,

16χρονος σκακιστής από την Ινδία νίκησε παγκόσμιο πρωταθλητή σε τουρνουά

Καθώς ξημέρωνε στην Ινδία και διαδόθηκε η είδηση της νίκης του Praggnanandhaa, ο ίδιος κατακλύστηκε από μηνύματα.

16-χρονος σκακιστής από την Ινδία νίκησε παγκόσμιο πρωταθλητή σε τουρνουά

Ήταν σχεδόν 3 π.μ. και ενώ οι περισσότεροι έφηβοι θα κοιμόντουσαν, ο Rameshbabu Praggnanandhaa έγραφε ιστορία. Το 16χρονο παιδί-θαύμα στο σκάκι είχε μόλις νικήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή Magnus Carlsen χρησιμοποιώντας μόνο 39 κινήσεις, καθιστώντας τον το νεότερο άτομο που το είχε καταφέρει. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τον 31χρονο πρωταθλητή, ο οποίος ήταν επίσης κορυφαίος παίκτης όταν ήταν έφηβος. Ολόκληρη η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο του Meltwater Champions Chess Tour 2022, όπου, λόγω της διαφοράς ώρας, ο Praggnanandhaa είναι υποχρεωμένος να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα για να παίξει.

Τι έκανε λοιπόν για να το γιορτάσει; Αφού έστειλε μήνυμα στον προπονητή του και ξύπνησε τον πατέρα του για να του πει για τη νίκη, ήταν έτοιμος να ξαπλώσει στο κρεβάτι. Για τον Νορβηγό Κάρλσεν, αν και η ήττα δεν θα επηρεάσει τον παγκόσμιο τίτλο της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, ήταν ωστόσο μια εντυπωσιακή ήττα. Ο πρωταθλητής αγωνίζεται λόγω των παρενεργειών του COVID-19, οι οποίες, όπως παραδέχτηκε, θόλωσαν τη σκέψη του σε αυτό το τουρνουά.

Advertisment

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο τους έρχονται αντιμέτωποι. Έπαιξαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, με τον Carlsen να παίρνει τη νίκη. Αυτή τη φορά, ο Praggnanandhaa ήταν προετοιμασμένος ακόμα και όταν μπήκε με το μειονέκτημα ότι έπαιζε με μαύρα πιόνια και έκανε τη δεύτερη κίνηση. Αν και ο Carlsen ξεκίνησε δυνατά την παρτίδα, κερδίζοντας ένα πιόνι, ο έφηβος χρησιμοποίησε όλα τα κομμάτια που είχε στη σκακιέρα για να βγάλει τον βασιλιά του πρωταθλητή και να πάρει τη νίκη.

Καθώς ξημέρωνε στην Ινδία και διαδόθηκε η είδηση της νίκης του Praggnanandhaa, ο ίδιος κατακλύστηκε από μηνύματα. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έστειλε συγχαρητήρια μέσω Twitter. «Χαιρόμαστε όλοι για την επιτυχία της νεαρής ιδιοφυΐας R Praggnanandhaa. Είμαστε περήφανοι για το επίτευγμά του να κερδίσει τον γνωστό πρωταθλητή Magnus Carlsen. Εύχομαι στον ταλαντούχο Praggnanandhaa τα καλύτερα για τις μελλοντικές του προσπάθειες».

Ο Praggnanandhaa έχει κάνει όνομα στον κόσμο του σκακιού από τότε που έγινε ο νεότερος διεθνής master σε ηλικία 10 ετών. Μέχρι τα 12 του χρόνια ήταν grandmaster. Το διαδικτυακό τουρνουά ήταν μια ιδιαίτερα καλή εμφάνιση γι’ αυτόν, με το παιδί-θαύμα να έχει νικήσει νωρίτερα τον Levon Aronian, τον τέταρτο παίκτη με την υψηλότερη βαθμολογία. Δυστυχώς, αυτές οι νίκες δεν ήταν αρκετές για να τον κρατήσουν στο τουρνουά, καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά.

Advertisment

Πηγή:

mymodernmet.com/praggnanandhaa-victory-magnus-carlsen

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση