,

3 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στην ουροδόχο κύστη

Δυστυχώς, ένα υπέροχο ιταλικό δείπνο με σάλτσα ντομάτας και κρασί είναι ίσως ένα από τα χειρότερα γεύματα αν έχετε ήδη προβλήματα με την ουροδόχο

6 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στην ουροδόχο κύστη

Έχετε περιέργεια για το πώς να στηρίξετε το ουροποιητικό σας σύστημα; Θέλετε να μάθετε πώς σχετίζεται η διατροφή με την ουροδόχο κύστη και πώς να «γυμνάσετε» την τελευταία; Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μερικά λεπτά για να πάτε στην τουαλέτα, προκειμένου να αυξήσετε τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να απολαμβάνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτό όμως εγείρει το ερώτημα: Υπάρχει κάτι στην καθημερινή μας ρουτίνα που θα θέλαμε να αποφύγουμε για χάρη της υγείας της ουροδόχου κύστης;

Σύμφωνα με την ουρογυναικολόγο και ειδική σε θέματα πυελικού εδάφους Betsy Greenleaf, η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι: «Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν πραγματικά να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη», δηλώνει στο mindbodygreen.

Advertisment

Τροφές που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη

«Υπάρχουν συστατικά αυτών των τροφίμων που όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας, περνούν από τους νεφρούς και στη συνέχεια γίνονται μέρος των ούρων», εξηγεί η Greenleaf. Πρέπει να σημειώσουμε: Αυτές οι τροφές δεν είναι εγγενώς κακές, αλλά αν ήδη παλεύετε με την υγεία της ουροδόχου κύστης σας, ίσως να θέλετε να τις περιορίσετε:

– Όξινες τροφές: Αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να προσέξουμε στις τροφές είναι η περιεκτικότητα σε οξύτητα. «Οι όξινες τροφές τείνουν να ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, όπως τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες», εξηγεί. Η σοκολάτα και το κρασί μπαίνουν επίσης στη λίστα, καθώς και τα δύο είναι όξινα.

– Τα ανθρακούχα ποτά: Εκτός από τα όξινα τρόφιμα, τα ανθρακούχα ποτά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης. Τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι πρέπει να πάτε νωρίτερα στην τουαλέτα.

Advertisment

– Καφεΐνη: Η καφεΐνη είναι διουρητικό και διεγερτικό της ουροδόχου κύστης, αλλά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, ίσως να θέλετε να την αποφύγετε. «Ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ καφές μπορεί πραγματικά να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη», σημειώνει η Greenleaf, καθώς εξακολουθεί να περιέχει ίχνη καφεΐνης. «Οπότε αν είστε κάποιος που έχει ήδη προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, ίσως να θέλετε να μείνετε μακριά από τον καφέ», προσθέτει.

Η Greenleaf τονίζει, ωστόσο, ότι αν δεν έχουμε προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, αυτές οι τροφές είναι απολύτως εντάξει για να τις απολαύσουμε: «Δεν πρόκειται να πω στους ανθρώπους να μην τρώνε ποτέ αυτά τα πράγματα, επειδή αν δεν έχετε πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη σας, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία σε αυτές τις τροφές», λέει.

Αλλά αν θέλετε να ενισχύσετε αυτό τον μυ, ίσως να θέλετε να τα περιορίσετε και να δείτε πώς αισθάνεστε. «Δυστυχώς, ένα υπέροχο ιταλικό δείπνο με σάλτσα ντομάτας και κρασί είναι ίσως ένα από τα χειρότερα γεύματα αν έχετε ήδη προβλήματα με την ουροδόχο κύστη», προσθέτει η Greenleaf. Ίσως να επικεντρωθείτε σε άλλες τροφές που υποστηρίζουν το πυελικό έδαφος αντ’ αυτού.

Το συμπέρασμα

Σύμφωνα με την Greenleaf, είναι σημαντικό να τρώμε με γνώμονα την υγεία της ουροδόχου κύστης μας. Και αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, ίσως να θέλουμε να αποφύγουμε όξινες τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, η σοκολάτα και το αλκοόλ, καθώς και την καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι τροφές δεν έχουν αξιόλογα οφέλη για την υγεία από μόνες τους, αλλά ο περιορισμός τους μπορεί να κάνει τη διαφορά για κάποιον που χρειάζεται λίγο περισσότερη στήριξη της ουροδόχου κύστης.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/foods-that-can-irritate-bladder-from-urogynecologist

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση