσαι στην καθημερινότητα σου. Πως συμπεριφέρεσαι; Πώς αντιδράς αν κάτι σε ενοχλήσει; Ποια είναι η διάθεσή σου όσο διεκπεραιώνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες; Από το σημείο αυτό του παρατηρητή σε αυτή την άσκηση είναι βέβαιο πως εκτός από ελαττώματα θα αναγνωρίσεις και πολλά θετικά στοιχεία σου που δεν είχες μέχρι τώρα προσέξει.

Άσκηση στον καθρέφτη

Η άσκηση στον καθρέφτη είναι από τα πιο παλιά ψυχολογικά τεστ και πολλοί θεραπευτές τη θεωρούν εξάσκηση για.. δυνατούς λύτες. Καθώς έχουμε μάθει να παρατηρούμε το είδωλό μας με αφορμή μόνο τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά.  Κάθισε μπροστά στον καθρέφτη σου και φρόντισε να έχεις και πάλι χρόνο στη διάθεση σου, χωρίς να βιάζεσαι να πας κάπου. Είναι η στιγμή που σου έχεις κλείσει ραντεβού. Αν είσαι από αυτούς που τους αρέσει το είδωλό τους θα κάτσεις λίγο να παίξεις με τα μαλλιά σου ή να χαμογελάσεις, αν είσαι από αυτούς που νιώθουν λίγο άβολα, δείξε λίγη υπομονή γιατί έτσι κι αλλιώς σκοπός είναι να ασχοληθούμε με το «μέσα».

Μείνε λοιπόν και ρώτησε τον εαυτό σου: Πώς νιώθεις; Τι αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή;  Ποιες είναι οι σκέψεις σου για αυτή τη μέρα; Τι συναισθήματα κυριαρχούν; Αν σε βολεύει καλύτερα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και  το πρώτο πρόσωπο στις ερωτήσεις. Π.χ.: «Πώς νιώθω τώρα;». Κατέγραψε τις απαντήσεις σου. Μην αμελήσεις την καταγραφή. Μόνο όταν τα δεις στο χαρτί θα είσαι σε θέση να διακρίνεις που πρέπει να σε διορθώσεις και που πρέπει να σε επιβραβεύσεις.

Καταλήγοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας δεν είναι να σε μαλώσεις και να σου θυμώσεις παρατηρώντας κάποια ελαττώματά σου. Σκοπός είναι να σε κάνεις παρέα! Να αγκαλιάσεις τις ανασφάλειές σου. Και μόνο όταν τις αποδεχτείς θα μπορέσεις να τις ελευθερώσεις!

Χασούρα Εύη – Δημοσιογράφος, Ενεργειακή Θεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Οδηγός για αρχάριους στο θάνατο» | Η viral επιστολή ενός 46χρονου με καρκίνο σε τελικό στάδιο
Αν δεν είναι πρόβλημα υγείας, είναι απλά προβληματισμός...
Πρέπει να ζήσουμε το ταξίδι για να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι Ιθάκες
Μια απάντηση στη ζέστη του καλοκαιριού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση