,

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που επιβραδύνει τη γήρανση και γιατί

Είναι δυνατόν να μην γεράσουμε ποτέ; Όχι, λένε οι επιστήμονες, μπορούμε όμως, να καθυστερήσουμε τη γήρανση και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη υγεία.

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που επιβραδύνει τη γήρανση και γιατί

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι έψαχναν να βρουν τρόπους και μέσα για να κερδίσουν την αιώνια νιότη και την αθανασία και απ’ ό,τι φαίνεται, μέχρι και σήμερα, οι προσπάθειες για να επιτευχθεί το όνειρο της επιβράδυνσης ή και της αναστροφής της διαδικασίας της γήρανσης δεν έχουν σταματήσει.

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, υποστηριζόμενοι από επιχειρήσεις, επενδυτές, ακόμη και από κυβερνήσεις, με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων, όπως της τεχνητής νοημοσύνης και της γενετικής, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε χρόνο, δαπανώνται περί τα 220 δις δολάρια σε αυτή τη βιομηχανία και μέχρι το 2025, φαίνεται ότι το ποσό θα εκτιναχθεί στα 610 δις δολάρια.

Advertisment

Είναι δυνατόν να μην γεράσουμε ή να μην πεθάνουμε ποτέ;

Όχι, λένε οι επιστήμονες, μπορούμε όμως, με κάποιους τρόπους, να καθυστερήσουμε τη γήρανση και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη υγεία. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι να επιλέγουμε πάντα υγιεινές και πολύ θρεπτικές τροφές. Μια τέτοια υπερτροφή είναι και τα καρύδια.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο πολύτιμος ξηρός καρπός που αποτελεί πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στο πρόσωπο και ενισχύει τη μεμβράνη του δέρματος, κάνοντας την επιδερμίδα λαμπερή και λεία.

Τρώγοντας μόλις 25 γραμμάρια καρύδια την ημέρα, παίρνετε περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, την υπέρταση, τα τριγλυκερίδια και παρέχοντας προστασία από καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Advertisment

Πρωτεΐνες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας

Ένα φλιτζάνι καρύδια περιέχει πάνω από 15 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη που βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνουμε. Συμβάλλει όμως και στην πρόληψη της μείωσης της μυϊκής μάζας που καθώς μεγαλώνουμε, έχει την τάση να μειώνεται.

Πολυφαινόλες για καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ευεξία

Οι πολυφαινόλες έχουν υψηλή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύοντας τόσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο και καταπολεμώντας τις λοιμώξεις. Έχουν συνδεθεί με προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την οστεοπόρωση και τον διαβήτη, σύμφωνα με έκθεση του Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Η κατανάλωση μόλις 6-7 καρυδιών την ημέρα συμβάλλει σημαντικά στην εξόντωση των ελευθέρων ριζών από το ανθρώπινο σώμα.

Απαραίτητα μέταλλα

Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια πηγή μετάλλων, όπως μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός είναι ένας συμπληρωματικός παράγοντας για πολλά ζωτικής σημασίας ένζυμα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε άλλα ένζυμα που ρυθμίζουν την σωματική αύξηση και ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων. Το σελήνιο με τη σειρά του λειτουργεί ως συμπληρωματικός παράγοντας για την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η γλουταθειόνη.

Βιταμίνη Ε για γερό εγκέφαλο

Η «βιταμίνη της ομοφιάς» όπως ονομάζεται η βιταμίνη Ε που περιέχεται στα καρύδια, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας και στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος, διατηρώντας τη νεανική όψη του, ωστόσο, η βιταμίνη αυτή βοηθάει επίσης και στη γνωστική υγεία και την επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης, διότι καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες.

Καρυδέλαιο για την αντιμετώπιση της ξηρότητας

Το καρυδέλαιο έχει εξαιρετικές στυπτικές ιδιότητες, η δε εφαρμογή του τοπικά, προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα που προκαλεί γήρανση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση